Nyitókép: teraz.sk

 

Frissítve: 12.34 „Az új, egységes magyar politikai párt létrehozása előtt is már együtt fogunk működni bizonyos kérdésekben“-nyilatkozták az MKP, a Most-Híd és az Összefogás elnökei a múlt heti sajtótájékoztatón.

 

Elsősorban olyan szimbolikus, régiófejlesztési, magyarsággal kapcsolatos ügyek melletti közös kiállásról beszéltek, melyek fontosak a felvidéki magyarság számára.

 

Nos, a kettős állampolgárság kérdése ilyen. Mondhatni az egyik legszimbolikusabb téma, mely újbóli lehetőségének bevezetése minden felvidéki magyar érdeke. A három, magyarokat megszólító párt mégsem mutat egységet a kérdésben. Mi több, tessék-lássék módon áll csak hozzá a másik kezdeményezéséhez.

 hirdetes_300x300  

 

Kiterjeszteni a törvény hatályát a magyarokra is

 

A Körképen már beszámoltunk róla, hogy augusztus 10-én tömeges véleményezési eljárás indult annak érdekében, hogy megváltoztassák az állampolgársági törvény készülő módosítását. Úgy, hogy az a felvidéki magyarok számára is lehetővé tegye a magyar állampolgárság megszerzését. Anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot. A belügyminisztérium által közzétett tervezet ugyanis olyan feltételekhez köti annak lehetőségét, mely a felvidéki magyarok túlnyomó többségét továbbra sem érintené.

 

Ennek megváltoztatására indított 500 aláírást követelő ún. „hromadné pripomienkové konaniet”, azaz tömeges véleményezési eljárást több szlovák kormánykoalíciós politikus és az MKP vezetői.

 

A Körkép megvizsgálta, kik írták eddig alá, és mennyire kommunikálják az egyes pártok magának az aláírás lehetőségét. Kiderült, hogy a magyar egységre való törekvés egyelőre csak üres szólamok és gesztusok szintjén maradt. Cikkünk megjelenéséig sem a Most-Híd, sem az Összefogás, de még csak a Magyar Fórum elnöke és vezetőik többsége sem írta eddig alá a kezdeményezést. Hiányzik az aláírók között Solymos László, Agócs Attila, Mózes Szabolcs, Orosz Örs, Simon Zsolt neve is, de ugyanúgy van olyan MKP Országos Elnökségi tag, akinek neve nincs rajta a listán.

 

Az Új Egység Mozgalom tagjai ellenben aktívan bekapcsolódtak az aláírásgyűjtésbe, melyre közösségi oldalaikon is felhívták a figyelmet.

 

Duma, duma, duma

 

A Most-Híd vagy az Összefogás közösségi oldalán azonban hiába kerestünk erre vonatkozóan bármit is, nem találtunk. A vegyespárt részéről három elnökségi tag neve (Ravasz, Rigó, Pataky) ugyan szerepel az aláírók között, ugyanez a helyzet az Összefogásnál (Bauer, Szitás, Bara) is (ha valakit kihagytunk volna az aláírók közül, azoktól előre is elnézést kérünk.). Aláírások tömegét szállító összehangolt, egységes kampányról, mely a szlovákok felé is komoly jelzést mutatna, hogy a téma elvi kérdés és rendkívül fontos a magyaroknak, azonban nem lehet beszélni.

 

Ugyanúgy nem írták alá azok az újságírók sem, akik pár napja siettek kiállni az Index mellett!

 

A véleményezési eljárás keretében egyébként Ondrej Dostál (SaS frakció, OKS), Ján Benčík (Za ľudí), Radovan Kazda (SaS frakció, OKS), Filip Mónika (SaS), Radovan Sloboda (SaS), Miroslav Kollár (Za ľudí), Pavel Nechala (Spolu), valamint Forró Krisztián, az MKP elnöke, Köpöncei Péter, az MKP OT-elnöke és több MKP-s országos politikus (pl. Nagy, Hrubík, stb.), illetve magyar közéleti szereplő, polgármester azt szeretnék elérni, hogy az állampolgársági törvény visszakerüljön a 2010 előtti állapotokba, megnyugtató módon rendezve a helyzetet mindenki számára.

 

A magyar nyomásgyakorlás így elmarad

 

Fontos lenne tehát az egységes nyomásgyakorlás a kormánykoalíció felé. Sajnos azonban ennek semmi nyoma. Augusztus 20-án mindenesetre jöhet majd a közös koszorúzás és memorandum-aláírás Komáromban. Csakhogy a választókat üres szavak, olcsó gesztusok helyett őszinte tartalommal lehetne inkább meggyőzni.

 

A szükséges 500 szignó egyébként már összejött, de aki még úgy gondolja, aláírásával támogatná a kettős állampolgárság lehetőségének kiterjesztését, az ITT megteheti.

 

Frissítve: Cikkünk megjelenése után 3 órával az Összefogás elnökének és több más összefogásosnak az aláírása is megjelent a kezdeményezés alatt, a párt pedig közzétette közösségi oldalán az aláírásra buzdító felhívást.

 

Mit jelent a tömeges aláírásgyűjtési eljárás?

 

500 aláírás összegyűjtése esetén a belügyminisztérium illetékeseivel lehet megvitatni a kérdést, még a törvény előkészítő szakaszában. Ha nem járnak sikerrel (mely feltételezhető, tekintve a kormányprogramban foglaltakat), a parlamentben képviselői módosító indítványként még kísérletet lehet tenni a törvényjavaslat módosítására.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Az állampolgársági törvény lehet az igazság órája Matovič és a magyarok kapcsolatában

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.