Nyitókép: Sebesült ukrán katona ül a földön Kijevben. MTI/AP/Emilio Morenatti

 

  • Oroszország csütörtök hajnalban általános támadást indított Ukrajna ellen. A nap végére körbezárták a kelet-ukrajnai Harkovot, Belorusz felől benyomuló egységeik pedig elfoglalták a kijev régió nagy részét.
  • Megkezdődött Kijev ostroma, Volodimir Zelenszkij még a pénteki nap folyamán általános mozgósítást rendelt el. Az orosz egységek jelentős erőfölényben vannak, az ukránok viszont egyre keményebb ellenállást tanúsítanak. Kijevben és környékén harcok alakultak ki az orosz, illetve az ukrán fegyveres erők között
  • Miután a sajtóban olyan híresztelések jelentek meg, hogy Volodimir Zelenszkij elmenekült Ukrajnából, az ukrán elnök Kijev utcájáról jelentkezett be az Instagramon és kijelentette, hogy nem teszik le a fegyvert
  • Az USA és az EU szankciókat fogadott el Oroszország ellen. Kérdés, hogy ezek mennyire lesznek hatékonyak és mennyire rettentik el az oroszokat a háború folytatásától.
  • Egyelőre nem tudni, hogy a támadásnak – amit az oroszok békefenntartó és demilitarizációs akcióként értelmeznek – mi a valódi célja. A lehetőségek között szerepel egy bábkormány felállítása, de akár Ukrajna egész Dnyeperen túli felénk teljes elfoglalása is, beleértve a déli, Fekete-tengeri partvidéket.

 

Mi történt a háború második napján? Percről percre február 25-én.

Mi történt a háború első napján? Percről percre február 24-én.

 

21.10 – Az USA felfüggesztené az orosz központi bankkal való kereskedelmet, mely 640 milliárd dollár felett rendelkezik.

 hirdetes_300x300  

 

Egy ilyen döntés még az eddig legdrasztikusabb, SWIFT-rendszerből való kizárásnál is durvább lenne.

 

A Nyugat egyre közelebb kerül ahhoz, hogy pénzügyileg fojtsa meg Oroszországot

 

19:30 – Egyre több minden válik hiánycikké Ukrajnában:

 

 

Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, “vágtató árakról” számolnak be az Ukrajnából menekülők

 

18:46 – A közlekedési táblák eltávolítására szólította fel a lakosságot az ukrán közútkezelő vállalat

 

A közlekedési táblák eltávolítására szólították fel az ukránokat

 

18:04 – Reméljük, a hétköznapi emberek bírják majd a nyomást, nem roppannak össze – mondta Ihor Haratin

 

A Fradi volt ukrán játékosa: Egyszerre hihetetlen, drámai és ijesztő a helyzet

 

18:02 – Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter szombaton a szlovák-ukrán határon tartott sajtótájékoztatón két pontból álló segélycsomagot jelentett be az ukrajnai menekülteknek. Eszerint a háború elől menekülő ukrán állampolgárok már a határon megkaphatják majd az átmeneti letelepedési engedélyt.

Matovič az ukrán menekülteknek szóló segélycsomagot jelentett be

 

17:57 – A magyar kormányfő a rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyelőre a frontvonalak Magyarországtól távol húzódnak, ám fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények.

Orbán: az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek

 

17:34 – Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak pénteken 50 ezren keltek át a határon.

 

Csütörtök óta százezer ukrán menekült érkezett Lengyelországba

 

16:28 – A gammasugárzás a szokásos szint hússzorosára emelkedett a bezárt csernobili atomerőmű környéken a létesítmény közelében folytatott heves harcok után. A szint növekedését az ukrán nukleáris ügynökség szakemberei a nehéz katonai felszerelések mozgása során felvert radioaktív pornak tulajdonítják.

 

Húszszorosára nőtt a csernobili sugárzás

 

16:00 – A Lemberg megyében fekvő Brodiv térségében három helikopternyi orosz katonai alakulat ért földet, amelyet az ukrán csapatok visszaszorítottak – közölte Lemberg polgármestere.

 

Harcok Lemberg megyében is – orosz deszantosokkal csaptak össze az ukránok

 

15:32 – A Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke, Cezary Kulesza a hivatalos Twitter-oldalán bejelentette, hogy  a lengyel válogatott nem kíván pályára lépni Oroszország nemzeti együttese ellen a március 24-én esedékes világbajnoki selejtezőmérkőzésen.

 

Labdarúgó Vb: Lengyelország nem áll ki az oroszokkal a pótselejtezőn

 

12.57 – 17.00 órától kijárási tilalmat vezet be Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko

 

“Mától, 2022. február 26-án, 17:00 órától 8:00 óráig tart a kijárási tilalom a főváros hatékonyabb védelme és a lakosság biztonsága érdekében” – írta Twitter bejegyzésében a polgármester.

