Egészség rovatunk mai cikkében gyógytornász szakértőnk, Rajtár Deák Márta olyan természetes gyógymódot mutat be, amely megszünteti a keringési zavarokat, gyógyítja az ízületi betegségeket, javítja az izomműködést és fájdalomcsillapító hatású. Sérülések megelőzésére és a porckorongsérv kezelésénél is alkalmazzák. A Kinesio Tape mára már az élsportolók elengedhetetlen kelléke. Európában 2000-ben, az olimpiai játékok, 2002-ben a FIFA labdarúgó világbajnokság kapcsán vált ismertté. Serena Williams, Lance Armstrong, Novak Djokovic és David Beckham is ezzel a japán módszerrel regenerálódik.

Tényleg használ!

Sokfelé találkozunk ezzel a különböző színű elasztikus tapasszal. De azt tapasztalom, hogy még mindig kevesen vannak tisztában azzal, hogy mire is jó, hogyan fejti ki hatását és hogyan kell helyesen felhelyezni az adott területre.

Kép: strattonspine.com
A szalagok felhelyezésekor a bőrnek száraznak és zsírmentesnek kell lennie. Kép: strattonspine.com

Munkám során gyakran találkozom új „ gyógymódokkal”, amik akár a sportolók, akár a hétköznapi emberek gyengélkedését próbálják orvosolni. Ezek közül soknak egyelőre nincs bizonyított hatása. Kezdetben voltak kétségeim Kinesio tape-pel kpcsolatban, mivel csak egy újabb „őrületnek” gondoltam. Aztán saját és környezetem tapasztalataiból látva az eredmények meggyőztek.

Szakszerű ragasztással elérjük a kívánt eredményt. Lehet, hogy csak placebo hatásról van szó, de úgy gondolom, hogy akármi is álljon a háttérben, aki hisz a hatékonyságában, annál a kívánt „gyógyítás” elérhető.

Mi is valójában a Kinesio Tape?

 hirdetes_810x300  

Az elasztikus szalagot, Kinesio tapingként ismerhettük meg, amit a japán kiropraktor és kineziológus, Kenzo Kase fejlesztett ki a 70-es évek elején. Európában 2000-ben, az olimpiai játékok, 2002-ben a FIFA labdarúgó világbajnokság kapcsán vált ismertté, de Kase németországi tanfolyamai is segítették ismertségét. Célja, hogy kihasználja a test saját öngyógyító folyamatait. Fő kiindulási pontjai a bőr és az izomzat voltak. A felhelyezés alapelvei a kineziológián alapulnak.

A Kinesio tapinget a japán kiropraktor és kineziológus, Kenzo Kase fejlesztett ki a 70-es években. Kép: medicine-and-sports.com
A Kinesio tapinget a japán kiropraktor és kineziológus, Kenzo Kase fejlesztett ki a 70-es években. Kép: medicine-and-sports.com

A szalagok vastagsága és súlya a bőrhöz hasonló, 30- 40%-os nyúlási mutatóval. Kiváló minőségű pamut 100%-os akril ragasztórendszerrel. Fontos megjegyezni, hogy semmilyen hatóanyaggal nincs átitatva a szalag. A kívánt eredmény csak attól függ, hogy a terapeuta milyen technikával ragaszt. Levegő- és nedvességáteresztő struktúrájának köszönhetően víztaszító, több napon keresztül, több hétig hordható.

Mire jó a Kinesio Tape?

Alkalmazása közkedvelt a sportgyógyászatban, élsportolók előszeretettel használják. Versenyeik alatt is, ízületi vagy izom eredetű sérülések kezelésére.

Alapvető funkciói és hatásai

– az izomműködés javítása: fájdalom, merevség, duzzanatok, mozgatórendszer tónusváltozásainál
– keringési zavarok javítása: nyirokkeringési problémáknál
– fájdalomcsillapítás
– ízületi funkciók támogatása: instabilitás támasztásához

Továbbá hegkezelésre, nagyobb fizikai megterhelés esetén megelőző stabilizálásra vagy sportversenyek előtt a sérülések elkerülésére alkalmazható.

Kép: harmonychirocenter.com
A páciens július 31-én leesett a lóról és fájdalmas sérülést szerzett. A Kinesio szalag hatására 14 napon belül a seb szinte eltűnt,á fájdalom pedig már egy héten belül elmúlt. Kép: harmonychirocenter.com

A szalagok felhelyezése és eltávolítása

Felhelyezés előtt a páciens izmát mozgás közben, a mozgáspálya teljes szakaszán vizsgáljuk. Majd közép- vagy enyhén nyújtott helyzetben felhelyezzük a Kinesio Tape-t. Az elasztikus szalagot kb. 20-30 perccel sportolás helyezzük fel. A szalagcsíkok végét lekerekítjük, így elkerülhető a nem feszülő sarkak idő előtti leválása és a szalagvégek nemkívánatos feltekeredése.

