Nyitókép forrása: mti

 

Apró részleteket szivárogtattak ki az MKP és a Most-Híd tárgyalás alatt lévő összefogásával kapcsolatban a héten, egyúttal váratlan döntések is születtek. Az MKDSZ és a vegyespárt bejelentette, hogy közösen indulnak a következő választásokon, az MKP pedig levelet küldött Bugáréknak, amelyben a felek magyar képviseletet érintő felelősségét hangoztatták. Nagyjából egy hétig tűnt úgy, hogy a Most-Híd hajlik a megegyezésre, néhány napja azonban mintha stratégiát változtattak volna a vegyespártban.

 

Pedig azután, hogy Bugárt kínos és „hitelt érdemlően” aligha megmagyarázható körülmények között közvetlen kapcsolatba hozták Marian Kočnerrel, azt gondolhattuk, hogy egy ekkora botrány az MKP-t hozza alkupozícióba. A magyar párt azonban nem használta ki a kínálkozó alkalmat – sem arra, hogy kiugorjon a sokak által bírált tárgyalásokból, sem arra, hogy növelje alkupozícióját.

 

A magyar párttól még egy elítélő nyilatkozatra sem futotta, és hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ült a vegyespárttal, ahol csak két napirendi pontban nem tudtak megállapodni: a választási lista helyeinek elosztásában és a listavezetők kérdésében. Sőt, Őry Péter MKP-s OT-elnök szótlanul tűrte, mikor a sajtótájékoztató alatt Ravasz Ábel most-hidas alelnök burkoltan piszkos pártpénzek felhasználásával vádolta meg az MKP-t.

 hirdetes_300x300  

 

MKP – Most tárgyalás után: Bugáron bukhat a közös koalíció

 

Vegyespárti vezércsel

 

A Kočner-üzenetek napvilágra kerülését követő napokban nagyon úgy tűnt, hogy a Most-Híd nem keresi tovább a tárgyalásokból való kiugrás lehetőségét – korábban láthatóan csak az ürügyet kereste evégett – aztán szerdán levelet küldött az MKP-nak, amelyben felajánlotta, hogy Bugár Béla nem szerepelne a listán, amennyiben az MKP jelenlegiés korábbi pártelnökei sem indulnak a választásokon.

 

Az  MKP elnöke erre válaszul különös szófordulattal kijelentette, hogy nem az a lényeg , hogy ki ne legyen a listán, hanem hogy azon mindenki megtalálja a helyét.

 

Nehéz lenne elképzelni, hogy az MKP ezt az ajánlatot elfogadja és önként kispadra állítsa három ismert politikusát, ahogy azt is, hogy Bugár ezzel ne legyen tisztában. Bugár ajánlata jelentette a Most-Híd stratégiájában az újabb fordulópontot, amely újra a kiugrás lehetőségének keresését tűzte ki célul.

 

Az is kiderült ugyanis, hogy a Most-Híd 70:30 arányban akarná szétosztani a választási helyeket, természetesen a saját javára, és ebből nem enged. Miért is engedne? A 2014-es helyhatósági választások alkalmával Komáromban összehozott összefogás kapcsán is azt suttogták a kulisszák mögött, hogy a vegyespártiak több helyet követeltek maguknak, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nagyobbak az anyagi lehetőségeik.

 

Újabb ajánlat a Most-Hídtól: A pártelnökök ne induljanak a jövő évi választásokon

 

Fordulat

 

Pénteken aztán érkezett a hír, hogy az MKDSZ és a Most-Híd együtt indulnak a parlamenti választásokon, holott az MKDSZ korábban kijelentette, hogy az összefogás kérdésében a felelősség a két nagyobbik pártot terheli, ahogy az is, hogy olyan megállapodást hozzanak tető alá, amelyben az MKDSZ is megtalálja a helyét. Fehér Csaba korábban azt mondta, hogy az ő döntésük a két nagyobbik párt döntésétől függ – ezzel szemben a héten hirtelen közös listára tette magát a Most-Híddal.

 

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke szintén pénteken közzétett véleménycikke (közleménye?) szerint az MKP ajánlata arról szólt, hogy fele-fele leosztásban az egyik párté lennének a páros, a másiké a páratlan helyek. Az is kiderült az írásból, hogy ha a listavezetőt a Most-Híd adja, akkor a koalíció neve MKP-Híd, ha az MKP delegálja, akkor Híd-MKP lenne.

 

Őry emlékeztetett arra is, hogy Menyhárt felajánlotta, hogy csak a lista végén szerepelne. Erre jött Bugár ajánlata, hogy ő rajta sem lenne a listán. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy Bugár ezt nem személyes döntésként ajánlotta fel, hanem a végszó jogát a vegyespárt Országos Elnöksége kezébe adta. Mint tudjuk, Bugár az elmúlt hónapok nagy kudarcai után már felajánlotta lemondását, természetesen, az elnökség sosem fogadta azt el, így az ajánlat gyakorlatilag egy üres gesztus.

 

Őry közleményén túl az MKP is levelet küldött a vegyespártnak, amelyben a két párt magyar parlamenti képviseletet érintő felelősségét hangsúlyozta. A Most-Híd érdemben nem kívánt rá reagálni.

 

Bugár nem akar lemondani a pártelnöki posztról – „Senki sem mondhatja meg a Mostnak, hogy mit tegyen”

 

Mi jön ezután?

 

A jelek szerint Bugár Béla előremenekül, a Most-Híd pedig – rövid elbizonytalanodás után – visszatér az eredeti tervhez: rányomni az MKP-ra az összefogásról szóló tárgyalások kudarcát, és külön indulni magyar, szlovák, ruszin és roma minipártokkal a listán, abban a reményben, hogy sikerült megugrani a parlamenti küszöböt, hogy mindössze 9 mandátummal királycsinálóvá lépjen elő a következő kormányalakításnál.

 

Ezt támasztja alá, hogy szintén pénteken látott napvilágot az a videó, amelyben Bugár Béla különféle dokumentumokkal igyekszik lerázni magáról Kočnerrel való ”véletlen” Maldív-szigeteki találkozójának árnyékát és mocskát.

 

Az MKP lépése nehezebben megjósolható, mert olyannyira passzív, hogy nem lehet következtetni arra, hol vannak azok a vörös vonalak, amelyeknél hajlandó felállni a tárgyalóasztaltól. Őryék nyilván érzik, hogy a Most-Híd igyekszik rájuk nyomni a zátony felé sodródó, Bugár Béla személyével eleve megkérdőjelezhető létjogosultságú összefogás kudarcát, így egyszerűen figyelmen kívül hagyják a Most-Híd botrányait és hibáit. Ezzel lehet, hogy elkerülik a felelősséget, de biztosan nem nyerik meg a választókat, akiknek nagy része már rég elégedetlen a párt teljesítményével és akik öngólnak tartják, hogy Bugár Bélával hajlandó egy asztalhoz ülni a párt. A hitelességi válságon csak súlyosbított, hogy a két párt tárgyalásai titokban zajlanak, és fogalmunk sincs, hogy az említett két feltételen kívül milyen más pontokban állapodtak már meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.