 

12.44 – Csehország újabb fegyvereket és lőszert adományoz Ukrajnának – a kormány döntéséről Jana Černochová védelmi miniszter tájékoztatott a Twitteren szombaton megjelent bejegyzésében.

 

A csehek gépkarabélyokat, géppuskákat, speciális puskákat és pisztolyokat, illetve hozzájuk való lőszert adnak az ukránoknak – pontosított a miniszter. Az adomány értéke 188 millió korona. A védelmi tárca már felvette a kapcsolatot az ukránokkal, hogy konkrétan hová küldje a fegyvereket és a lőszert.

 

12:09 – Jaroslav Naď védelmi minisztérium később a közösségi hálón pontosította, hogy Szlovákia 12 ezer darab 120 mm-es lőszert, 10 millió liter gázolajat, 2,4 millió liter benzint küld Ukrajnának, összesen 11 millió euró értékben.

 

 

11:47 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Twitter-bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson konkrét perspektívát Ukrajnának az EU-tagság elnyerésére, ezzel támogassa az orosz támadás sújtotta országát.

 

Ezt azután közölte Zelenszkij, hogy telefonon tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

 

„Eljött a döntő pillanat, hogy végleg lezárjuk a hosszú távú megbeszélést, és döntsünk Ukrajna uniós tagságáról. Az Európai Tanács elnökével a további hatékony segítségnyújtásról és az ukránok szabad jövőjükért folytatott hősies küzdelméről tárgyaltam”

 

– fogalmazott az ukrán elnök.

 

Zelenszkij az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete előtt már tett ilyen felhívást a müncheni biztonsági konferencián.

 

Február 22-én ezt megismételte Dmitro Kuleba külügyminiszter is. Donald Tusk, az Európai Néppárt jelenlegi és az Európai Tanács korábbi elnöke, úgyszintén hangot adott véleményének, hogy „Ukrajna európai perspektívája megváltoztathatja a Moszkva által diktált játékszabályokat” – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál. (mti)

 

11:16 – Szlovákia „katonai ellátmányt”, Csehország ellátmányt és fegyvereket is szállít Ukrajnába. A cseh kormány szombaton megszavazta, hogy gépfegyvereket és más kézifegyvereket küldenek 188 millió cseh korona (7,6 millió euró) értékben. A cseh korméány pénteken arról is döntött, hogy 580 katonát delegál a NATO gyorsreagálású hadtestjeibe. 

 

Szlovákia katonai ellátmányt küld Ukrajnába

 

10:57 – Az ENSZ közlése szerint szerda délutántól 120 ezer ember hagyta el Ukrajna területét. Korábban a szervezet figyelmeztetett, hogy háború esetén akár ötmillió ember is külföldön kereshet menedéket, ebből hárommillió ember számára Lengyelország lehet a célország.

 

Ukrajna legnagyobb részében már hiánycikk az üzemanyag, a készpénz és az egészségügyi felszerelés.

 

Az uniós tagállamok belügyminiszterei vasárnap tárgyalnak a helyzet és potenciális következményei kezeléséről Brüsszelben.

 

10:53 – Szombat reggelre 35 civil sérült meg a kijevi ostromban, köztük két gyerek.

 

10:38 – Moszkva felfüggeszti az Európával közös űrkutatási együttműködést. Az Európai Űrkutatási Központ Francia-Guayana-i telephelyéről hazahjvják a technikai személyzetet. A Nemzetközi Űrállomás munkájában egyelőre marad az orosz részvétel. 

 

9:53 – Jaroslav Naď védelmi miniszter a Facebookon közölte, hogy a szlovák evakuációs konvoj sikeresen és biztonságban átlépte a román határt. Csatlakoztak hozzájuk a kijevi szlovén diplomaták is. 

 

9:21 – Egy orosz rakéta telibe talált egy kijevi lakóházat. Áldozatokról vagy sérültekről nem érkezett jelentés. 

 

 

Forrás: Ukrinform

 

9:19 – Meg nem erősített amerikai források szerint Kijev néhány napon belül eleshet. 

 

9:17 – A Standard&Poors hitelminősítő „bóvli” kategóriába dobta az oroszokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem ajánlott Oroszországban befektetni, és ez jelentősen megnövelheti az orosz kötvények kockázati felárát is (tehát az oroszok a legjobb esetben is nagyságrendekkel drágábban jutnak hitelhez, mint korábban). 

 

9:07 – Az ukrán hadsereg állítása szerint a megszálló orosz seregek

  • 14 harci repülőgépet,
  • 8 tankot,
  • 536 egyéb katonai járművet,
  • 15 tüzérségi üteget

veszítettek a harcokban. 

 

09:06 – Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy nem hajlandók letenni a fegyvert. 

 

Körkép.s, Ukrinform, AP, AFP, Reuters, GFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!