Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File

 

Az olaszok is beadták a derekukat, a franciák pedig már korábban jelezték, hogy hajlandók támogatni Oroszország leválasztását a SWIFT-rendszerről. Ez a legkeményebb szankció, amit bevethet Európa Moszkva ellen. Oroszország így nem férne hozzá külföldi bevételeinek 80 százalékához. A dolog hátulütője, hogy ez valószínűleg az orosz gáz- és kőolajcsapok elzárását is jelenti egyben.

 

A mainstream sajtóban megjelent állításokkal szemben Magyarország nem foglalt állást a SWIFT-tilalommal kapcsolatban, tehát nem is ellenezte azt.  Az ezzel ellentétes állításokat Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, majd Eduard Heger szlovák kormányfő is cáfolta pénteken. A magyar külügyminiszter szombat déli bejegyzésében álhírnek minősítette az állítást. Heger kijelentette, jelen volt a vonatkozó tárgyalásokon, és Magyarország nem ellenezte a SWIFT-tilalom bevezetését.

 

A fő ellenzője Németország volt, valamint Ausztria. A legutóbbi hírek szerint már „csak Németországon és Magyarországon” múlik a dolog.

 

 hirdetes_810x300  

Christian Lindner német pénzügyminiszter tegnap jelezte, hogy nem zárják ki a tilalom bevezetését. Németország azonban nagyban függ az orosz gázszállításoktól, mivel nincs alternatív energiaforrása.

 

A súlyos következményekre való tekintettel nyilván mindenki alaposan felmérte, hogy milyen hatással lesz kénytelen szembesülni a tilalom bevezetését követően. Az uniós tagállamok alternatív beszállítókkal valamint gáz- és kőolajtl-tartalékokkal is rendelkeznek, de teljesen pótolni az orosz szállításokat nem tudják hosszú távon, és persze az ár is érzékeny dilemmát okoz.

 

Kérdés az is, meddig kell fenntartani a SWIFT-tilalom szankcióját, ha végül tényleg bevezetik. Őszre ugyanis fel kéne tölteni a gáztározókat, az orosz szállításokat pedig nem lehet száz százalékban amerikai és más LNG-vel pótolni.

 

További részletek alábbi cikkeinkben:

 

Szlovákia támogatja a SWIFT-tilalom bevezetését Oroszország ellen

 

Kicsúszhat az ellenőrzés alól az energiapiac, az olaszok már a legrosszabbra készülnek

 

Párizs bevetné a “szankciós atombombát” az oroszok ellen. A németek is már puhulnak

 

Az EU egyelőre nem akarja bevetni a legdurvább szankciót Oroszország ellen

Az inflációról: Sulík vagy nem érti az infláció lényegét, vagy jegybankelnök szeretne lenni

 

Körkép.sk, AP, CT24

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.