Nyitókép forrása: o2.pl

 

A világsajtó ismét Kim Dzsongun haláláról cikkez annak nyomán, hogy egy dél-koreai „szakértő”, Csang Szong-min azt nyilatkzota a sajtónak, hogy szerinte Kim Dzsongun április óta kómában van, és az azóta nyilvánosságra hozott felvételek róla mind hamisítványok. Mivel alig jut ki érdemi információ az országból, nagyon kevesen mernek ilyen nyíltan találgatásokba bocsátkozni, tény azonban, hogy rengeteg jel mutat arra, Kim Dzsongun és/vagy közvetlen környezete hatalma átadásán dolgozik.

 

Kim Dzsongun áprilisban hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, hivatalosan egy balul sikerült szívműtét miatt. Később megjelent egy üzemátadó ünnepségen, húga, Kim Jodzsong társaságában. Nem sokkal később évek óta a legsúlyosabb incidens következett be a két korea között: Észak-Korea levegőbe repítette a két Korea határszéli, közös összekötő irodát. A nagy, sokemeletes irodaházat szerencsére korábban a koronavírus miatt kiürítették.

 

Az épület elpusztítását egyes elemzők szerint Kim Jodzsong szervezte meg, hogy megmutassa vezető rátermettségét és elfogadtassa magát a katonai vezetőkkel. Az álnéven Svájcban tanult hölgy 2018-ban az első észak-koreai vezető volt, aki ellátogatott Dél-Koreába, kora ismeretlen, s azt feltételezik, hogy az államalapító Kim Ir Szen egyik leghűségesebb tábornokának fia vette feleségül, ami nem kevés politikai hatalmat jelent.

 hirdetes_300x300  

 

Minden jel Kim Jodzsong felé mutat, de nem csak róla van szó. Mi történik Észak-Koreában, és él-e még Kim Dzsongun? Mutatjuk a legesélyesebb forgatókönyveket.

 

Kim Dzsongun él, de haldoklik vagy kómában van

 

Ezt az elképzelést dobta fel a dél-koreai szakértő, ami kétségkívül a legvalószínűbb forgatókönyv. A 35-36 éves koreai vezér (pontos korát nem ismerjük) kórosan elhízott (130 kiló felett járhatott, mikor utoljára látták), láncdohányos, rengeteget iszik (főleg whiskyt) és már évek óta pletykálják, hogy cukorbeteg.

 

Úgy sejtik, vannak gyermekei, de egyik törvényes örököse sem nagykorú még. Ha igaz, hogy a halálán van, akkor a dinasztia túlélése a tét, és minden bizonnyal itt most nem csak a hatalom megtartásáról, hanem a családtagok életben maradásáról szólhat a történet.

 

A Kim-dinasztiát pedig Kim Dzsongun nagyon népszerű húga mentheti meg. Ő korábban propagandaminiszterként tevékenykedett, így pontosan tudja, milyen szálakat kell vagy épp illik meghúzni, hogy megnyerje az egyes hatalmi csoportokat, no meg persze kivívja a nép szimpátiáját vagy épp rettegését.

 

A katonaság engedelmességét részben férje által, részben az olyan merész húzásokkal tudja kivívni, mint az irodaház felrobbantása – a hadsereg irányítói úgy érezhetik, hogy a vezetőcsere esetén nem csökkenne hatalmuk/fontosságuk, ahogy az ország katonai célkitűzése sem.

 

Úgy tartják, hogy Kim Jodzsong jóval veszedelmesebb diktátor lehet fivérénél, mert egy alapvetően patriarchális társadalomban nőként jóval keményebben kell majd bizonyítania hatalmát. Észak-Korea ráadásul vezetője halálakor a szokásosnál is provokatívabb szokott lenni, hogy bizonyítsa a rendszer stabilitását és az utód rendíthetetlenségét.

