Nyitókép forrása: sme.sk

 

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter kedden megkezdi a határnyitásról szóló tárgyalásokat Csehországgal és Ausztriával. A Magyarország irányába történő határnyitás szerinte azonban egyelőre nem prioritás.

 

FRISSÍTVE 15:54 –  Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő délutáni sajtótájékoztatóján került bejelentésre, hogy a válságstáb határozata alapján csütörtöktől (május 21.) megnyitják a határokat nyolc ország számára a következő formában: ha a Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyek 24 órán belül visszatérnek, mentesülnek a kötelező karantén alól és nem kell felmutatniuk negatív vírustesztet sem. A részletek egyelőre nem ismertek, elvileg nyolc ország esetében lesz érvényes a kivétel: Magyarország, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Horvátország, Németország, Svájc, Szlovénia.

 

Ezt a sajtó azon kérdésére jelentette ki, hogy a kormány eleget téve a dél-szlovákiai állampolgárok kérésének Magyarországgal szemben is megnyitja-e határait. Kiemelte, hogy Csehország és Ausztria most elsőbbséget élvez

 hirdetes_300x300  

 

„tekintettel a három ország hasonló járványügyi helyzetére. Ezt támasztja alá a szakértők tanácsa is. ”

 

magyarázta Korčok. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy például az egymillió főre eső fertőzöttek számát tekintve Magyarország áll legközelebb Szlovákiához, nem Csehország és végképp nem Ausztria.

 

Felvidéki magyar városok polgármesterei kérik Matovičot a mini-Schengen átértékelésére

 

 

„A miniszterkollégáim kezdeményezték, hogy ilyen ’Slavkovi’ formátumban koordináljunk minden lépést a határok fokozatos megnyitása érdekében”

 

fogalmazott Korčok.

 

A Slavkovi formátum a Slavkovi Hármakat jelöli, amely Szlovákia, Csehország és Ausztria csoportját jelenti, amely (a II. Fico-kormány idején) 2015-ben alakult meg – eredetileg az együttműködés cseh-osztrák vonalon működött, majd a szintén szocdem Bohuslav Sobotka akkori cseh kormányfő meghívására Szlovákia is csatlakozhatott. A S3-ak az együttműködési szerződés aláírásakor hangsúlyozták, hogy nem kívánnak a V4 alternatívája lenni.

 

Korábban úgy tűnt, hogy az elsősorban SaS által erőltetett, Magyarországot szándékosan kihagyó mini-Schengen terve dugába dől, tekintettel arra, hogy Ausztria a hétvégén megnyitotta Csehországgal, Szlovákiával, Magyarországgal közös határait.

 

Ha ugyanis Szlovákia megállapodna az akadálytalan áthaladásról Ausztriával, miközben az osztrák határ nyitva áll Magyarország felé, az érdekes gyakorlati kérdéseket vet majd fel: kikerülhetővé válik a szlovák-magyar határ nyugaton.

 

Befuccsolhat a szlovák mini-Schengen kísérlet. Ausztria nyit Magyarország felé is

 

Fontosabb az osztrák nyugdíjasok átpelenkáztatása, mint az elszakított magyar családok egyesítése?

Szlovákia mini-Schengent épít Csehországgal és Ausztriával. Magyarország határai köré

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.