Nyitókép forrása: sme.sk

 

Lemondott hivataláról a katonai hírszerzés vezetője, Ján Balciar. A mesés ingatlanvagyona miatt korábban rengeteget foglalkozott vele a sajtó – és az ellenzék is. Ma az a Jaroslav Naď (OĽANO) a védelmi miniszter, aki ellen Balciar a választások előtt hetekkel feljelentést tett államtitok megsértése miatt.

 

„Balciar szombaton közölte velem, hogy már megfáradt és március 31-hez lemond hivataláról”

 

jelentette ki Naď a Sme napilapnak nyilatkozva. Egyelőre nem árulta el, ki lesz a katonai hírszerzés új vezetője.

 

 hirdetes_300x300  

A katonai hírszerzés a Szlovák Titkosszolgálattól elkülönülten működik, és szervezetileg a védelmi tárca alá tartozik. Naď szerint következő igazgatója egy szakember lesz, aki eddig nem dolgozott a védelmi minisztériumban. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a katonai hírszerzés költekezésének nagy része titkosított anyagnak számít, ami természetesen a korrupció lehetőségét is felveti.

 

Balciarnak elképesztően nagy ingatlanvagyona miatt kellett magyarázkodnia korábban, a rendőrség is foglalkozott az üggyel. A múlt pénteken a közösségi hálóra még feltöltötte a NAKA-tól kapott határozatot, amely szerint az ellene megfogalmazott gyanúk (miszerint törvénytelenül jutott hozzá másfél tucatnyi ingatlanból álló vagyonához) nem feleltek meg a valóságnak.

 

A katonai hírszerzés feje ingatlant vett Horvátországban – Gál és Solymos szomszédságában

 

Balciar vagyonáról először az Aktuality.sk közölt információkat, majd tavaly ősszel az OĽANO kezdeményezte Balciar pénzügyeinek átvilágítását a rendőrségen.

 

Az Aktuality.sk oknyomozása szerint Balciar és felesége 15 drága apartmannal rendelkezik Szlovákiában és Horvátországban. A tálei ingatlanok összértéke meghaladja a kétmillió eurót. Balciar sosem tudott elszámolni azzal, hogyan tett szert ekkora vagyonra. Helyette megvádolta az üggyel foglalkozó Naďot.

 

Balciar tavaly novemberben feljelentést tett Naď Ellen államtitok veszélyeztetése miatt. A törvénysértést Naď a vád szerint azzal követte el, hogy egyik védelmi minisztériumos ismerősét a Skripal-ügyről kérdezte. Naď később elmondta, hogy nem kapott választ a feltett kérdésére, és nem tudhatta, hogy szigorúan titkos tényekre kérdezett rá. Néhány nappal később a rendőrség a Naď elleni eljárás leállította. Nem véletlenül: ennyi erővel a Skripal-üggyel foglalkozó újságírókat is le kellett volna tartóztatni, hiszen ők sem tudhatják, mikor milyen titkosított információra kérdeznek rá – akár kapnak választ, akár nem.

 

Balciar feljelentéséről így is ordított, hogy politikai célú lépésről van szó, amelynek célja, hogy ellehetetlenítse az OĽANO akkori árnyékminiszterét.

 

A NAKA államtitkok kiszivárogtatásával vádolta meg az OĽANO árnyékminiszterét

 

Jaroslav Naď ellen két ügyben indítottak eljárást

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.