A Nukleáris és Leszerelő Vállalat (JAVYS) a mai nap elkezdte a jászló-apátszenmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű V1-es blokkja hűtőrendszerének szétszerelését.

 

Ezzel gyakorlatilag az erőmű teljes leszerelése kezdődött meg, amelyet várhatóan 2018  végén fejeznek be. A költségekre 9 millió euróval járul hozzá az Európai Fejlesztési Bank. A munkát egy olasz konzorcium végzi, amelynek – a hírek szerint – van már tapasztalata atomerőművek szétszedésében és a radioaktív hulladék kezelésében és likvidálásában.

 

A hírt a TA3 hírtelevízió közölte.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia 13 évvel ezelőtt úgy válhatott az EU tagjává, hogy kötelezte magát az elavult atomerőmű leszerelésére. Robert Fico kormányai sokáig halogatták a lépést, sokáig a bővítésről is szó volt.

 

A szlovák energiatermelést nem nézi jó szemmel sem Németország sem Lengyelország. Ez utóbbi számára azért jelent konkurenciát, mert a lengyel állam hatalmas összegekkel támogatja a hazai energiatermelési célú szénbányászatot. Egy felújított szlovákiai atomerőmű, amely képes külföldre is áramot eladni Lengyelország számára komoly érvágást jelentene.

 

 TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Kapcsolódó cikkek:

Negyven éve történt Csehszlovákia legsúlyosabb atomerőmű-balesete

40 éve történt Csehszlovákia eltitkolt atomerőmű balesete

Nyugati gondok miatt késlekednek a mohi atomerőmű bővítésével

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!