Nyitókép: X, National Conservatism

 

Tegnap Európa minden tájáról neves baloldali politikusok és véleményformálók érkeztek Budapestre, hogy eszmét cseréljenek a kritikusnak ítélt magyar közéleti- és médiaállapotokról.

 

A kétnaposra tervezett konferenciát azonban a populista Orbán-kormány nyomására a rendezvénynek helyet adó konferenciaközpont – a felek közt megkötött érvényes szerződés ellenére – a rendezvény előtti napon lemondta. A szervezők kétségbeesetten igyekeztek új helyszínt találni, ám, a megegyezést követően – most egy miniszter elítélő nyilatkozatára hivatkozva – az új rendező is visszalépett. Végül, a harmadik rendezvényközpontban, a már megkezdődött konferenciát a jobboldali populista rezsim rendőrsége megzavarta, és beszüntette!

 

Úgy tűnik, az európai értékeket nem tisztelő, a jogállamiságot semmibe vevő, szélsőjobboldali magyar fővárosban a hatóságok már a látszatra sem ügyelve, a rendezvényt egyszerűen el akarják lehetetleníteni! A kora délutáni órákra a rendőrség körülvette az épületet és senkit nem enged be. Úgy tűnik, szervezőket a rezsim rákényszeríti az illiberális demokrácia arrogáns valóságának tudomásulvételére, annak ellenére, hogy – mint Julienne D. Czechka, tallini képviselő (REmarxable) nyilatkozta – az Európai Parlament azonnal kötelezettségszegési eljárást indít az Orbán kabinet ellen, a jogállami normák súlyos megsértése miatt.

 hirdetes_810x300  

 

Mint mondta, a megújuló Európai Unióban teljességgel tarthatatlan, hogy egy abszolút törvényes rendezvényt átlátszó módon, „biztonsági okokra” hivatkozva ellehetetlenítsenek, és résztvevőit és szervezőit nyílt karhatalmi zaklatásnak tegyék ki.

 

Ja, nem.

 

Nem!

 

Mindez nem Budapesten történt, és nem baloldali rendezvény volt. Brüsszelben zajlott, és jobboldali gondolkodók, thinktankek szervezek konferenciát saját maguknak. A többi mind igaz, csak ellentétes előjellel.

 

A NatCon-t az Edmund Burke Alapítvány és az MCC Bussel szervezte, előadói közt olyan személyek, mint a korábbi brit belügyminiszter, a brexiter Nigel Farage, és Orbán Viktor nevét is olvashatjuk. Az első helyszínnel megkötött szerződés ellenére, a rendezvény előtt egy nappal, már az előkészületek közepette, a brüsszeli polgármester szólt rá.

 

A városvezető úgy fogalmazott, nem szabad a rendezvényt folytatni, mert attól fél, hogy balhé lesz. A délután öt órai ellentüntetés miatt a rendőrség nem tudja megvédeni a szólásszabadságot”. Orbán, a budapesti Pride-on meg tudta, de ilyenkor, a száraz évszak kezdetén, Brüsszelben kiapadnak a vízágyúk. Így megy ez! A meleg büszkeséget meg lehet védeni Budapesten, a konzervativizmust Brüsszelben nem.

 

A rendfenntartók Philippe Close polgármester utasítására, két órával a rendezvény kezdete után megérkeztek az Európai Negyedhez közeli Claridge-i helyszínre, hogy tájékoztassák a szervezőket, hogy a rendezvényt megszüntetik.

 

A hatóságok a közrendzavarás lehetősége miatt úgy döntöttek, hogy lezárják a rendezvényt” – mondta egy rendőr az egyik szervezőnek. A polgármester igen kifinomultan az áram kikapcsolásával fenyegette meg a vonakodó szerevezőket. Hogy a második nap programja megtartható lesz-e bárhol ebben a nyíltan pszeudolibertárius városban, kérdéses. Akit a részletek érdekelnek, itt, itt, itt és itt olvashat róla.

 

Ami a lényeget illeti: Íme, aki nem látta volna eddig az igazi arcát, ilyen az új brüsszeli rend, amit épeszű közép-európai nem fogadhat el. Ami progresszív, az jó, a konzervativizmus azonban csak akkor, ha eltöröljük. A progresszív elit számára ez az európai értékek érvényesülése: se szólás, se gondolat, se lelkiismereti szabadság. Talán páran még emlékeznek az Internacionálé soraira. Aa-múúltat végképp eltörö-ölni!

 

Védelmező nincsen felettünk,
se isten nem véd, sem király:
A közjó alkotói lettünk –
hát vesszen el, ki ellenáll

 

Ez a harc lesz a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé lesz
Holnapra a világ.

 

Ezzel éled újjá a marxizmus azok közt, akik nem élték át. Népszerűsége töretlen, lényege mit sem változott: A régi-új sztenderd: mi ismerjük az utat a társadalmi üdvösséghez, és mindenki a gonosz megtestesülése, aki nem ért egyet velünk. Orwell el volna keseredve: ő idáig még képzeletben sem jutott! Ha lenéz szeretett kontinensére, szemébe ötlik a demokratikus Európa gyalázata.

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.