Nyitókép forrása: Bratislavskykraj.sk

 

A rendőrség pénteken letartóztatott egy személyt a pozsonyi körgyűrű kivitelezése kapcsán felmerült kétes ügyek miatt. A szlovák sajtó közlése szerint nem másról van szó, mint a körgyűrű fővállalkozójának vezérigazgatójáról, Michael Heerdtről.

 

A kivitelező, a spanyol-osztrák D4R7 Construction tiltakozik a rendőri fellépés módja ellen, szerinte ugyanis a média hamarabb értesült a rendőrségi akcióról, mint ahogy a vállalat reagálni tudott volna a történésekre.

 

Megjegyezzük, hogy a D4R7 Constructionnál pár éve azért kopogtatott a sajtó, mert jelentős pénzekkel tartoztak alvállalkozóknak, ám a vállalat menedzsment egyetlen tagját sem sikerült elérniük.

 hirdetes_300x300  

 

Fusi-munka? Berényiék elutasították Érsekéktől a D4R7 Nagyszombat megyét érintő szakaszának átvételét

 

A készülő pozsonyi körgyűrű kapcsán egyik kétes ügylet éri a másikat: az autópálya alá egy közeli illegális szemétlerakat hulladékát temettek, illetve rossz vagy nem előírt minőségű építési anyagot használtak, valamint szennyezett föld felhasználása is terítéken van.

 

Tavaly novemberben a Nemzeti Autópálya Ügynökség egyik elnökségi tagja bejelentette, hogy a statikai felmérések szerint a D4 érintett horvátjárfalui szakaszánál a töltés állaga nem megfelelő, ami a korábban feltételezettnél nagyobb problémára utal.

 

A D4R7 nem is próbálja tagadni a hulladék betemetését az autópálya alá, helyette „független” szakértői jelentéseket vonultat fel, hogy meggyőzze az államot, a kivitelezéskor általuk „felhasznált” anyagok is megfelelnek a normáknak és előírásoknak.

 

Döntőbírósághoz fordul a pozsonyi elkerülő kivitelezője

 

Ez a hozzáállás a vállalat részéről (és hogy az állam eddig ezt tűrte) már eleve nonszensz, ugyanakkor vannak példák arra, hogy a nem megfelelő alap- és töltés milyen hibákhoz vezethet. Az Ostravába vezető cseh autópályák egyes szakaszainak alapját az előírt kő- és kavicskeverék helyett ipari salakkal töltötték fel. Az eredmény: rövid időn belül meggyűrődő, meghullámosodó autópálya, amelyen 60 km/órával lehet csak haladni. A cseh állam pedig évekig pereskedhet kártérítésért, amit a szövevényes tulajdonosi hátterű konzorciumokon behajtani aligha tud.

 

A 22 hidat és kereszteződést tartalmazó, 29,7 kilométeres pozsonyi körgyűrűért és az R7-es Egyházgelléig tartó megépítéséért az adófizetők pénzéből 1,76 milliárd eurót fizet majd ki – PPP projekt keretében 52,8 milliót évente, 30 esztendőn át.

 

Így építünk autópályát Szlovákiában: Azbeszt is került az épülő pozsonyi elkerülő alá

A spanyolok elismerték, mivel töltötték fel az R7-es nyomvonalát. Szerintük ezzel nincs semmi gond

 

Váhostav 2.0? Az D4R7 konzorcium több százezer euróval tartozik alvállalkozóinak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!