Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Én mindig az együttműködés mellett foglaltam állást, olyanokkal szemben is, akikkel a választások előtt nem tudtam ezt elképzelni – mondta Bugár Béla a Hospodárske Noviny internetes kiadásának adott interjújában.

 

Mindezt annak ellenére jelentette ki, hogy az interjú egy másik részében arról beszélt, „inkább a halál”, mint hogy Matovičcsal lépjen szövetségre.

 

Bugár újra elmondta, hogy ha egyik magyar érdekeltségű párt sem jut be a parlamentbe, az az MKP hibája lesz, mert kihátráltak a nyáron tető alá hozott pártpaktumból. Valójában a pártpaktum javaslatát az MKP országos tanácsa utasította el, míg Bugárék azt várták, hogy Menyhárt Józsefék csak az elnökségen belül fogadják el a paktumot, megkerülve az MKP döntéshozási mechanizmusát. A Most-Híd természetesen emögött a Fidesz akaratának érvényesülését látja.

 hirdetes_300x300  

 

Bugár menekül Ficotól, de a felmérések szerint már túl későn a Most-Híd számára

 

Teljes felelősséghárítás

 

Bugár szerint az MKÖ politikusai „már a kezdetektől hazudnak”. Az interjúban ismét elhangzott az a Most-Híd által sokat emlegetett indoklás, hogy az ötpárti tárgyalások ősszel azért szakadtak meg, mert a „másik oldal” nem volt hajlandó kizárni Matovičot a választások utáni együttműködésből.

 

Az MKÖ álláspontja szerint azonban a Most-Híd azt nem tudta elfogadni, hogy már a választások előtt elhatárolódjon a Smertől – amit bár később megtett, de csak mikor újabb és újabb ügyek kerültek felszínre a Smer magasrangú politikusaival kapcsolatban.

 

Bugárnak feltették azt a kérdést is, hogy ha kizárja az együttműködésből az OĽANO-t, de újabban kizárja már a Smert is, akkor kivel akar kormányozni, ha bejut a parlamentbe.

 

„Van ott még elég párt. Épp ezért állítom, hogy az OĽANO-nak döntést kell hoznia. (…) Nem arról beszélek, hogy pártelnököt kell változtatniuk. Ki vagyok én, hogy utasítgassak egy másik pártot, mit tegyen. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: Matovičcsal sosem bírtak ki eddig még egy egész választási időszakot, mindig elvesztette képviselői harmadát. Biztos, hogy nem fogják végigvinni a választási ciklust, és előrehozott választások jönnek”

 

válaszolta.

 

Elmondása szerint a következő kormányban az állampolgársági törvény prioritás lesz a párt számára.

 

Az utolsó felmérések tanulságai: Az MKÖ-nél még van remény, a szlovák ellenzéki súlypont a konzervatív oldalra billent át

 

Jelentéktelenül

 

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy Matovič 2011-ben valóban elutasította a Most-Híd javaslatát, de Bugár Béla az általa „legjobb koalíciónak” nevezett mostani kormányzat alatt meg sem próbálta módosítani az állampolgársági törvény. Saját koalíciós partnerei nem szavazták meg a nemzetiségi iskolákról szóló törvényt sem.

 

A Most-Híd most kisebbségi témákkal kampányol, ugyanakkor négy éve szigorúan polgári pártként definiálta magát. Ez a kitétel váratlanul eltűnt a párt 2020-as programjából.

 

Ami Matovič elutasítását illeti, a teljes képhez hozzátartozik, hogy az OĽANO jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, nélküle nincs életképes kormánykoalíciós formáció az utolsó felmérések szerint, ráadásul ezek a formációk nincsenek rászorulva a Most-Híd mandátumaira – ha ugyan képes lenne bejutni a parlamentbe. Az érem másik oldala, hogy az OĽANO sem hajlandó együttműködni a Most-Híddal a választások után.

 

Bugár Béla a Rádio Expres műsorában: A Smerrel nem lépünk kormányra, de Matovičcsal sem

 

Egy másik interjú

 

Február 13-án Bugár a Pravdának is adott egy online tévés interjút. Ott több kisebbségi törvénnyel kapcsolatos kérdést is feltettek neki. Egyikre sem válaszolt egyértelműen. A műsorvezető megkérdezte a Most-Híd elnökétől, hogy még mindig szükség van-e arra, hogy módosítsák a szlovák alkotmány preambulumát, mire Bugár azzal válaszolt:

 

„Úgy gondolom, talán egyszer – mindig is szerepelt és szerepelni is fog ez a pont a programunkban – eljön az az idő, amikor a többség is megérti, hogy nekünk nem kerül sokba, de azért jól néz ki annak elismerése, hogy nem csak szlovákok alkotják ezt az államot, hanem más nemzetiségek is”

 

mondta, a válaszból pedig kitűnik, hogy korántsem prioritás számára ez a kérdés.

 

Egy másik kérdés azt firtatta, hogy a Most-Híd programjában szereplő nemzetiségi törvény milyen nemzeti szimbólumok használatát tenné jogilag lehetségessé a kisebbségek számára. A válasz: például a Kukkónia jelképe. Hozzátette, hogy ez annak a függvénye, hogy mit lehet elfogadtatni a partnerekkel (megjegyezzük, a Kukkónia nem nemzeti jelkép, hanem védjegy, márkanév, a két dolog nem összekeverendő, Bugár csak a kérdés kikerülésére használta a példát).

 

Bugár: Szlovákia nem léphet az orbáni Magyarország útjára

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.