Nyitókép forrása: 

 

Egyre határozottabb körvonalakat ölt az új kormány. Hétfőn már azt is tudni lehetett, hogy a közlekedési tárca a Sme rodina jelöltje, Štefan Holý kezébe kerülhet. A Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap pedig már arról cikkezik, hogy az autópályákra szánt pénzeket átirányítják délről északra. 

 

A lap szerint a dunaszerdahelyi elkerülő megépítése, amely az R7-es Egyházgelléig tartó jelenleg épülő szakaszának folytatása lenne, már aligha fog megvalósulni. Azon kívül, hogy megáltozott a politikai helyzet, a déli vonal folytatása nincs ott az autópálya-projektek prioritásai között – annak ellenére, hogy Érsek Árpád (MOst-Híd) közlekedési miniszter a választások előtt még azzal kérkedett, hogy kész az R7-es nyomvonala egészen Érsekújvárig. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a projekttel negyven év távalátban számol minisztérium.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Holý és a Sme rodina nem maga a közlekedési beruházások miatt jelentkezett be a közlekedési minisztériumért, hanem az építésügyi hatáskör miatt. A Sme rodina ugyanis kiterjedt lakáspítési programot ígért választóinak.

 hirdetes_300x300  

 

Elemzés: Szlovákiának további 1000 kilométernyi autópályára lenne szüksége

 

Ott, ahol tényleg szükség van rá. Tehát csak északon? 

 

Štefan Holý egyelőre csak annyit jelentett ki, hogy megvárja az autópálya-prioritások sorrendjét. A listát még csak most állítják össze a minisztérium illetékesei. Sokat elárul azonban alábbi, tőle származó idézet:

 

„Az autópályákat nem az alapján fogjuk építeni, hogy hol vannak a miniszterenek polgármester barátai, hanem ott építjük meg őket, ahol szükség van rájuk”

 

Hasonló véleményen van egyébként az OĽANO közlekedési szakértője, Jiří Kubáček is, aki szerint az Egyházgellén túli szakaszok megépítésének nincs sok értelme, mert nem elég nagy a forgalom. Úgy véli, hogy az olyan „luxusmegoldásoknak”, mint a négysávos autópályaszakasz kétsávos rákötökkel Losonc környékén nem megtérülő befektetés.

 

Érsek, Farkas és Marosz a Pátria rádióban – személyeskedésektől sem mentes vita a közlekedésről

 

Az INEKO is egyetért, egy kivétellel

 

Részben igazat adnak a fentebb idézett személyeknek az INEKO társadalomkutató intézet szakértői. Szerintük a déli régiókban tervezett autópályák megépítése csak Érsekék politikai pontszerzését szolgálta.

 

Egy kivétellel: azt nem vitatják, hogy D2-es Rimaszombat irányába történő meghosszabbítására szükség van az utak katasztrofális állapota miatt.

 

Tény, hogy a déli autópályák megépítése egyfajta alapelvárásként fogalmazódik meg a felvidéki magyarok körében, mintegy lakmuszpapír arra, hogy a központi költségvetésből a magyarok is kapnak megfelelő forrásokat infrastruktúrára.

 

Új rekord születik: Túrócszentmártonnál épül majd Szlovákia valaha volt legdrágább autópályája

 

Ám az utóbi években egyre többen említik meg, hogy az R7-es autópálya a Csallóközben túl későn épül meg ahhoz, hogy valódi gazdasági növekedést hozzon magával, illetve csak felgyorsítaná a főrávorosi régióból kiköltöző szlovákok betelepülését a csallóközi falvakba.

 

Olyan szakértői vélemények is elhangzottak, hogy autópályák helyett inkább az első osztályú utak felújítására és a szörnyű állapotban lévő vastvonalak helyrehozására kellene összpontosítani délen. Ezeket tényleg elhanyagolták a Most-Híd minisztériumi ténykedése alatt is, miközben északon sokszázmilliós vasútfejlesztési projekteket valósítottak meg.

 

És persze nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az utóbbi időben a hidak állapota is a figyelem középpontjába került, legutóbb a komáromi Vág-híd állapotát minősítették tarthatatlannak, de egyébként a medvei híd állapota is rendkívül rossz, kelet felé haladva más déli járásokban is vannak súlyos állapotban lévő, de megkerülhetetlen hidak.

 

Az OĽANO a kampány idején egyébként nem is csinált titkot belőle, hogy a déli régiók tekintetében nem az autópálya-építést kívánja előtérbe helyezni, hanem a vasútvonalak bővítését és az elsőosztályú utak rendbetételét. Külön kiemelték a Komárom-Pozsony vasútvonal sínpárjainak megduplázását. Csakhogy ezekre sem politikai sem személyi garancia nincs jelen pillanatban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.