Nyitókép forrása: glob.sk

 

Ma a kormánypártok aláírták a koalíciós szerződést, amelynek különlegessége, hogy egyetlen kivétellel minden kormánypárti képviselő ellátta a szignójával. A teljes dokumentumot még nem hozták nyilvánosságra, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint erre jövő hétfőn kerülhet sor.

 

Belekódolt feszültségforrások? 

 

A balliberális szlovák sajtó szerint a szerződés egyik kulcsmomentuma, hogy milyen álláspontot fektettek le a kulturális és erkölcsi kérdésekben, mint amilyen az abortusz vagy a melegjogok. A választások előtti napokban, mikor már sejteni lehetett, hogy kormányváltásra kerül sor, sokan úgy vélték, hogy az ĽSNS és a Smer szándékosan fognak törvényjavaslatokat benyújtani ezekben a témákban, hogy felszínre hozzák a koalíciós partnerek közt feszülő ideológiai feszültségeket.

 

 hirdetes_300x300  

Csakhogy ekkor még mindenki (és főleg a ballibsi sajtó) úgy vélte, hogy harmadik negyedik erőként bekerül a parlamentbe a PS-SPOLU is, amely abortusz és LGBTI-jogok tekintetében alapvetően megengedőbb, mint a szlovákiai társadalom döntő része. Ma a Za ľudí vehetné át tőle ezt az agendát, de olyan kicsi a súlya a kormányban, hogy helyzetét aligha fogja kockáztatni.

 

A korábban szintén az LGBTI-jogok és a marihuána dekriminalizációja mellett küzdő SaS mélyen hallgat ezekben a kérdésekben, a PS-SPOLU tavalyi megjelenésével lényegében ebben az irányban mozgó választóit elvesztette, így maradtak a gazdaságpolitikára fogékony választók.

 

Történelmi pillanat – az összes koalíciós képviselő aláírta a koalíciós szerződést

 

A Koalíciós Tanácsé lesz a nem formális hatalom

 

A Denník N információi szerint a dokumentum hasonló szabályokat is tartalmaz, mint a Smer – SNS – Most-Híd koalícióé. Például a Koalíciós Tanács jóváhagyása nélkül egyetlen olyan törvény sem kerülhet beterjesztésre, amely nem része a kormányprogramnak.

 

A szerződés szerint a Koalíciós Tanács a koalíciós pártok elnökeiből, vagy az általuk felhatalmazott személyekből állnak. Ez utóbbi kitétel Andrej Kiska miatt került be, aki lényegében kivonult a politikából gyengélkedő szívére hivatkozva, helyét pedig már a koalíciós tárgyalásokon is a tavaly az OĽaNO-ból a Za ľudíba igazoló Veronika Remišová vette át.

 

Az ülésen ketten vehetnek részt pártonként, de csak a pártelnököknek (vagy a felhatalmazottnak) van szavazati joga. Döntés nem születhet, ha egy pártelnök (vagy felhatalmazott) is hiányzik.

 

Matovič: Szlovákiából olyan országot fogunk csinálni, amire mindenki büszke lesz

 

Konzervatív-liberális egyensúly

 

Azzal, hogy ma 94 parlamenti képviselő aláírta ezt a dokumentumot, lényegében vállalták, hogy nem fognak egyéni javaslatokat beterjeszteni a pártelnökök jóváhagyása nélkül. De, van egy kivétel. És ez az élet védelme.

 

Ha hinni lehet a szlovák sajtó értesüléseinek, akkor a kormánypárti képviselők terjeszthetnek be törvényt az abortuszok szigorításáról vagy megkönnyítéséről, a koalíciós tanácsot elég értesíteni.

 

Érdekes momentum volt, hogy hétfőn Richard Sulík azt mondta, a konzervatív és liberális értékek kiegyensúlyozása miatt belekerült a koalíciós szerződésbe az is, hogy a kormány „törvényekkel akarja javítani a közös háztartásokban élők jogállását”. Ezt akár az egynemű párok regisztrált partnerségének is nevezhetnek. Persze lehet puszta alibi is, ami semmilyen kötelezvényt nem jelent a liberálisok számára.

 

A kormány létrehozza a Kölcsönös Szolidaritás Alapját. Matovič teljes kormányfői fizetését felajánlotta

 

Fontos működési kitételek

 

A III. Fico-kormánnyal és a Pellegrini-kormánnyal ellentétben a mostani kormánykoalíció lehetőséget ad arra, hogy a kormánypárti képviselők az ellenzékkel szavazzanak. Ezt a Smer – Most-Híd – SNS kormány regnálása alatt ellehetetlenítették: ha megtörtént volna, az a koalíciós szerződést azonnal érvénytelenítette volna.

 

Matovičék ezt úgy enyhítették, hogy a Koalíciós Tanács jóváhagyásával támogathatók azok az ellenzéki javaslatok, amelyek nem mennek szembe a kormányprogrammal és a koalíciós álláspontjával.

 

Szlovákia nyugati és euroatlanti irányultsága a dokumentumban nem változott.

 

Minden pártnak joga van a saját miniszterét a többi koalíciós partner jóváhagyása nélkül is leváltani és helyére új személyt jelölni.

 

A kormánypárti képviselők csak az illetékes miniszter jóváhagyásával módosíthatják a már beterjesztett törvényjavaslatot a jogalkotás ideje alatt.

 

Távozik a posztjából Ján Marosz közlekedésügyi államtitkár

 

Visszaköszön a Radičová-kormány bukásának tapasztalata

 

A szerződés tartalmazza, hogy koalíciós képviselők nem támogatnak majd egyetlen koalíciós kormánytag ellen indított bizalmatlansági indítványt sem, illetve fordítva: ha a kormány valamilyen döntést bizalmi szavazással köt össze, akkor bizalmat szavaznak neki.

 

Az elképzelt helyzet valószínűleg egy 2011-ből származó tapasztalat miatt került be a szerződésbe. Akkor a görög mentőcsomagról szóló euroval ratifikációt Iveta Radičová kormányfő bizalmi szavazással kötött össze. Ennek ellenére Sulíkék nem szavazták meg, a kormány de facto megbukott, és a 2012-es előrehozott választáson a Smer elsöprő győzelmet aratott, majd egyedül kormányzott négy évig.

 

A Matovič-kormány koalíciós szerződése nem tartalmaz túl sok leírást arról, melyek a koalíciós pártok közti viták rendezésének keretei. 2016-ban Ficoéknak volt ilyen fejezetük, sokra azonban nem mentek vele. Miközben a „folytonosság és stabilitás” kormányának nevezték magukat, egymást érték a koalíciós válságok és a belpolitikai krízisek a Plavčan-ügytől kezdődően a vietnami emberrablásig és tovább.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.