Nyitókép: SITA

 

Összesen 15 halott és 24 sebesült a mérlege a szörnyű prágai tömeggyilkosságnak. Az elérhető információk és rendőrségi jelentések szerint a SME kronológiai sorrendbe rakta a történéseket.

 

Így zajlott az egész országot megrázó dráma, Csehország törénetének legsúlyosabb tragédiája.

 

 hirdetes_300x300  

Péntek 12.15.

 

15:00 órakor egy szemtanú jelentette a cseh rendőrségnek, hogy lövöldözést hallott a Prágától keletre fekvő Klánovicky-erdőben. A rendőrség ezt követően két áldozatot talált az erdőben – egy 32 éves férfit és két hónapos kislányát. Több száz rendőr kezd dolgozni az ügyön, öt nap alatt több tucat kihallgatást végeztek el. A gyanúsítottak köre kezdetben mintegy négyezer embert foglal magában. Ezen személyek között volt egy 24 éves férfi a Prága melletti Hostouňból, akinek tizenkettő legálisan tartott fegyvere volt, köztük egy vadászpuska és egy automata puska.

 

A prágai tömeggyilkos korábban egy kéthónapos kislányt és édesapját is megölhette

 

csütörtök 12.21. 12:26

 

egy szemtanú hívja a rendőrség vonalát, akinek barátja öngyilkoságról szóló SMS-t írt, és nem reagál a hívására. A rendőrök és a mentők azonnal a prágai repülőtérhez közeli Hostouň faluba mennek. A rendőrségnek néhány percen belül információja van arról, hogy a gyanúsított, a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának 24 éves hallgatója öngyilkosságot készül elkövetni és Prágába tart.

 

12:47 – A hostouni rendőrjárőr egy halott férfi holttestét találta meg, aki a gyanúsított apja. A házban egy olyan eszközt is találtak, amely robbanószerkezetre hasonlít. A rendőrség országos körözést ad ki a gyanusított elfogására.

 

Prágai lövöldözés: Három külföldi van a sebesültek között

 

13:49 – A prágai rendőrségnek olyan információja van, hogy az elkövető a prágai Bölcsészettudományi Kar Celetna utcai épületében tartózkodhat, ahol két órakor előadáson kellett volna megjelennie. Rendőri egységek tartanak a helyszínre. Egyelőre azzal a verzióval dolgoznak, hogy öngyilkosságra készül, nem pedig támadásra.

 

14:22 – Megkezdődik a Celetna utcai épület kiürítése. Az elkövető azonban időközben a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának főépülete felé tart a Jan Palach téren. Az elkövető a támadáshoz szükséges fegyvereket a poggyászában hozta. Milena Králíčková, a Károly Egyetem rektora szerint ez nem volt gyanús, mert „főleg a karácsony előtti utolsó tanítási napokban gyakran jönnek például bőröndökkel a diákok az épületbe”.

 

Útočník na streche budovy Filozofickej fakulty.
Kép forrása: tvnova

 

14:59 – Információ érkezik a Bölcsészettudományi Kar főépületében történt lövöldözésről. Az elkövető főként az épület felső emeletein tartózkodik, ahol tantermek vannak. A diákok és a rendőrjárőrök néhány percen belül a helyszínen vannak.

 

 

15:11 – A támadó az épület tetején lévő erkélyen mozog. A TV Nova újságírójának felvételein látható, hogy távcsöves lőfegyvert használ és az utcán haladó emberekre is lövöldözik, akik közül három embert megsebesít, valamint eltalál egy rendőrautót és egy civil járművet is. A korlát mögé bújik.

 

 

15:15 – A Bölcsészettudományi Kar titkára, Zdenka Filipová e-mailben szólítja fel az alkalmazottakat, hogy zárják be magukat az irodákba és az osztálytermekbe. „Zárja be ésreteszeljék el az ajtókat, oltsa el a villanyt, a lövöldöző valószínűleg a főépület negyedik emeletén van” – írja. Több diák a tantermekben van elbarikádozva, néhányan az épület párkányán rejtőznek.

 

Forrás: X

 

15:20 – A rendőrök rálőnek az elkövetőre. Ezután eldobja a hosszú lőfegyvert, és fejbe lövi magát a vadászpuskával. Az egész épületet biztosítják, a rendőrök ellenőrzik, hogy nincs-e más elkövető az épületben, és a sérülteket is  ellátják. A támadás összesen tizennégy emberéletet és 25 sebesültet követelt.

 

16:56 – Az utolsó beteget is kórházba szállítótták a támadás helyszínéről. A Bölcsészettudományi Kar épülete körül a teljes terület zárva tart, az épületet átvizsgálják.

 

Fegyveres tömeggyilkosság az egyik prágai egyetemen – Friss fejlemények

 

18:30 – A rendőrség befejezte az objektum pirotechnikai átvizsgálását és megkezdi a helyszínelést. Az akció során sem rendőr, sem az egészségügyi szolgálat munkatársa nem sérült meg.

 

Péntek 9:00 – Véget ér a Bölcsészettudományi Kar teljes épületének átkutatása. A sérülteket a kórházban stabilizálják.

 

 

SME, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!