Nyitókép forrása: youtube.com/HN

 

Igor Matovič és az OĽANO hétfőn mutatta be 208 oldalas programját, amely a mozgalom állítása szerint 900 konkrét megoldási javaslatot tartalmaz, és amely megalkotásában 200 szakértő vett részt.

 

„Ez a mi jövőképünk, hogyan kellene Szlovákiának kinéznie Fico korszaka után, hogyan nézzen ki a március 1-jével kezdődő jövő”

 

fogalmazott az ellenzék jelenlegi legerősebb pártjának vezetője. A program egyébként nem tartalmaz csillagokat is leígérő pontokat a kisebbségekre nézve, egyetlen egyszer sem említi a magyarokat, a kettős állampolgárság kérdését is csak a szlovákok szempontjából feszegeti.

 

 hirdetes_300x300  

Újabb felmérés: Matovič akár a választásokat is megnyerheti

 

Korrupció elleni harc és közvetlen demokrácia

 

Huszonöt százalékos érvényességi küszöb a referendumoknál, az egészségügyi intézmények maximális távolságának törvénybe iktatása. Többek között ezeket a tételeket is tartalmazza az OĽANO programja, amelynek gerincét azonban a korrupció elleni harc képezi.

 

A program tartalmazza például azt is, hogy a korrupciót leleplező egyén jutalmul megkapja a kenőpénzt felét a hatóságoktól. Ez például szerepel az OĽANo három nappal ezelőtt internetes szavazásra bocsátott 11 pontja között is.

 

Matovičék azt is bevbezetnék, hogy bjrósági végzés nélkül készített hangfelvételek és videófelvételeket is fel lehessen használni a korrupciós ügyek felderítésében, amennyiben a közérdek úgy kívánja. Ebben a kérdéskörben említették meg a politikusok anyagi felelősségvállalását, jobban hozzáférhetőbbé és részletesebbé tennék a politikusok vagyonbevallásait.

 

Az OĽANO internetes szavazása gyakorlatilag egy teszt a közvetlen demokrácia (kvázi népszavazás) alkalmazására. A mozgalom ugyanis ezen a téren is prioritásokat fogalmazott meg programjában. Például csökkentené a népszavazás érvényességi küszöbét a jelenlegi 50 százalékról 25 százalékra. Szlovákiában eddigi történelme során egyetlen egyszer tartottak érvényes népszavazást – 2003-ban az uniós csatlakozásról, akkor a részvételi arány 52,3 százalékos volt.

 

Az OĽANO bevezetné a „kölségtakarékos“ referendumokat is, ezek olyan népszavazások, amelyeket valamelyik országosan megrendezett választás idején bonyolítanának le.

 

Elindult a szavazás az OĽANO 11 pontjáról, Matovič szerint ez már így is kompromisszum

 

Tapintható a feszültség

 

Az OĽANO az elmúlt hetekben elképesztő népszerűségi csúcsokat tört meg. A rá nézve legkedvezőbb felmérések szerint bő 16 százalékkal lohol a Smer nyakában. Persze, a felmérésekre alapozva nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, tény azonban, hogy a konzervatív OĽANO átvette az ellenzéki pártok között a vezetést, miközben a korábbi vezérpozícióban lévő koalíció, a PS-SPOLU a hét százalékos küszöb közelébe süllyedt.

 

Az ellenzék vezetője tehát Igor Matovič, de ez nem jelenti azt, hogy ezt a potenciális partnerei is könnyen elfogadják.

 

A szlovák médiában is tapintható volt a feszültség. A balliberális sajtó teljes lendülettel nekiesett Matovičnak, azt hangoztatva kommentárjaiban, hogy az OĽANO-val „populizmusa“ miatt nem lehet kormányozni. (Nem mintha a Za Ľudí nem ígérte volna azt, hogy tíz kórházat épít fel – csak épp 3000 orvos hiányzik a piacról, így nincs kivel megtölteni ezeket a kórházakat.)

 

Truban diktátornak nevezte Matovičot. Az OĽaNO jelenleg a legerősebb ellenzéki párt

 

Semmi sem biztos

 

A tényleges helyzet az, hogy lehetetlen megjósolni a választások kimenetelét és a lehetséges szövetségek összetételét. Viera Žúborová politológus a Hospodárske Noviny internetes kiadásának nyilatkozva azt mondta, hogy egyelőre annyit lehet tudni, hogy négy párt igen nagy valószínűséggel bejut a parlamentbe. Ezek a Smer, az OĽANO, a Za ľudí és az ĽSNS.

 

Az is egyértelműen látszik az elmúlt hetek történéseiből, hogy nem két tábor áll egymással szemben ebben a választási kampányban, hanem több mint kettő. Elég arra gondolni, hogy például az OĽANO nem írta alá azt a megnemtámadási szerződést, amelyet a többi ellenzéki párt aláírt.

 

Az OĽaNO is megváltoztatná az állampolgársági törvényt, de nem fenntartások nélkül

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.