Nyitókép forrása:  TASR/F. Iván

 

Pénteken, közvetlenül déli 12 óra után az egyik eperjesi, 12 emeletes panelház felső részében gázrobbanás következett be. Az épület a detonációban súlyosan megrongálódott és több emelet lángba borult. A szerencsétlenségnek az eddigi információk szerint legalább 5 halálos áldozata van, de Peter Pellegrini (Smer) kormányfő nem zárta ki, hogy az áldozatok száma emelkedni fog.

 

FRISSÍTVE

 

19:42 – Őrizetbe vették annak a cégnek az ügyvezetőit és munkásait, akik a pénteki robbanás előtt a Mukačevská utcán földmunkákat végeztek

 hirdetes_300x300  

 

Eperjesi gázrobbanás: 6 személyt vettek őrizetbe a szerencsétlenség kapcsán

 

18:17 – Szívszorító szavak a túlélőktől

 

Megszólaltak az eperjesi tragédia túlélői: „Nem maradt másom csak az életem, de az mindennél fontosabb“

 

14:38 – A rendőrség délután közölt információi szerint 8 halálos áldozata van az eperjesi robbanásnak, állításuk szerint ez lehet a végleges szám.

 

Szombaton napközben egymásnak ellentmondó információk érkeztek a hatóságoktól, melyek hatására 11 áldozatról számolt be a sajtó. A rendőrség legutóbbi közlései ezt cáfolják.

 

Egy biztonsági kamera felvette az eperjesi robbanást – videó

 

11:11 – A Tűzoltóság pontosított a rendőrség korábbi közlését, miszerint további hat holttestet találtak az épületben. Valójában hét újabb halálos áldozatról van szó, egy embert pedig még eltűntként kezelnek.

 

10:52 – Délelőtt 10 óra körül a rendőrség közölte, hogy az épület belsejében további hat holttestet találtak. A tragédia halálos áldozatainak száma így tizenegyre emelkedett.

 


 

Legalább 19 sérültje van a robbanásnak, a ,kiérkező mentőegységek evakuálták azokat a lakókat, akiket a sikerült „vizuálisan azonosítaniuk”. Nem kizárt, hogy tovább áldozatok vannak az épületben, de mivel a robbanásban súlyosan megsérült a lakóház szerkezete, fennáll a veszélye az emeletek összeomlásának. A tűzoltók tegnap este még mindig csak kívülről olthatták a lángokat. Közben a hegyimentőszolgálat specialista megérkeztek a helyszínre, hogy adott esetben felülről leereszkedve vizsgálják át az emeleteket áldozatok után.

 

A rendőrség felhívta a közelben lakók figyelmét, hogy ne közelítsék meg az épületet, mert a teljes összeomlás sem kizárt. A környéken készenlétben állnak a szlovák hadsereg katonák is, többek között segítenek a rendőrségnek távol tartani a felhívást figyelmen kívül hagyó személyeket.

 

 

Peter Pellegrini kormányfő a válságstáb tegnap esti ülése után bejelentette, hogy a tartalékalapból egymillió eurót különít el Eperjes városának a szerencsétlenség következményeinek elhárítására. Közben a szerencsétlenül járt családok és az áldozatok hozzátartozói részére adománygyűjtés indult. A rendőrség kora este viszont már arra hívta fel a figyelmet, hogy több hamis számlaszám is megjelent az interneten, egyelőre ismeretlen személyek a tragédiával és az emberek jóakaratával visszaélve akarnak nyerészkedni. Az Eperjes városa által indított adománygyűjtés valódi számlaszáma:

 

SK90 7500 0000 0040 0859 1229 Variabilný symbol: 6122019.

 

A rendőrség gondatlan általános veszélyeztetés vádjával indított nyomozást.

 

Az eddigi közlések szerint nem kizárt, hogy a tragédiát egy építkezési földmunkák során megsérült gázvezeték okozta.

 

Pénteken késő este a tűzoltók folytattáka tűzfészkek felkutatását és felszámolását. A lángokat nagyjából éjfélkor vonták teljesen ellenőrzésük alá, reggel hétre pedig bejelentették, hogy teljesen eloltották a tüzet. A helyszínen több mint 90 hivatásos tűzoltó vett részt az oltáson 40 tűzoltótechnikával, illetve 25 önkéntes tűzoltó is segített.

 

A fedél nélkül maradt családoknak Eperjes városa biztosított átmeneti szállást. A helyszínen pszichológusok is jelen vannak.

 

Az épület újabb statikai állapotfelmérésre szombat reggel kerül sor.

 

További részletek percről percre tudósításunkban:

 

Gázrobbanás történt egy eperjesi panelházban, evakuálják a lakókat – képek, videó

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.