Nyitókép: montázs, topky.sk

 

Érdekes nyilatkozatot tett Igor Matovič az államfőválasztás második körével kapcsolatban. A korábbi miniszterelnök, a Slovensko párt elnöke, aki maga is államfőjelölt, azt mondta, hogy ha így marad, el sem megy választani a második fordulóba. A politikus erről a SME-nek adott interjúban beszélt.

 

Pedig Igor Matovič azért vállalta az utolsó utáni pillanatban az indulást, hogy mozgósítsa az államfőválasztásra azokat a választókat, akik egyébként más jelöltre, mint őrá, az első körben nem szavaznának. Matovič ugyanis kezdettől fogva a Smer és a Hlas, így Peter Pellegrini nagy kritikusa.

 

 hirdetes_300x300  

Nem csinált titkot abból sem, hogy indulását az is motiválta, hogy a második fordulóban ha csak lehet, megnehezítse Peter Pellegrini megválasztásának esélyeit. A sorok között azt is jelezve, hogy akár a vele egyébként anno egy kormányban ülő, Matovič számára egyébként túl liberális és progresszív Ivan Korčok támogatását is elképzelhetőnek tartja.

 

Nos, mára, alig 10 nappal az első forduló előtt Matovič oda jutott, hogy azt mondja:

 

„amennyiben Korčok továbbra is kerülni fogja a válaszadást azokra a kérdésekre, amelyeket fel akarok tenni neki, és amelyekre a választóink is válaszokat várnak, akkor nem fogom őt javasolni a második fordulóban.“

 

Korčok túltaktikázza

 

Ivan Korčok taktikázásának oka az lehet, hogy liberális, progresszív emberként igyekszik kerülni a megosztó témákat és az azokban való álláspontra helyezkedést, mert nem akarja elveszíteni a konzervatív, keresztény, jobboldali, patrióta gondolkodású és értékrendet valló választók bizalmát. Szép, pozitív, mosolygós, barátkozó, konfliktuskerülő arcát mutatja, aki csak arra válaszol amire akar. Így inkább kerüli a világos válaszadást, taktizál, ködösít, bízva abban, hogy kihúzza valahogy a választásokig.

 

Csakhogy az ilyen ember megválasztása után általában kimutatja foga fehérjét, nyíltan vállalja liberális, progresszív értékrendjét, amivel lényegében szembefordul azokkal, akik most, még döntésük előtt a válaszokat várnák tőle. Elvégre egy államfő nem döntheti el, hogy mivel akar, és mivel nem akar foglalkozni. Bele kell állnia és ki kell fejtenie álláspontját azokban a kérdésekben is, amelyekről most leginkább sunnyogna.

 

Ez az eljárás, jellemhiba nagyon hasonlít azokra a a más pártokban, így a Magyar Szövetségben is megtalálható politikai szélhámosokra (lásd a szntén liberális, progresszív Orosz Örs esete a Körképpel), akik azzal, hogy nem adnak világos és egyértelmű választ legitim kérdésekre, lényegében ugyanúgy átverik választóikat.

 

Az idő eddig is minket igazolt. És most arra figyelmezetetünk, hogy Orosz Örs meg akarja vezetni a választóit

 

Ivan Korčok így a magyarok 83 százaléka bizalmának elvesztése után (Focus felmérés), egyre inkább az egykori OĽaNO választóit is elveszíti. Mert nem mer világos álláspontot képviselni, nem meri felvállalni önmagát, saját elveit, értékrendjét.

 

Az ilyen államfőjelölt különösen veszélyes, hiszen megválasztása esetén derül csak ki, hogy mit is rejt valójában a zsákbamacska. A választó pedig adott esetben könnyen meglepődhet azon, hogy akire szavazott, az még véletlenül sem az az ember, akit gondolt, amikor rá adta a szavazatát.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.