Külügyek

Szlovák külügyminiszter: A határnyitás Magyarország irányába egyelőre nem prioritás

A külügy még mindig slavkovi formátumban gondolkodik, nem törődve felvidéki magyar családok tízezreivel

Nyitókép forrása: sme.sk

 

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter kedden megkezdi a határnyitásról szóló tárgyalásokat Csehországgal és Ausztriával. A Magyarország irányába történő határnyitás szerinte azonban egyelőre nem prioritás.

 

Hirdetés(x)

FRISSÍTVE 15:54 –  Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő délutáni sajtótájékoztatóján került bejelentésre, hogy a válságstáb határozata alapján csütörtöktől (május 21.) megnyitják a határokat nyolc ország számára a következő formában: ha a Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyek 24 órán belül visszatérnek, mentesülnek a kötelező karantén alól és nem kell felmutatniuk negatív vírustesztet sem. A részletek egyelőre nem ismertek, elvileg nyolc ország esetében lesz érvényes a kivétel: Magyarország, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Horvátország, Németország, Svájc, Szlovénia.

 

Ezt a sajtó azon kérdésére jelentette ki, hogy a kormány eleget téve a dél-szlovákiai állampolgárok kérésének Magyarországgal szemben is megnyitja-e határait. Kiemelte, hogy Csehország és Ausztria most elsőbbséget élvez

 

„tekintettel a három ország hasonló járványügyi helyzetére. Ezt támasztja alá a szakértők tanácsa is. ”

 

magyarázta Korčok. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy például az egymillió főre eső fertőzöttek számát tekintve Magyarország áll legközelebb Szlovákiához, nem Csehország és végképp nem Ausztria.

 

Hirdetés(x)

Felvidéki magyar városok polgármesterei kérik Matovičot a mini-Schengen átértékelésére

 

 

„A miniszterkollégáim kezdeményezték, hogy ilyen ’Slavkovi’ formátumban koordináljunk minden lépést a határok fokozatos megnyitása érdekében”

 

fogalmazott Korčok.

 

A Slavkovi formátum a Slavkovi Hármakat jelöli, amely Szlovákia, Csehország és Ausztria csoportját jelenti, amely (a II. Fico-kormány idején) 2015-ben alakult meg – eredetileg az együttműködés cseh-osztrák vonalon működött, majd a szintén szocdem Bohuslav Sobotka akkori cseh kormányfő meghívására Szlovákia is csatlakozhatott. A S3-ak az együttműködési szerződés aláírásakor hangsúlyozták, hogy nem kívánnak a V4 alternatívája lenni.

 

Korábban úgy tűnt, hogy az elsősorban SaS által erőltetett, Magyarországot szándékosan kihagyó mini-Schengen terve dugába dől, tekintettel arra, hogy Ausztria a hétvégén megnyitotta Csehországgal, Szlovákiával, Magyarországgal közös határait.

 

Ha ugyanis Szlovákia megállapodna az akadálytalan áthaladásról Ausztriával, miközben az osztrák határ nyitva áll Magyarország felé, az érdekes gyakorlati kérdéseket vet majd fel: kikerülhetővé válik a szlovák-magyar határ nyugaton.

 

Befuccsolhat a szlovák mini-Schengen kísérlet. Ausztria nyit Magyarország felé is

 

Fontosabb az osztrák nyugdíjasok átpelenkáztatása, mint az elszakított magyar családok egyesítése?

Szlovákia mini-Schengent épít Csehországgal és Ausztriával. Magyarország határai köré

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Sándor Tamás
2020. máj. 18. 21:40

Magyarország kétszer akkora lakosság szám mellett fele annyi tesztet végzett. A halálozási ráta ég és föld. Magyarországon 460 fölött jár a halottak száma. Ezer betegből 128 hal meg ott. Szlovákiában 30 alatt van a halottak száma. Ami a V4 sóhivatalt illeti várható volt, hogy Szlovákia a fejlett € övezeti , az EU értékeit valló, védő jogállamok csoportjához kapcsolódik.Azokkal a kormányokkal erősíti kapcsolatait és nem az EU ellen aknamunkát, ocsmány propagandát folytatókkal tart.

  Király Zsolt
  2020. máj. 18. 22:40

  Ausztria és Csehország mutatói is rosszabbak mint Magyarországé. Mégis Magyarország van félreállítva. Kérdés persze az is, hogy Bécs ésPrága nyilvánvaló lobbizása mellett Budapest mennyire teszi oda magát!

tomes
2020. máj. 19. 07:53

Természetesen Király Zsoltnak igaza van, de miért nem kérdezi meg ezt Ön mint újságiró vagy /más újságiró/ Matovičtól.Hissz ő mindig sajtótájékoztatót tart.

astro
2020. máj. 19. 15:25

A halálozási rátát nem szabad összehasonlítani Szlovákiával, mert a szlovákok másképp számolnak!!! Egy szlovák profeszor mindta is a tv-ben, hogy ebből meg baja lehez Szlovákinak. Akiknek volt más alap betegségük a koronavírus fertozesen kívül, azokat nem mindig számolják a virus halalos aldozatai közé.

  Sándor Tamás
  2020. máj. 19. 16:34

  A halottak száma Szlovákiában 28, Magyarországon 467 május 19-én.Ezt miért nem lehet összehadonlítani? Hogy lehet ezt másképpen értelmezni? Itt nem volt teljhatalommal felruházva Matovič.Nem szállta meg a hadsereg a kófházakat és a stratégiai üzemeket. Volt példsmutató viselkedés a politikai elit részéről pl. a maszkviselésben. Voltak korai szigorú korlátozó intézkedések. Mindenki számára hozzáférhető tesztelés.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket