Nyitókép: TASR/Ladislav Vallach

 

November 7-én, szombaton és november 8-án, vasárnap 45 járásban folytatódik az országos tesztelés második fordulója.

 

Szombaton 2 805 mintavételi helyen 2 715 csapat végzi majd a tesztelést, vasárnap pedig 2 751 mintavételi helyen 2 683 csoport fog a polgárok rendelkezésére állni.

 

 hirdetes_810x300  

A mintavételi helyek ezen a hétvégén reggel 8.00 órától este 20.00 óráig tartanak nyitva.

 

A védelmi tárca azt tanácsolta a lakosoknak, hogy ne várakozzanak szombaton reggel hosszú sorokban a mintavételi helyek előtt, inkább a nap folyamán, az egyes mintavételi helyeken zajló aktuális helyzet alapján vegyenek részt a tesztelésen.

 

Vörös járások

 

A tesztelésre azokban az ún. vörös járásokban kerül sor, ahol az országos tesztelés első fordulójában a pozitív teszteredménnyel rendelkező polgárok száma átlépte a 0,7%-ot. A tesztelésen az adott járás lakóin kívül azoknak a polgároknak is részt kell venniük, akiknek november 9-től november 14-ig ellátogatnak valamelyik vörös járásba (pl. munkavégzés céljából).

 

Nem csak a 45 “vörös” járásban élőknek kell majd újra teszteltetniük hétvégén

Ha nem vett részt az országos tesztelés első fordulóján, most megteheti

 

A Kormányhivatal november 6-án, pénteken arról tájékoztatott, hogy a tesztelésen való részvétel halaszthatatlan kivizsgálásnak minősül és kivételt élvez a kijárási tilalom alól.

 

Ez azt jelenti, hogy az a személy is részt vehet a hétvégi országos tesztelésen, aki az első fordulóban ezt nem tette meg és nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

 

Azok, akik október 29-i negatív PCR-teszttel rendelkeznek, ám járásukban megismétlik a hétvégi tesztelést, kénytelenek részt venni rajta, mivel az ilyen PCR-teszt csak ott lesz érvényes, ahol nem rendezik meg az országos tesztelés második fordulóját (ún. zöld járások).

 

Fontos változás: Az is részt vehet az országos tesztelés második fordulóján, aki az elsőn nem volt

Tizenhárom zöld járásba is lesznek mintavételi helyszínek



A védelmi tárca tájékoztatása szerint tizenhárom járáson belül húsz település húsz mintavételi helyszínt tesz elérhetővé az emberek számára, összesen 25 mintavételi csoport közreműködésével.  A járások és helysínek pontos listája a  www.somzodpovedny.sk oldalon tekinthető meg.

 

Tizenhárom „zöld” járásba is lesznek mintavételi helyszínek

Stop a karanténban lévő személyeknek

 

Azok a személyek, akik pozitívan tesztelt személyekkel tartózkodnak karanténban, nem vehetnek részt az országos tesztelésen még abban az esetben sem, ha az ő múlt heti antigén gyorstesztjük negatív volt. Erre az egészségügyi tárca hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

 

Vigyázzunk a tanúsítványunkra és hordjuk magunknál

 

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az országos tesztelésen szerzett tanúsítvány (certifikát) lefényképezett, mobilban tárolt fotója nem elegendő számukra. Az ellenőrzések során az eredeti tanúsítványt kérik a polgároktól, s aki nem tudja felmutatni az eredeti tanúsítványt, arra 1 659 eurós bírságot róhatnak ki.

 

Azt is fontos tudatosítani, hogy aki elveszíti a negatív eredményt igazoló tanúsítványát, annak vagy tíznapos karanténba kell vonulnia, vagy ha ezt nem engedheti meg magának, akkor PCR-teszten kell részt vennie, aminek az ára 50–70 euró között mozog.

 

Az ún. zöld járások lakóinak – ahol az országos tesztelés első fordulójában a pozitívan tesztelt személyek száma 0,7% alatt volt – szintén maguknál kell hordaniuk az október 29-e és november 1-je között szerzett tanúsítványukat.

 

A tanúsítvány lefényképezett, mobilban tárolt fotója nem elegendő a rendőröknek

Kijárási tilalom

 

A kijárási tilalom november 14-ig tart. Kivételt képez az éjjel 01.00-től hajnali 05.00 óráig tartó időintervallum. A kijárási tilalom nem vonatkozik a negatív PCR-teszttel vagy antigén gyorsteszttel rendelkező személyekre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.