Nyitókép forrása: Az MKP platform hivatalos facebook-oldala

 

Kedden jelent meg a Körkép interjúja Berényi Józseffel, a Magyar Konzervatív Platform elnökével, aki a választásokon a negyedik legtöbb karikát kapta a Szövetség színeiben. Berényi egyértelműen az őt és a Szövetséget ért kritikákra próbált reagálni. Lényegében azt mondta, hogy a helyzet jobb, mint a választások előtt volt. Valójában azonban a Szövetség ismét súlyos hibát készül elkövetni, és a helyzet tényleg gyorsan rosszabbá válhat, mint amilyen a választások előtt volt.

 

Egy aggasztó jelenségre hívnám fel a figyelmet. Mégpedig arra, hogy évekkel vagyunk lemaradva a politikai realitások mögött. Mire gondolok?

 

Berényi a következőket mondja az interjúban:

 

 hirdetes_300x300  

1. „Egyedül maradtunk a térfélen.”

 

2. „Lezárult a több mint 10 éves MKP – Most-Híd versenyfutás”.

 

A problémám az első kijelentéssel az, hogy valójában három és fél évet késik.

 

A Most-Híd a 2020-as parlamenti választáson esett ki a versenyből. Csak érthetetlen okból az MKP megmentette (Berényi egy korábbi kifejezésével élve „reintegrálta”), lélegeztőgépre tette és ezzel mesterségesen túlhúzta a vegyespárt létezését, így Sólymos-Rigó-Agócs hármas három és fél éves haladékot kapott, hogy mérgezze a közéletet.

 

A mostani választások számszerűleg is bebizonyították, hogy felesleges, mi több, káros volt megmenteni a Most-Hidat, és hamis volt az a narratíva, hogy be kell fogadni a lejárt szavatosságú politikusokat, mert máskülönben tízezernyi szavazatot visznek el a párttól.

 

A Szövetség tehát (megint) komoly lemaradásban van a politikai realitások felismerésében.

 

Berényi a Körképnek: A Szövetség megnyerte az MKP–Most-Híd versenyfutást (Interjú)

 

Új viharfelhők gyülekeznek

 

A magyar párt arra sem alapozhat, hogy most majd letisztult pályán játszhat. Ez óriási tévedés.

 

Szeretném felhívni a figyelmet a GLOBSEC kedden megjelent elemzésére, amelynek utolsó fejezete különösen érdekes. Az ugyanis nyíltan arról értekezik, hogy Dél- és Kelet-Szlovákia „külső és belső” populista erőkkel szembeni ellenállását növelendő „friss politikai arcokat kell találnia” a magyar kisebbségnek.

 

Mindezt annak érdekében, hogy a déli és keleti régiók „sebezhetőségét” csökkentsék, nehogy az  veszélyt jelentsen „Szlovákia Nyugathoz való igazodására”.

 

De van tovább is. Konkrétan arról is ír az atlantista agytröszt, hogy

 

„Tanácsos lenne növelni a mainstream, független magyar nyelvű médiák támogatását annak érdekében, hogy megszólíthassák a lakosságot és lehetővé tegyék a közösségi médiában megjelenő posztjaik vonzóbbá tételét, a kiegyensúlyozott hazai nemzetközi tudósítások elérhetővé tételét a szlovákiai magyar kisebbség számára”

 

Mivel a GLOBSEC egy mélyatlantista agytröszt, és mint ilyen, sosem ír semmit véletlenül, a fenti idézetek két dolgot jelentenek:

 

1. Az atlantista erőtér szervezett módon, komoly erőforrásokkal a hátában fiatal politikusokat fog felépíteni, természetesen a nyugati fősodratú ideológia kiszolgálása érdekében.

 

2. Mivel a felvidéki, magyarul beszélő liberális olvasók kötődése a magyar nyelvű sajtóhoz minimális, tekintettel arra, hogy azok szlovák verziójában ugyanazokhoz az információkhoz ugyanúgy hozzáférhetnek, a magyar nyelvű liberális sajtó napjai meg vannak számlálva. Támogatni azért kell őket, mert az 1. pontban jelzett új liberális-atlantista politikusokat magyarul kell majd felépíteni, ha a magyar szavazókat akarják megszólítani – értsd: megosztani – elődeikhez, a Most-Hídhoz és Magyar Fórumhoz hasonlóan.

 

Mindeközben a felvidéki magyar konzervatív sajtónak egyszerre kell megküzdenie a közösségi hálók cenzúrájával, a hatóságok korlátozásával, az előnytelen és hatékony működés ellen ható, a valós teljesítményt figyelmen kívül hagyó forráselosztással, a liberális-progresszív sajtó propagandájának ellensúlyozásával.

 

A Szövetségnek nem szabadna azt hinnie, hogy a helyzet statikus. A parlamentbe nem sikerült bejutni, a következő választásokig pedig bőven van ideje az ellenérdekelt félnek újabb intrikákat és megosztó lépéseket előkészítenie.

 

Aggodalommal tölt el, hogy egyesek előtt az EP-választások esetleges sikere lebeg, ami egyénileg nyilván vonzó perspektíva, de közben mi, a Felvidéken megint stratégiai lépéshátrányba kerülünk, amelynek árát a közösség fogja megfizetni.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.