Nyitókép forrása: apnews.com

 

A minneapolisi városi tanács képviselőinek többsége megszavazta a javaslatot, amely feloszlatja a város rendőrségét, helyére pedig más közbiztonsági alternatívát dolgoz ki. A lépés egyértelműen a George Floyd halála miatti, szűnni nem akaró erőszakos tüntetések eredménye.

 

„Feloszlatjuk, darabokra szedjük a minneapolisi rendőrséget, és mikor végeztünk, nem csak egyszerűen újra összeragasztjuk, hanem drámaian átértékeljük a közbiztonságról alkotott nézetünket” – írta a Twitteren a Jeremiah Ellis, a városi tanács tagja.

 

Érdemes kiemelni, hogy a város polgármestere, szélsőbaloldali, a politikai spektrumban az anarchistákhoz áll a legközelebb, és az sem mellékes, hogy a rendőrség feloszlatásának ötlete már Floyd halála előtt is felvetődött.

 hirdetes_300x300  

 

Minneapolisban eluralkodott az erőszak a rendőrségi intézkedést követően meghalt fekete férfi miatt

 

A rendőrség leszerelése nem csak elvi kérdés

 

Hivatalosan egyelőre még nem ismerték el a rendőri erők felszámolását, Lisa Bender, a városi tanács elnöke azonban a CNN-nek nyilatkozva elismerte, hogy a képviselők többsége támogatja a javaslatot.

 

„Elhatároztuk, hogy felszámoljuk a rendfenntartó erőket, legalábbis abban a formában, ahogy azt eddig ismertük, és közösségünkkel újjáépítjük a közbiztonságot egy új modell alapján”

 

mondta Bender.

 

A rendőrség leszerelését nem csak a Floyd halála miatt érzett indulatok táplálják. A rendőrség költségvetését felszabadítva azt átirányítható más területekre. Jelenleg a legnagyobb figyelem a szociális szolgáltatásokon és a hajléktalanokon van.

 

New Yorkban és Los Angelesben a rendőrséget nem oszlatják fel, de költségvetésüket jelentősen visszavágják, hogy a forrásokat átpumpálhassák  a szociális szolgáltatásokra. A rendőrségellenes mozgalom tehát egyre erősebben mutatja meg magát.

 

Féktelen zavargás- és gyújtogatáshullám Minnesotában – Trump megfenyegette a “tüntetőket”

 

Az előzmények: válságtól a bandákig és egy rendőrgyilkosságtól napjainkig

 

A rendőrséggel szembeni előítéletek a színesbőrű lakosság körében több évtizednyi hagyományokra nyúlik vissza. Négy évtizeddel korábban a város kicsi, de azért viszonylag virágzó fekete közösséget a tönk szélére sodorta az eladósodás és a szövetségi lakhatási programok diszkriminatív gyakorlata. Az életszínvonallal fordított arányban nőni kezdett a bűnözés, megjelentek a fegyverek, a bandák és a kábítószer.

 

A bandák és a rendőrség közötti törékeny fegyverszünetnek egy 1992-es incidens vetett véget, amikor Jerry Haaf rendőrtisztet pizzaevés közben meggyilkolt néhány bandatag, válaszul egy előző napi rendőrségi „túlkapásra”, mikor is egy vak afroamerikai férfit állítottak elő a rend őrei, aki jegy nélkül utazott. A bandatagok azt állították, a rendőrség megverte a vak férfit.

 

Akkoriban a várost afroamerikai és laton bandák uralták. A Lake Streettől északra a Sereno 13 és a Vatos Locos spanyol bandái voltak az urak, a Laketől délre a városrészeket a Rolling 30’s Bloods, a Gangster Disciplines és a Vice Lords fekete bandái ellenőrizték.

 

Egész Amerikában szétterjedtek a minnesotai lángok: rendőrök és tüntetők csaptak össze több nagyvárosban

 

A brutalitás, mint eszköz, máig megmaradt

 

A helyi politikusok és a rendőrségi vezetők akkoriban úgy vélték, hogy a bandákkal együttműködve kölcsönösen elfogadható hatalmi egyensúly alakítható ki, ami megelőzi a vérontást. Haaf kivégzésszerű meggyilkolása ennek az igyekezetnek a kudarcát jelezte. A rendőrség pedig többé nem bánt kesztyűs kézzel a bandatagokkal.

 

És bár a rendőrségi vezetők igyekeztek szabályzatokkal kigyomlálni az elmúlt közel harminc évben felvett rossz és brutális szokásokat a rendőrtisztek körében, nem nagyon akadt olyan rendőrkapitány, aki ne állt volna ki valamelyik túlzásba eső tisztjéért. Így a rendőrök büntetlenül alkalmazhattak brutális eszközöket.

 

Az AP hírügynökség közlése szerint a Minneapolisi Rendőrség kötelékében szolgálók csak az elmúlt öt évben 11 ezer rendőri túlkapást (rendőri erőszakot) termeltek ki. Ezek a túlkapások 60 százalékban feketék ellen történtek, miközben a város lakosságának csak 19 százalékát teszik ki. Tévedés ne essék, nincs olyan szabály, hogy bűnözés arányosan oszlik meg a rasszok között – a feketék felreprezentáltságát ugyanis, mint fentebb láttuk, egy történelmi-gazdasági előzmény okozta.

 

Amerikai tüntetéshullám: Kijárási tilalom a városokban, tömeges letartóztatások és teljes anarchia az utcákon

 

A vandálok megtámadták a Fehér Házat. Trumpot földalatti bunkerba kellett menekíteni

 

Forrong Amerika – a politikusok és a járványügyi szakértők is tüntetéshullám következményeit méregetik (Körkép-összefoglaló)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!