Nyitókép: Körkép.sk

 

Szerény, és rövid tüntetés várható ma Pozsonyban 15.00 órától a szlovák parlament előtt, ahol felvidéki magyar civilek Boris Kollár (Sme rodina) házelnök felháborító, magyarellenes, revizionizmussal riogató nyilatkozata miatt szerveztek megmozdulást.

 

Cikkünkben ismertetjük a rendezvény programját.

 

 hirdetes_300x300  

A felvidéki magyarság reagál: Kedden tüntetés lesz a szlovák parlament előtt a magyarellenes uszítások miatt

 

A Szövetség-Aliancia, melynek székháza a helyszíntől nem messze, szintén Pozsonyban található, a tüntetés idején más programmal lesz elfoglalva. Mégpedig saját polgármester-jelöltjeinek kiválasztásával, melynek kapcsán hetek óta zajlik az egyes platformok között a méltatlan, nyilvános üzengetés.

 

Király Zsolt: Berényi szerint a Most-Híd és az Összefogás új pártot épít. Mi történik megint a Szövetségben?

 

Gyimesi György (OĽaNO), a kormánykoalíció magyar ügyekkel foglalkozó képviselője egy levelet küld a mai tüntetésre, melyet a szervezők felolvasnak.

 

Íme, a teljes program

 

Németh Titusz főszervezőtől a Körkép.sk megtudta, hogy a mai tüntetés programjaként  először egy üdvözlő szöveg kerül felolvasásra, melyben indoklásra kerül, miért jöttek össze a felvidéki magyarok a parlament elé.

 

Ezt követően Samu István felolvassa Gyimesi György üdvözletét és azt a nyílt levelet, melyet a tüntetés szervezői személyesen átadnak Boris Kollárnak, a parlament elnökének.

 

A levelet egyébként majd bárki aláírhatja.

 

A rendezvény végén a résztvevők eléneklik a Himnuszt.

 

A Szövetség-Aliancia hallgat

 

A Körkép.sk kérdésekkel fordult a Szövetség-Aliancia párt szóvivőjéhez, Magdeme Klárához. Azt szerettük volna megtudni, részt vesznek-e a párt vezető politikusai a mai megmozduláson, ha pedig nem, mert úgy tudjuk, épp elnökségi ülésük lesz, tervezik-e az ülés 1-2 órával való későbbre tolását annak érdekében, hogy személyesen a Szövetség politikusai is jelen lehessenek. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy távolmaradásuk esetén milyen üzenete lesz ennek a felvidéki magyarság felé, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig sürgetésünk ellenére sem kaptunk érdemi választ.

 

A mai tüntetés apropóját egyébként Boris Kollár, protokolláris szempontból az ország második legfontosabb közjogi méltóságának vállalhatatlan szavai adták. Kollár néhány napja arról beszélt, hogy Orbán Viktor és Vlagyimír Putyin megegyeztek Szlovákia feldarabolásában. Az ezzel kapcsolatos cikkünk itt olvasható.

 

Orosz-ukrán háború: Ficonak szimpatikus Orbán politikája, Kollár előhúzta a magyar kártyát

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.