Nyitókép: Körkép.sk

 

Egyre furcsább irányt vesz Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnökének, kampányfőnökének, listavezetőjének, nyomdatulajdonosának államfőjelölti kampánya. Óriásplakát-kampánya, mely eurótízezrekbe kerül, több kérdést is felvet. Többek között, hogy hová tűnt róla a Magyar Szövetség logója. Hiszen a jelöléséhez szükséges aláírásokat a párt első körben épp a párttagok között kezdte el gyűjteni 0,50 eurócentért aláírásonként.

 

A közvéleménykutatások szerint egyre rosszabb számokat mutató Forró Krisztián államfőjelölti kampánya a napokban új elemmel bővült. A Barack Obamától lopott logó, és a Gyimesi Györgytől inspirálódott szlogen mellett Forró februárban indult óriásplakát-kampányával igyekszik leplezni, hogy igazából semmilyen érdemi választási kampányt nem folytat.

 

Mást mond és mást csinál

 

Az ugyanis, amit beharangozott, és az, amit napi szinten bemutat, köszönőviszonyban sincs egymással. Forró indulásakor azt ígérte, választási kampányában elmagyarázza a szlovákoknak, melyek azok a területek, ahol sérülnek a nemzetiségi jogok Szlovákiában. Azt ígérte, hogy rámutat, hol szorul határozottabb érdekképviseletre a felvidéki magyarság.

 

Aztán, amikor aláírásainak leadásakor felsorakozott Forróval szemben a teljes szlovák média, Forró unottan, amolyan „legyünk már túl rajta aztán menjünk haza” alapon alig másfél perces, közhelyekkel tarkított, általános szólamokat felvonultató beszédében elintézte az egészet.

 

Király Zsolt: Ok, Krisztián! De miért?

 

Majd jött az újabb meglepetés, a februári óriásplakát-kampány. Melynek grafikája így néz ki:

 

Forró februári óriásplakátja. Kép forrása: Körkép.sk

 

A billboard több fontos kérdést is felvet, melyek mellett nem mehetünk el szótlanul:

 

  1. Miért hiányzik a billboardokról a Magyar Szövetség logója? Kinek a jelöltje így Forró?
  2. Talpra magyar! hirdeti a szlogen, alatta a Barack Obamától lopott logó, mely helyett sokkal inkább indokoltabb lenne a Magyar Szövetség logója. Talán csak nem szégyenli a pártelnök saját pártját?
  3. A szlogen „tükörfordítása” szlovákul Forró kampánycsapata szerint így hangzik: Maďari volia svojho, azaz a magyarok a sajátjukra szavaznak. Ez a mondat azonban nem állja meg a helyét. Az összes releváns felmérés szerint ugyanis Forró legfeljebb a magyar válaszadók 40 százalékának szavazatára számíthat. 60 százalékuk más szlovák jelöltre (jellemzően Peter Pellegrinire, Ivan Korčokra, illetve Igor Matovičra) szavaz. Forróra ráadásul csak a Magyar Szövetségre szavazók fele szavaz.  Kampányszlogenje tehát nem felel meg a valóságnak.
  4. A magyar állanfőjelölt kampányában azt hirdeti, azt hangoztatja, hogy nemcsak a felvidéki magyarok, hanem a velük együtt élő szlovákok, cigányok és ruszinok jelöltje is kíván lenni. Szlogenje, a Talpra magyar! ellentmond mindennek.

 

Eurótízezrek ki az ablakon 

 

Forró februári plakátkampánya 10 848 euróba került. melyet a Galántai járásból származó pártelnök két, korábbi Galántai járásból származó titkárának cége kezel. Varga Hajnalka és Hajos Katalin H and K Plus s.r.o.-ja korábban már több, gyanús, eurószázezrek átfolyásához nagyon hasonlító tranzakcióban szerepelt. Forró egyébként a többi jelölttel ellentétben (például Korčok) nem tünteti fel, hány óriásplakátot bérel az adott hónapban, amivel csak kampánya átláthatatlanságának mértékét növeli.

 

Forró  3 237 euróért gépkocsit bérel a Kobalt, s.r.o.-tól, mely szintén a lakóhelyéhez közeli Galántai járásból származik. Ügyvivői, tulajdonosai a galántai Helena Šimeková, illetve a vezekényi Bártok Ladislav.

 

Nagy a baj Forró Krisztián stábjában! Ha így folytatja, óriási bukás lesz számára az államfőválasztás

 

A pártelnök államfőjelölti bannerjait 2 845 euróért a komárimi EGM, s.r.o. készítette, melynek vezetője Asztalos Zoltán. Forró transzparens számlájából egyébként az is kiderül, hogy papíron ő maga finanszírozza saját kampányát, mégpedig eddig 50 ezer euróval. A közösségi médiában, azaz a Facebookon pedig 10-12 euróért reklámozza bejegyzéseit, hogy elérést produkáljon és lájkokat szerezzen.

 

Forró indulását a Magyar Szövetség tagjai támogatták aláírásukkal. Köszönetképpen a pártelnök lehagyta a pártlogót a billboardról. Kép forrása: Körkép.sk

 

Az államfőválasztás első körét március 23-án tartják Szlovákiában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.