Nyitókép forrása: sme.sk

 

Eduard Heger (OĽANO) és Richard Sulík (SaS) között van némi feszültség. Míg előbbi a SME napilapnak adott interjúban progresszív- és luxusadóról beszélt, addig Sulík az interneten reagálva Heger kijelentésére jelezte, hogy ehhez az SaS nem asszisztál. A dolog hátterében a pénzügyminiszteri posztért folyó harc áll, amire mindkét politikus igényt tart.

 

A pénzügyminiszteri poszt az egyik kulcspozíció a kormányban. Mivel a pénzügyminiszter dolga megtalálni a forrásokat a költségvetésben minden intézkedéshez és projekthez, adott el esetben meg is tudja torpedózni a kormány javaslatát. Ezért Szlovákia történetében nagyon kevés olyan kormány volt, amikor nem a legerősebb kormánypárt tartotta ellenőrzése alatt a tárcát.

 

Igor Matovič alakuló kormányának ez az egyik legnehezebb kérdése, az SaS számára ugyanis stratégiai szövetséges, Richard Sulíkkal hosszú ideje politizálnak egy térfélen. Másrészt azonban, a fenti okokból kiindulva nem biztos, hogy megengedheti magának, hogy kiadja kezéből a kulcsfontosságú minisztérium. Ha az SaS nem is ugrik ki a készülő kormányból – mert ezzel saját létét veszélyeztetné – helyrehozhatatlan károkat szenvedne Matovič és Sulík szövetsége.

 hirdetes_300x300  

 

Matovičék a Szlovák Rádióban – “Ez a kormány a tisztességről fog szólni”

 

Szövetségesek között sem felhőtlen a viszony

 

Eduard Heger a Sme napilap internetes kiadásának adott interjújában még nem tudta megmondani, pénzügyminiszter lesz-e. Azt is megkérdezték tőle, hogy szerinte Sulík jó pénzügyér lenne-e, mire azt válaszolta: minden potenciális jelöltet felelősségteljesnek tart.

 

A személyi kérdések kapcsán Heger kifejtette, hogy számukra az a prioritás, hogy az eddig tapasztaltakkal ellentétben a tárcavezetők is részt vállaljanak a minisztériumok munkájában, ne csak felszedjék a minisztériumi fizetést, miközben változó minőségű munkák kerülnek az asztalra az alárendelt hivatalnokok műhelyéből.

 

Heger hangsúlyozta, hogy az oktatási reform bevezetése elkerülhetetlen lesz képzés minőségének emelése érdekében. Ezt arra reagálva jelentette ki, hogy a műsorvezető emlékeztetett, Igor Matovič a választások előtti egyik utolsó tévés vitában arról beszélt, hogy nem lesz olyan gyors a változás, nem kell rögtön nagy változásokat elérni.

 

Heger szerint a kórházreformra szükség van, de a Smer javaslatától eltérően úgy, hogy a betegek számára garantált minimális ellátások és a maximális várakozási idők is törvénybe kerülnek. Mint mondta, enélkül nem képzelhető el az egészségügyi ellátás minőségének javítása.

 

Kormányalakítás: Matovič 10 millió eurós oknyomozó-újságírói alapot hozna létre

 

Mi lesz Boris Kollár irreális terveivel?

 

Heger szerint a jelenlegi pénzügyminiszter 0,5 százalékos előrejelzése helyett 2,5 százalékos deficitre kell számítani idén. Az uniós szabályok szerint évi fél százalékkal kell csökkenteni a deficit mértékét, ami így öt évet jelentenek a kiegyensúlyozott költségvetés eléréséig. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, mikor lenne elérhető a 0 százalékos deficit. Láthatóan ki akarta kerülni a kérdést, ami nem annyira meglepő a koalíciós  tárgyalások közepén, mert alaposan megkötné a tárgyalások kereteit egy ilyen kijelentés.

 

A sok vitát kiváltó, Boris Kollár (Sme rodina) által szorgalmazott évi 25 ezer lakás építéséről szóló program kapcsán Heger óvatosan fogalmazott. Ez is egy olyan téma ugyanis, ami sok feszültség forrása volt, különösen a Sme rodina és az SaS között – Richard Sulík megvalósíthatatlannak nevezte a programot.

