Nyitókép forrása: eurotopics.net

 

Szlovákiában elég ellentmondásosan fogadták a Smer – hosszú ideje jól bevált marketingfogásának számító – minimálbéremelését. Robert Fico azonban nem téved, Nyugat-Európában komoly nyomás nehezedik Ursula von der Leyen megválasztott EB-elnökre, hogy „egységes” uniós minimálbért fogadtasson el a tagállamokkal.

 

Jelen helyzetben ez több mint kényelmetlen téma. Nyakunkon van a német és vele az eurozónás gazdaság lefékeződése, és sokan Közép-Európában is válságra számítanak. De míg Brüsszelben mérlegelik ennek lehetőségét (elsősorban a német gazdaság sérülékenységére hivatkozva), Pozsonyban a választások miatt fittyet hánynak a szakértők figyelmeztetéseire.

 

Von der leyen már többször beszélt arról, hogy uniós szinten rögzítenék a tagállamokra vonatkozó minimálbérek nagyságát. Von der Leyenre elsősorban a az Európai Parlament fejt ki nyomást, de a leendő EB-elnök kitért a konkrét válaszadás elől. Egyelőre annyit erősített meg, hogy elfogadhatónak tartaná, hogy minden uniós tagállamban legyen minimálbér.

 hirdetes_300x300  

 

Egy másik felszólalásában jelezte, hogy egy „szociális piacgazdaságban” minden minimálbéren dolgozó munkásnak annyi fizetést kell kapnia, hogy tisztességesen tudjon belőle megélni. Ez az általános, sokfelé hajlítható kijelentés egy egységes uniós keretrendszert feltételez, amely az adott tagállam munkapiacához idomítja a minimálbér nagyságát.

 

Von der Leyen valószínűleg tisztában van a helyzet bonyolultságával: a néhány éve a szocdem SPD által Merkelre erőltetett német minimálbér bevezetését épp neki kellett levezetnie, akkor még mint munkaügyi miniszter.

 

Az 580 eurós minimálbér tönkreteheti a kisiparosokat és a vállalatokat

 

Ágazati minimálbér és uniós munkanélküli segély

 

Egyébként a bizottság új elnöke júliusban olyan javaslatot is elejtett, miszerint a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek közösen kellene megállapodniuk egy ágazatok vagy régiók képességeihez idomuló minimálbérben.

 

Valószínűleg szintén a szocdemek nyomására az EB leendő elnöke nem zárja ki, hogy egy egységes, uniós munkanélküli segélyrendszert is létrehoznak, amely „nagy, külső gazdasági sokkok esetén” védi a nemzetállamok munkaerejét. Szerinte ugyanis a tagállamok nemzeti munkanélküli politikája ezekre a külső sokkokra rosszul reagál. Valójában inkább arról lehet szó, hogy egy-egy sokkhatás teljesen szembenálló megoldásokat várna el egy-egy tagállamtól.

 

Az utolsó nyilatkozatok a minimálbér kapcsán az adott tagállam átlagbérének 60-70 százalékáról szóltak, lehetséges alternatívaként. Nagyjából ezt tervezi a Smer elnöke, Robert Fico is elfogadtatni még az idén a pozsonyi parlamenttel.

 

A Smer mindenáron átviszi a minimálbéremelést. Kettészakad az ország?

 

Nagy pofon lehet a vége

 

Szlovákiában jelenleg a minimálbér nagysága az átlagbér több mint fele, Magyarországon 41 százaléka. Az INESS gazdaságkutató intézet arra figyelmeztet, hogy a Robert Fico (von der Leyent jócskán megelőző) intézkedése súlyos csapás lesz a foglakoztatásra, de nem a nyugati, munkaerőhiánnyal küzdő területeken, hanem a kétszámjegyű munkanélküliséggel harcoló járásokban.

 

 

A régiós különbségek miatt Szlovákia keleti járásaiban a minimálbér vészesen közel került a középiskolai/szakmunkásképző végzettséggel rendelkezők átlagbéréhez, ami bérfeszültséget és álláshelyek megszűnését okozhatja. Vagyis, ha egy jó szakmunkás azt látja, hogy csak száz euróval keres többet a takarítónál, megfontolja, marad-e ennyi pénzért az állásánál. Ez béremelést követelne meg megoldásként, de az egyre növekvő adó- és járulékterhek és a gazdaság lefékeződése miatt a cégek nem biztos hogy be tudják (ha ugyan be akarják) vállalni. Beindul egy kelet-nyugati irányú, országon belüli agyelszívás.

 

Vagy épp fordítva. Mivel 600 euró fölé emelkedne a minimálbér, egyes cégek jogosan mérlegelnék, hogy 811 euró szuperbruttó fizetésért inkább vesznek fel egy jó szakmunkást, mint egy alacsonyabb képesítésű, iskolázásra inkább szoruló munkanélkülit. Márpedig Szlovákiában a munkanélküliek 60 százaléka több mint egy éve állástalan, jelentős részük pedig már több mint három éve nem talált (vagy keresett) munkahelyet.

 

A Smer azon állítása, hogy a minimálbér emelése majd ösztönözni fogja a tartós munkanélkülieket a munkavállalásra, csak akkor lenne igaz, ha a legnagyobb állástalansággal küzdő régiókban egyik napról másikra munkaerőhiány lépne fel – ez aligha fog megtörténni.

 

A legkisebb átlagbérrel rendelkező Szlovákiában lesz a legmagasabb minimálbér?

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!