Felhelyezéskor a bőrnek száraznak és zsírmentesnek kell lennie. A szalagok hőfüggő tapadó tulajdonságának aktivizálása érdekében a terapeuta tenyerével többször megdörzsöli azt. Azokra a helyekre, melyek gyorsan nedvesek lesznek (kézfej, lábfej), felragaszthatunk egy külön rögzítőelemet a szalagcsík végére.

Kép: back2best.com
Serena Willimas Kinesio Tape-t visel verseny közben. Kép: back2best.com

Bőrre felragasztva három-öt napig is fennmarad, nem akadályoz a mindennapokban. Fürödhetünk is vele bátran, a helyesen felragasztott tape ugyanis nem jön le idő előtt.

David Beckham sérüleseit Kinesio Tape-pel kezelteti. Kép: back2best.com
David Beckham sérüleseit Kinesio Tape-pel kezelteti. Kép: munfitnessblog.com

Eltávolítása viszonylag fájdalommentesen történik, ha a szalag nedves, pl. a zuhany alatt. Eltávolításkor a bőrt megfeszítjük és a szalagot a szőrzet növekedésének irányába lehúzzuk.

Az elasztikus taping használatának nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal  kontraindikációk (ellenjavallat) esetén a Kinesio tape használatát mellőzni kell.

Kerüld a Kinesio Tape-t a következő esetekben!

nyílt sebek
még nem gyógyult hegek
pergamentszerű bőr vagy
pikkelysömör esetén
ismert akril allergia

A szalagok színvilága

Az elasztikus tape szalagot leggyakrabban négy különböző színben használják. Pink, kék, bézs és fekete. A szalagok sem minőségükben, sem tulajdonságaikban nem különböznek egymástól. Azonos nyúlási képességük van. A színeket a színterápiára támaszkodva választották ki. Itt felhívnám a figyelmet, hogy elsősorban a helyes felhelyezési technika a döntő, és a színeket mint pozitív vonatkozást veszik figyelembe.

A pink szín aktivizáló és ösztönző, a kék ezzel szemben nyugtató hatású, a bézs pedig semleges. A fekete szalag csak később és állítólag orvosi kérésre csatlakozott a meglévő színskálához. E színeken kívül rengeteg más színű szalag is létezik, illetve különböző mintájú felnőtteknek akár gyerekeknek. A beteg hiúsága is meghatározó, amikor a szalagnak észrevétlennek kell maradnia.

Kép: egyensulyt.blog.hu
A szalagot leggyakrabban négy színben használják: pink, kék, bézs és fekete. A színeket a színterápiára támaszkodva választották ki.Kép: egyensulyt.blog.hu

Akik a módszert alkalmazhatják

A Kinesio tapaszt speciálisan képzett orvosok, gyógytornászok vagy fizioterapeuták tudják a legoptimálisabban felhelyezni. Az interneten fellelhető videók, képek segítségével számos kisebb problémára a nem hozzáértő laikus ember, saját maga is találhat megoldást. Komolyabb, összettettebb problémák és a tökéletes gyógyulás érdekében, valamint újonnan kialakult betegségek első kezelésénél mindenképpen forduljunk szakmeberhez.

Kép: ortonordic.dk
A Kinesio tapaszt speciálisan képzett orvosok, gyógytornászok vagy fizioterapeuták tudják a legoptimálisabban felhelyezni. Kép: ortonordic.dk

Összefoglalva elmondható, hogy a technika hatékony, és a mozgásterápia kiváló kiegészítője.

Rajtár Deák Márta

Nyitókép: mozogjnoemivel.hu

A rovat korábbi cikkei:

1. Egyenes gerincet mindenkinek!

2. Így élvezz 5x naponta!

3. Teljes élet nagy pocakkal

4. Így tartsd vissza! – Jobb bent mint kint

5. Szüless újjá a Körképpel!

6. Tökéletes test és a crossfit

7. Minden, amit a futásról tudnod kell

8. Hörpint fenékig – jótanácsok kánikulában.

9. Lovagold meg és csodáld a mélységet! – nem csak a víz szerelmeseinek

10. A stressz is legyőzhető. Megmutatjuk hogyan.

11. Jótanácsok kismamáknak: baba-mama torna, babaúszás- és masszázs

12. Fáj a háta? A gyógytornász megoldja!

Névjegy

Rajtár Deák Márta 1985-ben született Révkomáromban. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász diplomát, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán okleveles rekreáció irányító képesítést szerzett. Jelenleg saját komáromi stúdiójában, a First Line Studio-ban tart csoportos, ill. egyéni órákat (kismama torna, gerinctorna, stretching, stb.). Emelett egy rehabilitációs központban gyógytornász, és személyi edzéseket is tart. Világ-és Európajnokságokon fitness model kategóriában mindig előkelő helyen szerepel.

Továbbképzések:

2007: Fit – Ball a fitnessben

2008: Fit – Ball a fizioterápiában

2008: Kineziológiai Taping technika

2010: Sportedző – Testépítés – Fitnesz szakág

2010: Fitnesz angol vizsga

2011: Személyi edző

2011: McKenzie terápia A kurzus

2012: Baba – mama, kismama torna

2013: GRAVITY Training System

2013: EasyTone Step

marti

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!