 

Heger azt hangsúlyozta, hogy hétfőn szakértői közgazdaság csapattal fogják áttárgyalni Kollár-féle lakásprogram megvalósíthatóságát. Hangsúlyozta, hogy egy új paradigmát tartalmaz az elképzelés, ugyanis nem közpénzből akarja finanszírozni a lakások megépítését. A teljes képhez hozzá kell tenni, hogy nem arról van szó, hogy nem közpénzből finanszíroznák, hanem hogy kivennék az államháztartás mérlegéből azt a tételt, amit a célra felhasználnának, ami viszont csak egy könyvelési módszer. Egyébként Richard Sulík sem zárja ki, hogy pár ezer lakást évente megépítsenek, de úgy véli, hogy 25 ezer lakáshoz sem elég terület, se elég forrás, sem elég építőipari kapacitás nem áll rendelkezésre.

 

Az OĽaNO és a Za ľudí ma a kormányalakításról tárgyal

 

Árért értéket

 

Mivel Igor Matovič már bejelentette, hogy a leendő négyeskolaíció megállapodott abban, hogy hegyetlen intézkedés, beruházás nem kerülhet bevezetésre anélkül, hogy azt megtérülőnek vagy szükségesnek nem nyilvánítja az Árért Értéket gazdasági csapata. Ez a thinktank lényegében azt vizsgálja, hogy mennyire indokolt vagy megtérülő, esetleg túlárazott egy-egy kormányzati intézkedés, infrastrukturális beruházás, ás így tovább.

 

Magyar szempontból itt előfordulhatnak problémák. Az Árért Értéket csapata többször kétségbe vonta például az R2-es szoroskői projektjének indokoltságát a népesség alakulására és a forgalom nagyságára hivatkozva.

 

Heger elmondása szerint ennek a csapatnak a forrásait és a személyi állományát is növelni akarják, hogy képesek legyenek ellátni új feladatukat.

 

Matovičék olyan fegyvert adnának az ellenzék kezébe, amitől őket a smeres kormány éveken át megfosztotta

 

Minimálbér és vállalkozói adólicenc

 

Heger szerint az adóhivatal erős átpolitizáltsága miatt változásokra lesz szükség a csalások elleni eljárások felgyorsítása érdekében, ami néhány hónapon belül meg is valósulhat. Arra nem váalszolt egyértelműen, hogy lecserélik-e a Pénzügyi Főigazgatóság jelenlegi vezetőjét, de hangsúlyozta, hogy az adóhatóságokban is tisztulásra van szükség.

 

Az OĹANO-s politikus beszélt arról is, hogy bevezetnék az egyéni vállalkozók adólicencét is, ami a gyakorlatban lényegében egy vállalkozókra bevezetett központi adó lenne, amit évente vagy havonta lehetne fizetni. Ez tartalmazza minden, az adott vállalkozóra vonatkozó adót, a járulékoktól az útadóig. A vállalkozónak pedig egy adott forgalomig nem kell vezetnie a kiadásokat.

 

Megváltoztatnák a minimálbér intézményét is (legalábbis az OĽANO megváltoztatná). Heger elmondása szerint a Smer által bevezetett, az mindenkori átlagbér 60 százalékában meghatározott minimálbért úgy változtatná meg, hogy az alacsonyabb képzetséget igénylő munkakö9rök esetén 40 százalékra csökkenti az arányt.

 

Ebben van logika: egy alacsony végzettségű, alacsony hozzáadott értékű alkalmazott nem termeli ki az adott vállalatnak a minimálbér értékét, így a vállalatnak nem áll érdekében foglalkoztatnia őt.

 

Luxusadó – mindenkire

 

Heger beszélt arról is, hogy megadóztatnák azokat, akik az „állam kárára gazdagodtak” meg. Elmondása szerint ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy az adóhatóságnál bevezetnék a „bűnösség vélelmének” elvét. Ha valamelyik tehetős vállalkozó esetében gyanús ügyeletek merülnek fel, vagyonának egy részét lefoglalnák egészen addig, míg nem bizonyítja tevékenysége törvényességét. Ezzel a hatáskörrel egyébként a pénzügyi főigazgatóság már ma is rendelkezik. Az új kormány azonban az lefoglalt vagyonra még külön adót is kivethet.

 

Heger nem zárta ki a luxusadó bevezetését – annak ellenére, hogy az vonatkozta az OĽANO pártelnökére, Igor Matovičra is.

 

Épp ez a kijelentés verte ki a biztosítéko Richard Sulíknál, aki a Heger-interjú után néhány órával közzétette a facebookon, hogy az SaS  a luxusadó bevezetését nem fogja támogatni. Az SaS ugyanis a „sikeresek” megbüntetéseként értelmezi a luxusadó bevezetését.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.