Nyitókép: reprofoto (fb-live)

 

Miközben az SaS által irányított szlovák külügy dörgedelmes nyilatkozatokban kelti a nemzetiségi feszültséget, és fogalmazza meg aggályait az Orbán-kormány határon túli támogatáspolitikája miatt, addig koalíciós partnerei, az OĽaNO és a Za ludí a külügy felesleges feszültségkeltését kritizálják.

 

Juraj Šeliga és Igor Matovič ma Ján Počiatek franciaországi villájával kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót. Az esemény végén kérdezték meg a két politikust az elmúlt napok vezető témájává vált szlovák-magyar kapcsolatokról.

 

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament korábbi alelnöke szerint a kormányprogram része a kis- és közepes gazdák támogatása. A mezőgazdasági támogatások szerinte, ha Magyarországról érkeznek, ezt a célt szolgálják.

 hirdetes_300x300  

 

„Én emlékeszem arra, amikor a magyar gazdák a lakóhelyüket felvásárló dánok ellen tüntettek“

 

– fogalmazott. Hozzátéve, hogy Boris Kollár házelnök legutóbbi találkozóján magyar partnereivel (szerk. megj. Kövér László házelnökkel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel) hangsúlyozta, hogy amíg a szlovák-magyar határt a Duna alkotja és ez így marad, addig nagyon jó is lesz a két ország kapcsolata.

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter úgy látja, hogy az, hogy Magyarország 15 millió euró értékben fejlesztéseket végez Szlovákiában és támogatja a dél-szlovákiai magyarokat, nem tabu.

 

„Tudunk róla. EU tagországok vagyunk. Van, ami ellen tudunk védekezni, és van, ami ellen nem. Mondtam Orbánnak és Szijjártónak is, hogy ha fejleszteni akarnak bármit Szlovákiában, csináljuk azt közösen. Ha van 15 millió eurójuk Dél-Szlovákiába, szóljanak. Hozzátesszük mi is a magunk 15 millióját. Megduplázzuk az összeget, és elégedettek lesznek a szlovákiai magyarok. Nem fogják magukat másodrendű állampolgárnak érezni, mint azt a korábbi kormányok alatt érezhették“

 

– válaszolta meg az újságírói kérdést Matovič.

 

Hozzátette, hogy szerinte a szlovák diplomácia inkább diplomatikusan, csendben oldhatná ezeket a kérdéseket, nem pedig nemzetiségi feszültséget keltő módon.

 

A témával a Körképen itt, itt, itt, és itt foglalkoztunk bővebben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.