Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Nem az a feladatom, hogy mindenkinek megfeleljek, hanem hogy védjem az ország lakóinak életét – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Eduard Heger (OĽANO) kormányfő. A kormány ma az országos lockdown bevezetéséről döntött.

 

Heger hangsúlyozta, hogy a kórházak Covid-osztályain fekvő betegek több mint 80 százaléka beoltatlan, és a jelenlegi helyzet árát a felelősen viselkedő beoltottak is megfizetik, többek között a rendes betegállátás korlátozása és elmaradása miatt. Heger azt állítja, hogy a mai döntés nem politikai döntés volt, hanem a járványszakértők javaslatait fogadták el, kivéve az iskolák esetét, amelyek bezárását az SaS megvétózta. 

 

Heger elmondása szerint a kormány elfogadta:

 

 hirdetes_300x300  
  • a szükségállapot bevezetését, amely 90 napos lesz, és ma éjféltől lép érvénybe;
  • a kijárási tilalommal összefüggő korlátozásokat két hétre vezetik be, tíz nap után a kormány újraértékeli a helyzetet, és vagy meghosszabbítja az intézkedések hatályát, vagy nem;
  • Heger hangsúlyozta, ha lesznek is enyhítések, azok a beoltottakra vonatkoznak majd;

 

Vladimír Lengvarský (OĽANO) egészségügyi miniszter elmondta,

 

a kijárási tilalom alóli kivételek között szerepel a létszükségleti cikkek vásárlása (élelmiszer, gyógyszerek, drogéria, cipő, takarmány, üzemanyag, újságok), és ahogy tavasszal, úgy most is csak a legközelebbi üzletig érvényes a kivétel. Kivételt kaptak még: az éttermek, de csak az ételkiadásra, az e-shopok árukiadói, a posták, bankok, biztosítási fiókok, mosodák, autószerelő műhelyek és műszakivizsga műhelyek (STK/EK), kulcsosok, optikusok, telefonjavítók és az egészségügyi célú fürdők.

 

A kijárási tilalom alól kivételt képez a munkavégzés, ahogy egykor, úgy megint igazolásra van szükség a munkáltatótól. A kormány hangsúlyosan ajánlja az otthoni munkavégzés lehetővé tételét a munkáltatóknak. A kötelező OTP-rezsim a munkahelyeken jövő hét hétfőtől kezdődik.

 

Jön a kötelező OTP-rezsim a munkahelyeken

Reggel 5 órától este 20 óráig elhagyhatjuk otthonunkat covid-teszt elvégzése céljából, elvihetjük oviba/bölcsődébe a gyereket, járáson belül kimehetünk a természetben lévő ingatlanunkhoz. Temetésre, keresztlőre és esküvőre is mehetünk. Kivételt kapunk a kijárási tilalom alól hozzátartozó gondozása esetén is.

 

Orvosi kezelés vagy ellátás céljából is elhagyhatjuk lakhelyünket, és lakhelyünktől 500 méteres hatókörben háziállatainkat is sétáltathatjuk.

 

Lengvarský felszólította a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben érintkezzenek egymással.

 

A határátlépést egyelőre nem korlátozzák a jelenleginél jobban.

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter elmondta, hogy a mai egészségügyi vészhelyzet napi 15 millió eurós veszteséget okoz a szlovák gazdaságnak, ami több mint 450 millió eurónyi kár minden hónapban.

 

Matovič felszólította Robert Fico, Peter Pellegrini és Marián Kotleba választóit, hogy fontolják meg az oltás felvételét (az előbbi három ellenzéki politikus direkt vagy burkolt oltásellenes retorikát folytat). A pénzügyminiszter szerint az ellenzéki politikusok „pajzsként használják” saját választóikat.

 

Heger ezután elmondta, hogy az iskolák bezárása kapcsán ugyanolyan javaslattal érkeztek a kormányülésre, mint amit a járványszakértők fogalmaztak meg, ám „politikai realitásokba ütköztek”, ami a koalíciós szerződésbe foglalt vétójogban öltött formát. Mint mondta, minden szokványos koalíciós szerződésben szerepel a vétójog, ám egy koalíciós szerződés sem számolt ilyen nehéz döntésekkel, mint a mostaniak.

 

Az SaS vétója következtében az iskolák országos bezárására nem kerül sor, helyette az illetékes regionális közegészségügyi hivatalok dönthetnek arról, hogy egy adott régióban elrendelik-e az iskolák bezárását vagy sem. Heger burkoltan célzott arra, hogy élni kellene ezzel a lehetőségükkel.

 

Heger elmondta, hogy a beoltottak elképesztő összegeket takarítottak meg az államnak azzal, hogy felvették a vakcinát.

 

„Egy kórházi felvétel 1200 euróba kerül. Egy művi tüdőlélegeztetés 12 ezer euró. Monoklonális ellenanyag-terápia, 1200 euró. De a vakcina csak 40 euróba kerül.”

 

mondta.

 

Szivárognak az első információk: Kéthetes lockdown, munkahelyi tesztelés, kijárási tilalom

 

Kollár szerint a koalíció megállapodott az intézkedésekben. Gröhling lemondással fenyegetőzött

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.