Az MKP Országos Tanácsa szombaton jóváhagyta a Most-Híddal való választási párt létrehozását, melynek részleteiről a háttéregyezség már meg is köttetett.

 

Igor Matovič (OĽaNO) a magyar párt döntése után úgy fogalmazott, hogy az MKP választói a Mostnak köszönhetően közvetve a maffiát segíthetik kormányra.

 

Igor Matovič: Nehogy végül az MKP választó segítse hatalomra a maffiát

 

 hirdetes_300x300  

Grendel Gáborral, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjével beszélgettünk.

 

Milyen olvasata van az OĽaNO-ban az MKP OT szombati döntésének?

 

Túl friss még számunkra a hír, a kollégáimmal legközelebb hétfőn találkozunk a szokásos, ülésszak előtti frakció ülésen. Egyelőre csak a magam nevében beszélhetek. Annak tükrében, hogy Bugár Béla nem hajlandó egyértelműen elutasítani egy következő Smer-kormányt, az MKP részéről vakmerőnek találom ezt a megoldást.

 

Világos, hogy a választás eredménye szoros lesz és 1-2 szavazaton múlhat, hogy a Smer  vagy az eddigi ellenzék alakíthat kormányt. Ráadásul a következő ciklusban feltehetően titkos szavazással választja meg a parlament az új legfőbb ügyészt és Dušan Kováčik utódját is a Speciális Ügyészségen. Nagy tragédia lenne Szlovákiára nézve, ha a Híd megint besegítene a Smernek.

 

A Körképen csütörtökön megírtuk, hogy a megegyezés Bugár és Menyhárt között már megszületett. Erről azóta a szlovák sajtó is beszámolt.  A tervek szerint a Most szatelitpártja, az MKDSZ tölti majd be a közös választási párt szerepét, a listavezetőt és a harmadik embert a Most-Híd adja. Bugár egyedüli kompromisszuma, hogy nem lesz listavezető. Miről tanúskodik mindez?

 

Az egyszerű választópolgár szemével figyelve valószínűleg arról, hogy a politikában semmilyen döntés nem végleges.

 

Az OĽaNO legutóbbi koalíciós ajánlatára reagált érdemben az MKP?

 

Ha jól tudom, abban maradtak az érintettek, hogy októberben újra egyeztetnek.

 

Érvényes még az ajánlatuk?

 

Erre a kérdésre Igor Matovič adhatja meg a legpontosabb választ. Feltételezem, hogy igen.

 

Igor Matovič említette, hogy ha nem sikerül pártszinten megegyezni az MKP-val, keresni fogják a magyar jelöltekkel való egyedi egyezségeket. 20-30 lehetséges személyt említett, akik az OĽaNO listáján indulhatnak. Hogy áll most ez a dolog?

 

A hétfői találkozónk előtt erre nem tudok válaszolni.

 

Szeptember közepén úgy fogalmazott, hogy ha nem Önök, akkor majd a Smer ad ajánlatot a magyaroknak. Utalása az Összefogás pártra illett, akik ma már tudjuk, hogy legfeljebb egyénenként mehetnek fel a Most-MKP fémjelezte közös választási listára. Hogy látja most a Smer lehetséges ajánlatát a magyarok felé?

 

Az első kérdésre adott válaszomban ezt próbáltam kifejteni.

 

Ön szerint az MKP OT után erősödött vagy csökkent az esélye annak, hogy a magyarok összeállhatnak a választások után a Smerrel?

 

Nem hivatalos találkozónkon az MKP vezető személyiségei egyértelműen kizárták az együttműködést a Smerrel. Attól tartok, egy esetleges Híd-MKP koalíció esetében az MKP csak a saját képviselőiért kezeskedhet. A Hídban e kérdésben nehéz megbízni, hiszen Bugár Béla is egyértelműen kijelentette, hogy nem hajlandó előre kizárni az együttműködést a Smerrel.

 

Körkép.sk/KZS

További ajánlott írások:

 

Az összefogásnak leplezett nagy átverés: A Most-MKP hatalomátmentés háttere

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.