Nyitókép forrása: maszol.ro

 

Megbukott Viorica Dancila szocialista kormánya Romániában, miután megszerezte a parlamenti többség támogatását az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány – számoltak be róla a romániai magyar hírportálok.

 

A román parlament csütörtökön 238 támogató szavazattal elfogadta az indítványt. A 399 jelenlévő parlamenti képviselőből 242 adott le voksot, ebből 238 támogatta a kormány megbuktatását, 4 ellene szavazott, 0 tartózkodott. A Maszol.ro beszámolója szerint Klaus Iohannis államfő a pártokkal való egyeztetés után dönt arról, hogy kit kér fel egy új kormány megalakítására.

 

Viorica Dancila, a kormányzó szociáldemokrata PSD elnöke szerint „nem történt tragédia, mindössze a képviselők megszavazták a bizalmatlansági indítványt”. Arra kérte az ellenzéket, hogy „mielőbb álljon a parlament elé egy kormányprogrammal, Iohannis államfő pedig minél korábban jelölje ki az új miniszterelnökjelöltet.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányváltó hangulatot az is mutatta, hogy a parlament elő román és európai zászlókat lobogtató tömeg tüntetett, akik a Dancila-kormány megbuktatását követelték.

 

A bizalmatlansági indítványra a PSD képviselői központi utasításra egyáltalán nem adtak le szavazatott. Persze voltak, akik ellenszegültek. A PSD ifjúsági tagozatának két tagja szavazott, és ezért a többi PSD-s képviselő ki is fütyülte. Az ellenzék ugyanakkor megtapsolta őket, ugyanúgy ahogy az RMDSZ-t is, amelynek szavazatai nélkül aligha ment volna át az indítvány.

 

Az indítvány címe már önmagában magáért beszélt: Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt. A dokumentum azt rótta fel a szocdem kormánynak, hogy felélte a költségvetési korlátokat, eladósította az országot és a jövő nemzedékeit, hogy populista intézkedéseit finanszírozza.

 

Az indítvány a PSD-t teszi felelőssé a súlyosbodó közbiztonsági gondokért, és hogy a korrumpálódott politikusok megpróbálják maguk alá gyűrni az igazságszolgáltatást.

 

A kormány menesztését javasló tervezetet 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is voltak, akik aláírták az indítványt – foglalta össze a Kronika.ro.

 

A Dancila a szavazás előtti vitában még arról beszélt, hogy az indítvány destabilizálja az országotz, hogy az ellenzék „nem nyújt valódi kormányzati alternatívát”, nincs kormányprogramjuk, minszterelnök-jelöltjük. Sőt, azzal is megvádolta őket, hogy ha kormányra kerülnek, százezrek fogják elveszíteni munkahelyüket.

 

Szakértő: Romániában a magyarellenességgel próbálják összetartani a megosztott társadalmat

Washingtonnak szüksége van Bukarestre – a románok ezt a magyarok ellen is kihasználják

 

A magyar voksokért bármit: Belengette a román kormánypárt a kulturális autonómiát

 

Kelet-európai trónok harca: hogyan függ össze a moldáv belpolitikai válság és az úzvölgyi incidens?

 

Információs hadviselés: Belpolitikai játszmák a magyarok ellen uszító román felmérés mögött

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!