Nyitókép forrása: euractiv.sk

 

Tovább nő a feszültség a koalícióban, és Peter Pellegrini vasárnapi tévés szereplése aligha fogja lenyugtatni a kedélyeket. A kormányfő pénteken jelezte, hogy nincs ellenére az előrehozott választások lehetősége, mert a koalíció „nem úgy működik, ahogy kellene”. A TA3 hírtelevízió V politika (A politikában) című műsorában ezt elismételte, és a korábbinál keményebben kritizálta az SNS-t.

 

Többek között felrótta a szlovák nemzetieknek, hogy miattuk (is) a koalíció nem működik megfelelően.

 

„Figyelemelterelő problémákat hozunk létre a koalícióban, felfújjuk azokat, majd két hétig beszélhetünk róluk, és közben elfeledkezünk a lényeges dolgokról. Ez nekem nem tetszik”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott. Mint mondta (hozzá képest igencsak indulatosan), elvárja, hogy kormánya „reggeltől estig professzionálisan és a maximumot nyújtva dolgozzon a hét minden napján, ezért kapják a fizetésüket”.

 

„Ha nem így lesz, akkor beszélhetünk arról, hogy így egyáltalán működhet-e a dolog”

 

tette fel a kérdést. Amiatt is panaszkodott, hogy túl sok jelentéktelen üggyel kell miniszterelnökként foglalkoznia a koalíción belül, amelyekből ellentéteket kreálnak. Hangsúlyozta, hogy ezt az időt inkább olyan témákra kellene fordítani, mint az oktatásügy, a gazdák vagy az egészségügy.

 

Pellegrini nem zárja ki az előrehozott választások lehetőségét sem

 

Nyílt támadás az SNS ellen

 

Elismerte, hogy jelenleg nagy a feszültség a kormánykoalícióban, „pedig most kellene foglalkozni az oktatásügy, az egészségügy, a gazdák problémáiról és a kutatás-fejlesztésre szánt uniós források megszerzésének kudarcáról. A négy említett ágazatból három az SNS-vezette minisztériumokhoz tartozik.

 

Közvetve azzal vádolta meg az SNS-t, hogy a fenti problémák helyett helyettesítő témákat dob fel, amelyeket aztán felfúj. Pellegrini szerint ilyen például az USA és Szlovákia között jelenleg csak tárgyalási fázisban lévő védelmi megállapodás kérdése, ami miatt az SNS a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzött.

 

Pellegrini úgy véli ugyanis, hogy az SNS viselkedése csak akkor lenne indokolt, ha már elkészült volna az amerikai-szlovák szerződés szövegezése, és azzal nem ért egyet. Hozzátette, hogy a dokumentum aláírásához ráadásul a parlament és a kormány jóváhagyása is szükséges.

 

Kritizálta az Andrej Danko SNS-es pártelnök által nemrég bezengett ambiciózus adócsökkentési javaslatokat is, amelyeket Danko nem vitt a Koalíciós Tanács elé, nem egyeztetett a koalíciós partnereivel.

 

„Ha olyan javaslatokkal állnak elő, amelyek egy, másfél milliárd euróba kerülnek, és talán az embereknek nem is segítenek, csak a nagy vállalatoknak, akkor erről tárgyalni kell [a koalíciós partnerekkel]”

 

fogalmazott. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Smer is rendszeresen jelent be szociális csomagokat a koalíciós partnerek jóváhagyása nélkül, legutóbb is ez történt a 600 eurós minimálbér esetében.

 

Danko támogatja az előrehozott választásokat, ha Pellegrini nem lát más megoldást

 

Kemény bírálat után kemény válasz

 

Pellegrini éles bírálataira az SNS a Denník N szlovák napilap internetes kiadásának válaszolva azt nyilatkozta:

 

„Az amit Peter Pellegrini a tévéműsorokban nyilatkozik, számunkra nem lényeges. Csak véletlenül lett a kormány feje és személyes véleményének nincs semmilyen politikai jelentősége. A fontos az, hogyan vélekedik a koalíciós tanács ülésein a Smer pártelnöke, Robert Fico”

 

Pellegrini pénteki kijelentéseire az SNS azzal reagált, hogy számukra sem jelent problémát egy előre hozott választások lehetősége, amennyiben Pellegrini nem lát más lehetőséget.

 

Előrehozott választások: A Smer és az SNS nem csak a Kuciak-gyilkosság évfordulójától tart, hanem a magyar egységtől is

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!