Nyitókép forrása: bbc.com

 

Jelentések szerint legalább 70-en megsérültek a Maduro-rezsim elleni tüntetések részvevői közül, 42-en lőtt sebet kaptak, a szerencsésebbek csak gumilövedékkel. Az utcákon tüntető tömegekbe katonai páncélozott járművek hajtottak bele, halálesetről azonban nem érkeztek információk. A közösségi hálókon azonban megjelentek olyan felvételek, amelyek szerint nemzeti gárdisták más nemzeti gárdistákkal keveredtek tűz harcba, és holttesteket is lehetett rajtuk látni.

 

A hivatalos venezuelai kormány védelmi minisztere bejelentette, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető által kedden meghirdetett puccskísérlet elbukott. Ennek ellenére nem nagyon lehet tudni, milyen irányt vesznek az események.

 

Juan Guaidó, a venezuelai nemzetgyűlés elnöke, aki magát korábban az országideiglenes elnökének nevezte ki, kedden videóüzenetben jelentette be, hogy megkezdődik a Maduro-rezsim megbuktatásának „harmadik fázisa”, a „szabadság hadművelet”. Guaidó, akit a felvételen nemzeti gárdisták vettek körül, azt állította, hogy a katonaság nagyobbik része már nem hű Maduro elnökhöz, a lakosságot pedig az utcákra hívta.

 hirdetes_300x300  

 

Venezuela: Elkezdődtek a tüntetések. Könnygáz, lövöldözés, a közösségi oldalak blokkolása Maduro válasza

 

A keddi nap folyamán aztán tényleg úgy tűnt, hogy a puccskísérlet nem éri el az eredményt, Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy az államcsínyt leverték. Nicolas Maduro venezuelai elnök, aki kemény diktatúrával és a katonaság segítségével tartja fenn hatalmát, csak órákkal később állt nyilvánosság elé, ahol az USA-t, „egy kolumbiai oligarchát” és a „radikális ellenzéket” vádolta meg a gyenge puccskísérlet megszervezésével. Maduro azt állította, hogy a La Carlota légibázist az ellenzéknek nem sikerült egy pillanatra sem ellenőrzése alá vonni – eredetileg itt lehetett Guaidó szervezési központja.

 

Kérdőjelek

 

Az államcsíny sorsa azért is kérdéses, mert Leopoldó Lopez, Guaidó mentora, konzervatív ellenzéki politikus jelenleg családjával együtt a spanyol nagykövetségen. Ugyanakkor washingtoni illetékesek nyilatkozatai szerint Maduro nem vett volna mérget a győzelmére, és el akarta hagyni az országot. Kubába menekült volna, ám végül az oroszok lebeszélték erről – Oroszország az erről szóló híreket tagadta. Az is beszédes, hogy Maduro visszahelyezte a venezuelai hírszerzés élére Gustavo González Lópezt, ám annak elődjéről, Manuel Cristopher Figuera távozásának körülményeiről nincsenek információk.

 

Közben az USA általános embargóval fenyegette meg Kubát, amiért az katonailag segíti Maduro rezsimjét (Kuba nagyon kedvezményes áron jut kőolajhoz Venezuelából). Az amerikaiak szerint legalább 20 ezer kubai fegyveres katona és kém dolgozik Maduro oldalán. Erre válaszul a venezuelai kormány azzal vádolta meg Amerikát, hogy 3000 amerikai katona tartózkodik a caracasi amerikai nagykövetségen.

 

Megjelentek az orosz reguláris hadsereg katonái Venezuelában

 

Nemzetközi feszültség

 

A venezuelai válság láthatóan kezd nemzetközi feszültséggé nőni. Az USA Maduro segítésével vádolja Oroszországot, sőt, vannak olyan amerikai kongresszus képviselők, akik szerin Moszkva atomütőerőt akar Venezuelába telepíteni – ennek a kijelentésnek hitelessége kétséges, de jól mutatja, milyen szinten tombolnak az indulatok.

 

az MTI közlése szerint az Amerikai Légügyi Hatóság (FAA) kedden este megtiltotta valamennyi amerikai légitársaságnak, hogy 8000 méter alatt repüljenek Venezuela légterében. Az intézkedés a magángépekre is vonatozik. Egyúttal felszólították az amerikai légitársaságokat, hogy  Venezuelában lévő gépeiket 48 órán belül vonják ki a járataikat az országból.

 

Venezuelai válság: amerikai elemzők szerint aligha lesz békés az átmenet – Körkép-elemzés

 

A GeopoliticalFutures elemzése szerint a Maduro-elleni felkelés következő 48 órája (most már csak 36 órája) kritikus lesz. Ha Guaidó nem tudja a maga javára billenteni az erőviszonyokat, akkor elveszik a lendület és az esély a rezsim megbuktatására.

 

Pompeo: Az USA kész katonai erővel beavatkozni a venezuelai válságba

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!