Nyitókép: webnoviny.sk

 

Előző írásunkban már beszámoltunk arról az elfogott levélről, melyet a magyarság sorsáért aggódó tisztességes felvidéki magyar polgárok juttattak el szerkesztőségünkbe. Felháborodottan olvasták ugyanis annak tartalmát arról, hogyan mentené át a vegyespárti ideológiát és eszmerendszert a Most-Híd az MKP-val kötött kétpárti paktumba.

 

Körkép.sk exkluzív! Elfogtunk egy levelet: A Most-Híd tényleg vegyespártra törekszik az MKP-val

 

Bár Forró Krisztián, az MKP elnöke vehemensen tagadja, hogy új vegyespárt alakul, Solymos László, a Most-Híd elnökének szavai egyértelműek és világosak.

 hirdetes_810x300  

 

Forró Krisztián téved, vagy tudatosan terel

 

A Körkép.sk ezúttal az általunk elfogott belső levél magyar verzióját teszi közzé teljes terjedelmében. Az iromány arról szól, mi készül a szlovákiai magyar politikai térben. Amit Solymos László kész tényként közöl sajátjaival, arról az MKP-sok többsége cikkünk megjelenéséig semmit sem tudott, mi több, egyelőre még politikai döntés sem született.

 

A levélben olyan megfogalmazások szerepelnek, mint például, hogy:

 

A legfontosabb, hogy a közös párt amelynek létrehozása hamarosan megtörténhet, biztos jövőt jelent majd a Híd által képviselt értékeknek és a felvállalt feladatoknak.

 

Vagy egy másik, miszerint:

 

ez az út vezet abba a jövőbe, amiért 2009-ben megalapítottuk ezt a pártot és amelyért az elmúlt 10 évben dolgoztunk.“

 

Fennáll a megalapozott veszélye annak, hogy az MKP által pénteken indított párbeszéd irányított eredménye épp az MKP-Most-Híd közti, Solymos-levélben szereplő vegyespárti paktumot erősítheti majd meg.

 

Furcsa felmérést készít az MKP – Több kérdés és körülmény sem tisztázott

 

Íme, a levél, mely e hét hétfőn, február 21-én íródott, és lett szétküldve magyar és szlovák nyelven a Most-Híd polgármestereinek.

———

 

Pozsony, 2020. február 21.

 

Kedves Barátom!

 

Elsősorban engedd meg, hogy levelem kezdetén jó egészséget kívánjak Neked és a családodnak egyaránt. Furcsa és nehéz időket élünk és sajnálatos módon a helyzet napról-napra változik, ami nem csupán a vírusnak tudható be, hanem a jelenlegi kormány gyengeségének is. Az a szerencsénk, hogy az önkormányzatok, a  helyi  vezetők  megállják  a  helyüket  és  bizonyítják  rátermettségüket. Ezért ezúton is köszönöm minden polgármesterünknek, hogy biztonságot hoznak az embereknek a kormány által teremtett káoszban.

 

Mint láthatod a pártunkon belüli munka sem állt le azzal, hogy a Hídnak nem sikerült bejutnia a parlamentbe, új feladatot szabott ránk a sors. Más feladatot, hiszen azt érezzük, hogy a Híd kiegyensúlyozott, nyugodt politikájára az emberek egy részének továbbra is   szüksége van. Az eltelt egy év igazolta, hogy nélkülünk megfeledkeznek az országban a nemzeti kisebbségekről és a déli és keleti régiókról. Igen, a választási kudarc után tudtuk, hogy ez vár ránk és az emberekre, akiket képviseltünk. Ahogy azt is tudtuk, hogy  változtatnunk  kell  néhány  alapvetésünkön.  Ma  is ugyanúgy gondolkodom, mint ahogy azt a tavalyi kongresszuson elmondtam és amihez a küldöttektől bizalmat kaptam. Akkor így fogalmaztam:

 

Változtatnunk kell a magyarokat képviselő pártokhoz való viszonyunkon. Be kell temetnünk a lövészárkokat, el kell ásnunk a csatabárdot. Azt kell keresnünk, ami összeköt bennünket, meg kell találnunk a közös célokat, és azok érdekében közösen kell  fellépnünk.  Ki kell alakítanunk ennek az együttműködésnek az intézményes kereteit  is.  Újra föl kell építenünk a szlovákiai magyarok, a velünk békében együtt élni kívánó szlovákok és a többi itt élő nemzetiség egységes, intézményes parlamenti képviseletét.”

