Nyitókép forrása: körkép.sk/kpa

 

A parlament pénteken szavaz másodszor a himnuszörvényről, így ma kiderül, a képviselők megtörik-e az elnöki vétót.

 

Az állami jelképekről szóló, de más országok himnuszának nyilvános lejátszását és éneklését korlátozó törvényt Andrej Kiska korábban visszadobta. A törvénymódosítás április eleje óta a felvidéki magyar politika legnagyobb figyelemmel kísért ügyévé vált. Egyrészt azért, mert a javaslatot kidolgozó SNS-es képviselők kifejezetten a dunaszerdahelyi DAC futballklub szurkolói ellen csempésztek be himnuszéneklést tiltó passzusokat, másrészt azért, mert a most-hidas frakció – ostoba hanyagságból vagy szándékosan – szintén megszavazta a törvényt.

 

A himnusztörvény miatt a Most-Hídnak volt mit megmagyaráznia, az MKP nagy késéssel, de szintén beállt a bírálók közé. A Körkép.sk röviddel a botrány kipattanása után petíciót indított a törvény eltörléséért, hasonlóan cselekedett a Simon Zsolt-féle Magyar Fórum, majd később az MKP is. A múlt vasárnap pedig több száz főt számláló embertömeg tüntetett a törvény ellen a parlament épülete előtt, miközben a megmozdulást Bugár Béla megpróbálta elbagatellizálni.

 hirdetes_300x300  

 

Piros-fehér-zöldbe borult Pozsony – Percről percre a közös himnuszéneklésről

 

Mivel az Most-Híd koalíciós partnere, az SNS az állami jelképek védelme miatt továbbra is kiáll a törvénymódosítás mellett, valószínűleg az elnöki vétót a parlament ma meg fogja törni, vagyis a himnuszéneklést korlátozó részek életbe fognak lépni. A törvény részleges módosítására nincs szükség, mert Andrej Kiska nem visszadobta második olvasatba a javaslatot, hanem megvétózta. Ilyenkor csak megerősíteni vagy elvetni lehet a törvényt, módosításra nincs lehetőség.

 

A törvény megszavazására utal az is, hogy a Most-Híd gyorsított eljárásban még a szavazás előtt beterjesztette a javaslat himnuszéneklésre vonatkozó passzusainak módosítását. Azzal számolnak, hogy ha meg is törik az elnöki vétót, akkor két nap után sikerült elfogadtatni a parlamenttel a most-hidas módosításokat, amivel elvileg orvosolják a korábbi hibát.

 

Himnuszügy: Bugár szerint a vasárnapi himnuszéneklésnek semmi értelme, Ondrej Dostál nem így gondolja

 

Ezzel azonban aligha sikerül elfelejtetni a választókkal a történteket, kiderült ugyanis, hogy az SNS egy része továbbra is magyarellenes húrokat penget, a Most-Híd pedig gyakorlatilag a saját kardjába dőlt figyelmetlensége okán. Pártpreferenciái a legutóbbi felméréseken nem érik el a parlamenti küszöböt (legutóbb a vegyespártot rendszeresen túlbecsülő AKO 5 százalékot adott Bugáréknak).

 

A parlamenti vita már csütörtökön megkezdődött, amelyen főleg a magyar képviselők estek egymásnak a törvény miatt. A törvény lefogadásakor tartózkodó Simon Zsolt frakción kívüli képviselő és a törvényt megszavazó Jakab Elemér most-hidas képviselő bírálták egymást.

 

Simon szerint az SNS a génjeiben hordozza azgyűlöletet, ezért a törvényen nem kellene csodálkozni. Hozzátette, hogy a szlovák alkotmányban is helyére kellene tenni a szlovákság dominanciáját rögzítő preambulumot. Jakab azzal vádolta Simont, hogy csak mostanra lett okos, márciusban ő sem szavazott a törvény ellen, vagyis neki sem volt fogalma arról, miről tárgyalt akkor a parlament.

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

Himnusztörvény: Sárközy Irén (Most-Híd) ismét majdnem megszavazta a magyar himnusz betiltását

 

Himnusztörvény, MKP petíció – Berényi: Aki megszavazta, nem való a parlamentbe. Menyhárt: A Most-Híddal is tárgyalni kell

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!