Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A belga hatóságok végleges jelentése szerint a 2018 februárjában vitatott körülmények között a belga Charleroi reptér zárkájában elhunyt Jozef Chovanec halálát a saját maga által okozott sérülések okozták. Feje többszöri falba verésével agyi ödéma alakult ki. Az élettel nem összeegyeztethető sérülések ellenére a szívelállást mégsem ez, hanem a kiérkező mentősök által beadott injekció okozta.

 

Az előzmények

 

2018 februárjában a belga Charleroi reptér biztonsági őrei előállítottak egy szlovák férfit, a 38 éves Jozef Chovanecet, aki iratok nélkül akart felszállni az egyik gépre. A zavart férfit a reptéri zárkában helyezték el. Nem sokkal később az őrizetes elkezdte fejét a falba és az ajtóba verni. Némi idő elteltével megjelentek a biztonságiak, akik lefogták, majd mentőt hívtak, Chovanec azonban elvesztette az eszméletét, később pedig belehalt sérüléseibe. Ez a rövid verzió. Ennél azonban jóval több történt a céllában.

 

A biztonsági őrök ugyanis a tavalyelőtt kiszivárgott felvételek tanúsága szerint embertelen módon bántak Chovaneccel. Nem egy őr, hanem mindjárt négy-öten térdeltek rá a hason fekvő férfire (emlékezzünk vissza, miért robbant ki az amerikai BLM-mozgalom ámokfutása…), hogy lefogják. A férfi próbált ellenkezni, mire az őrök vigyorogva gúnyt űztek belőle, naci karlendítést mímeltek. A kiérkező mentősök sem voltak sokkal különbek, különösebben nem foglalkoztak Chovanec állapotával, egyikük kijelentette, hogy „nem lenne érte nagy kár”.

 hirdetes_810x300  

 

A zárkában történtekről kiszivárgott videófelvétel Belgiumban kisebb belpolitikai vihart kavartak, rendőri tisztviselőket mozdítottak el pozíciójukból (leginkább azért, mert az ügyet megpróbálták a szőnyeg alá söpörni), Szlovákia azonban viszonylag kesztyűs kézzel bánt a belgákkal, így a dolog csak a sajtóban vert nagy hullámokat.

 

A belga hivatalos vizsgálat eredménye

 

Az RTL.be hírportál szerdán szivárogtatta ki a belga hatóságok törvényszéki zárójelentését a Chovanec-ügyről. Eszerint a szlovák férfi halálát saját maga okozta azzal, hogy feje sorozatos traumának volt kitéve. Agyi ödéma alakult ki (az ütés hatására az agy megduzzad, megnövelve a koponyán belüli nyomást, akadályozva a vér- és oxigénellátást, ami maradandó károsodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet).

 

A jelentés szerint azonban Chovanec szíve nem az ödémától állt meg, hanem a mentősök által beadott injekciótól, ami antipszichotikumot tartalmazott (a pszichotikus betegségek elleni gyógyszerek gyűjtőneve). A szívelállást követően kórházba szállították újraélesztés és stabilizáció céljából. Három nappal később Chovanec szervezete feladta.

 

Az RTL.be úgy fogalmaz, hogy az injekciót azután kapta a szlovák férfi, hogy több őr megpróbálta „ártalmatlanítani túlzott erő alkalmazásával”.

 

Az esetet 2021 szeptemberében játszották újra a vizsgálat keretében a belga hatóságok. Két napot töltöttek a Charleroi reptéren, hogy rekonstruálják a történéseket. Ignacio de la Serna belga főügyész szerint az újrajátszás „hasznosnak bizonyult” a nyomozás tekintetében.

 

Chovanec-ügy: „Nem lesz nagy veszteség, ha elveszítjük” – mondta a belga nővér a haldokló szlovák férfiról

 

Nem az őrök okozták a halálát

 

A jelentés tartalmazza a törvényszéki orvosok szakértői véleményét is, akik elvetették azt a lehetőséget, hogy Chovanec halálát fulladás okozta amiatt, hogy a rendőrök durván rátérdeltek a testére – mint ahogy az a felvételeken látszik. A jelentés szerint ez a változat „teljesen hibás felvetés volt” és „alapos vegyi elemzés” zárta ki a szóba jöhető eshetőségek közül.

 

A törvényszéki orvosszakértők szerint tehát Chovanec saját maga okozta a halálát. Feje falba verésével több mint 60 sérülést okozott, ami ödémához majd agyhalálhoz vezetett.

 

Az RTL.be szerint a mostani jelentés perdöntő lesz a nyomozás lezárása tekintetében.

 

Kolíková szerint Chovanec halálának okait lehetetlen egyértelműen meghatározni

Chovanec-ügy: A feleség beszélt férje betegségéről, ügyvédje flamand területre akarja áthelyezni a tárgyalást

 

Chovanec-ügy: Meghamisították a rendőrségi jelentést, el akarhatták tussolni az ügyet

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.