 

A  járványhelyzetre való  tekintettel  sajnos  nem  tudtunk  sem  országos  tanácsot,  sem  kongresszust szervezni, viszont a májustól elvégzett munka eredményéről, úgy tartom, be kell számolnunk, hiszen a napokban az utolsó fejezetéhez érkeztek az egyeztetések az MKP-val. És az utolsó lépést, együtt, veletek egyetértésben szeretném megtenni. Ezért kértem, hogy az MKP-val való közös pártalapításról nyilvánítsatok véleményt. A sok pozitív választ és támogatást köszönöm. Most további részleteket szeretnék veletek megosztani.

 

A legfontosabb, hogy a közös párt, amelynek létrehozása hamarosan megtörténhet, biztos jövőt jelent majd a Híd által képviselt értékeknek és a felvállalt feladatoknak. Hiszem, hogy az, hogy 2009-ben egy  olyan  pártot  hoztunk  létre,  amely  a  demokrácia,  a  jogállam,  az  emberi  egyenlőség elveinek védelmét tűzte ki célul békés együttműködéssel az Szlovákiában élő többség és kisebbségek között, életünk egyik legjobb döntése volt, amely az egész szlovákiai társadalom épüléséhez is nagyban hozzájárult. Ezek az értékek és az ezeken a pilléreken nyugvó célok és program az új párt meghatározó alapkövei lesznek.

 

Az új pártban a Híd egy külön platformmal rendelkezik majd, amely mind világnézeti, mind az aktuálpolitika területén nagy önállóságot biztosít számunkra.

 

A párt országos elnökségében és a további döntéshozó szerveiben a 3:2-es arány érvényesül majd, amely a 2020-as választási eredményeken alapszik. Az elnökségben több jelentős döntést kizárólag konszenzus útján lehet majd meghozni. Ilyen lesz többek közt például az alapszabály módosítása, a költségvetési kérdések vagy a kormányba való belépés és kilépés kérdése. A fékek és ellensúlyok  rendszerét  hasonlóképp  rögzítjük  a  regionális  struktúrák  szintjén,  azért,  hogy  járási szinteken  se  merülhessen  fel,  hogy  pusztán  többségi  szavazat  elég  nagyobb  horderejű  döntések meghozatalához.

 

A párt nevében hangsúlyosan megjelenik az is, hogy a magyar nemzetiség mellett ez a tömörülés a nemzetiségek és a régiók hangja kíván lenni. És ugyan a párt első elnökét az MKP adja majd, egy olyan jelölt személyében, aki 2020-ig nem töltötte be az MKP elnöki pozícióját, a második leg- fontosabb tisztségviselő a Híd soraiból kerül majd ki.

 

Kedves Barátom, nem egy egyszerű tárgyalási folyamat utolsó fázisában járunk, ez egy olyan mérföldkő az integrációs folyamatban, amely kétségkívül meghatározó. Ugyanakkor továbbra is célom, hogy egy igazán erős pártot hozzunk létre, amely minden olyan szervezet és egyén előtt nyitva tart- ja az ajtót, amelyek komolyan gondolják a nemzetiségek és régiók képviseletét ebben az országban, hogy egy erős egység jöjjön létre. Most két dologra szeretnélek megkérni. Egyrészt nagy örömmel fogadom, amennyiben egy válaszban kifejted véleményed a fent leírtakról. Másrészt, kérlek, jelezd, hogy amennyiben a járványhelyzet továbbra sem engedi majd, hogy személyesen találkozzunk részt tudnál-e  venni  interneten  megszervezett  találkozókon,  legyen  szó  járási  konferenciáról,  országos tanácsról vagy kongresszusról.

 

Az út, amely előttünk áll biztos nem lesz könnyű és minden problémától mentes. Meggyőződésem viszont, hogy ez az út vezet abba a jövőbe, amiért 2009-ben megalapítottuk ezt a pártot és amelyért az elmúlt 10 évben dolgoztunk.

 

Biztos vagyok benne, hogy együtt újabb sikeres fejezetet nyithatunk pártunk életében, és hiszem, hogy ezzel az emberek hasznára leszünk, hogy a munkánk eredményeként egy jobb, teljesebb, biztonságosabb emberi életet élhessen minden ember Szlovákiában.

 

Baráti üdvözlettel,

 

Sólymos László

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.