Nyitókép: Facebook

 

Frissítve: 21.04 Január 12-én, vasárnap este 22.00 órától megkezdődött az éles kamionstopp Szlovákiában. A fuvarozók a kiválasztott útszakaszokon és határátkelőhelyeken immár teljes blokádot hirdettek. Az érintett területeken 1-1 sávot szabadon hagyva csak a mentőegységek és a rendőrség, illetve súlyos esetben a személyautók haladhatnak át, a kamionforgalom (úgy a hazai, mint a külföldi) leállt.

 

Mi miatt sztrájkolnak a fuvarozók? Olvasd el cikkünket:

 

Fuvarozósztrájk: lejárt az ultimátum határideje, útblokád jön Pozsonyban, Árván és Kassán

 hirdetes_300x300  

 

Vasárnap este a következő útszakaszok kerültek lezárásra:

 

Kúty, Rajka, Drietoma, Holíč, Trstená, Svrčinovec, Medve, Siatorska Bukovinka, Kráľ, Szlovákgyarmat (Slovenské Ďarmoty).

 

 

A helyzet az érintett útszakaszokon nagyban különböző és óráról órára változik. Egyértelmű, átfogó képet így lehetetlen adni. Van, ahol a rendőrség nem akadályozza a sztrájkot, máshol igyekszik megtörni a tüntető kamionisták egységét jogosítványuk bevonásával való fenyegetéssel, illetve kisebb büntetésekkel, szondáztatással.

 

Makovban (Trencsénmakó) a rendőrség igyekezett megosztani a sztrájkolókat, próbálva elengedni a külföldi kamionistákat, amivel a sztrájkolók természetesen nem értettek egyet.

 

A Pozsony melletti Rajka – Oroszváron ez volt a helyzet:

 

 

Vasárnap a vontatók képviselő is szolidaritásukról biztosították a fuvarozókat. A közösségi oldalon közzétett videójukban arra kérik kollégáikat, hogy amennyiben felkérést kapnak a karhatalomtól vagy másoktól a sztrájkoló fuvarozók gépjárműveinek elszállítására, szolidaritási okokból azt tagadják meg.

 

 

A sztrájkolók követelései:

 

  1. Útadó csökkentése 50 százalékkal
  2. Felfüggeszteni az útdíj-fizető rendszert (mýto), az új keretszerződés megkötéséig. A jelenlegi rendszer ugyanis károsítja az államot és csak a magánkézben levő működtetőnek jó, több száz millió euró kárt okozva az országnak, aminek következtében nem jut elég pénz új autópályák építésére illetve karbantartásra.

 

 

A Pozsony felé tartó útszakaszokon és a fővárosban a reggeli órákban egy órás várakozási időre kell számítani.

 

Hétfőn délelőtt a sztrájkot hirdető kisebb fuvarozókat tömörítő szervezet, az Únia Autodopravcov Slovenska (UNAS) és a kormánnyal jó viszonyt ápoló, ámde a jelenlegi helyzetért nagyban felelős legnagyobb szervezet ČESMAD tárgyalóasztalhoz ül.

 

Korlátozzák a kamionok közlekedését Nógrád megyében

 

A Nógrád megyei határátkelőhelyeken korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járművek közlekedését – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Nágel Tamás elmondta: a szlovák hatóságok tájékoztatása szerint a Szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete demonstrációt tart a somoskőújfalui, a parassapusztai, valamint a balassagyarmati határátkelő közelében, ezért léptették életbe az intézkedést.

 

A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek vezetőit arra kérik, hogy a Szlovákiába tartók ne Nógrád megyében lépjék át a határt.

 

A ČTK beszámolója szerint a D2-es, Szlovákiát Csehországgal összekötő autópályán Břeclav-Brodské-nál reggel 8-tól feloldották a korlátozást.

 

Pellegrini a kamionosokat fenyegeti – Kiadjuk őket a vállalatoknak és fizethetik a kártérítést

 

Este 9 órakor az UNAS hivatalos nyilatkozatban erőrítette meg, hogy a kormánnyal való tárgyalások eredményre vezettek, így január 21-ig, a parlamenti ülés kezdetéig, ahol is az útadó csökkentéséről szóló igéretről is szavaz a parlament, felfüggesztik a fuvarozók a blokádot.

 

Bővebben alábbi cikkünkben:

 

A fuvarozók felfüggesztik a blokádot. Pellegrini az útadó csökkentését ígérte

Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.