 

Hiába került elő Kim Dzsongun, eltűnése álmatlan éjszakákat okoz Észak-Korea szomszédainak

 

Kim Dzsongun ellen puccsot hajtottak végre

 

A másik lehetőség, hogy Észak-Koreában puccsot hajtottak végre, amelynek szervezője akár Kim Jodzsong is lehetett.

 

Egy ideig ugyanis Kim Dzsongun fenyegető riválisként tekintett húgára. Észak-Koreabán minden vezetőnek évekbe tellett, amíg megszilárdította hatalmát, ami jelen esetben azt jelenti, hogy kiküszöbölte a puccskísérleteket.

 

Kim Dzsongun is választhatott, hogy katonaság kitartottja lesz-e, vagy tényleges vezető. Az utóbbit választotta, és ebben nagy segítségére volt nagybátyja, Csang Szungtek és húga, a Kim-dinasztia személyi kultuszát csúcsra járató Jodzsong (a dinasztia kultusza aduász a katonai vezetőkkel szemben, mert nem lehet a családot csak úgy eltüntetni a képből).

 

Időközben Kim Dzsongun a politikai pártelit javára tolta el az erőviszonyokat a katonaságtól, de kiszolgáltatottá vált saját családtagjainak is. Ezért történhetett, hogy 2014-ben Csang Szungteket a vezér kivégeztette (állítólag 120 kiéheztetett kutyával tépette szét a teljes vezérkar szeme láttára). Nem kérdés, hogy húga élete is veszélyben forgott.

 

Mivel Kim Dzsongun megkötötte a hadsereg kezét és rengeteg gazdasági érdekeltségtől fosztotta meg őket, elvileg elképzelhető olyan forgatókönyv, amelyben az életét féltő Kim Jodzsong mögé besorakozik a katonai vezetés, hogy átjátsszák neki a hatalmat. Ráadásul a dinasztia megmarad, még bátyja családjának sem kell meghalnia.

 

Kim Dzsongun a legrosszabbra készül? Egyre több hatalmat ruház át legközelebbi bizalmasainak

 

Kim Dzsongun hárítja a felelősséget

 

Olyan feltételezések is vannak, hogy Kim Dzsongun él és virul, csak épp annyira lefoglalja az alantas örömök hajhászása, hogy ledelegálja hatalmát legközelebbi bizalmasaira, hogy a politikai sikertelenségéért ne egyedül vigye el a balhét.

 

Észak-Korea gazdasága a szankciók és a hadsereg költségének iszonyatos terhe miatt egyébként sem volt túl jó állapotban, a koronavírus ezen csak tovább rontott. Egyébként Észak-Korea hetekig tagadta, hogy hozzájuk is begyűrűzött volna a járvány, végül kénytelenek voltak elismerni.

 

Egy ilyen hatalommegosztási manőver azonban azt feltételezné, hogy vagy rendkívül nagy gazdasági és belpolitikai problémák vannak kilátásban, vagy pedig azt, hogy Észak-Korea politikai berendezkedése valamiféle liberalizáció felé mozdul el. Ezzel a forgatókönyvvel a közös irodaház felrobbantása elég nehezen magyarázható…

 

Jó zsaru, rossz zsaru játszma

 

Egyes szakértők szerint Kim Dzsongun és húga jó zsaru – rossz zsaru szerepleosztásban akarna majd tárgyalni a világ vezető országaival. Például az egyikük eljátssza a nyitott partnert a külföld és az Egyesült Államok felé, míg a másikuk folytatja provokatív, kompromisszumot nem ismerő retorikát.

 

Vannak témák, ahol egyébként ez elmozdulást jelentene a holtpontról. Például a megrekedt nukleáris leszerelés kérdésében, vagy a két Korea közeledését illetően. Ez a forgatókönyv viszont megint nem ad magyarázatot arra, hogy hová tűnt Kim Dzsongun…

 

Kim Dzsongun állítólag kómába esett. Húga vette át a hatalmat (Videó)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.