Téli olimpia után, forradalom Ukrajnában, államfőválasztás, felvidéki sikersztorik, EB-sorsolás, célkeresztben Gyurcsány, EP-lista Smer módra. Múlt héten elkezdett sorozatunkat folytatva ezúttal is összefoglaljuk az elmúlt hét nap legfontosabb történéseit. Vasárnapi hírek a Körképen.

1. Szlovák katasztrófa

Szlovákia legnagyobb büszkesége a nemzeti hoki válogatott, Szocsiban viszont csúnyán leszerepeltek. Miután az amerikaiak megverték őket, az olimpiára először kijutó szlovén hokisok elleni mérkőzésüket is elvesztették. A csehekkel vívott a küzdelemben a legjobb nyolc közé jutás lehetőségét is elszalasztotta a „naši chlapci“ formáció. Így összesítettben a 11. helyen végzett. Pedig 2002-ben még világbajnokok voltak. Mi lesz veled szlovák hoki?

hoki
Kép: www.youtube.com

2. Az ukrán helyzet egyre fokozódik

A héten a káosz ukralkodott keleti szomszédainknál.  A november vége óta tartó tüntetések a héten érték el a csúcspontjukat. Csütörtökön mesterlövészek lőttél a tüntetőket, egyelőre nem tisztázott, miért. Hivatalos források szerint az áldozatok száma több mint 80. Megrázó felvételek keringenek a világhálón Ukrajnából.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Szombaton Julija Timosenkot kiengedték a börtönből, aki este beszédet tartott a Majdanon. Az első hérek szerint az államfői poszt iránt is élénken érdeklődik, bár vasárnap estére ezt ő maga cáfolta. Janukovics elnök szőrén-szálán eltűnt az országban. több miniszter is az Azarov-kormányból (köztük Mikola Azarov ex-kormányfő). A tüntetők elfoglalták Janukovics kijevi rezidenciáját, ahol  mini-állatkertre, külön golfpályára,veteránautó-gyűjteményre, egyszóval a pazarlás elképzelhetetlen módjára bukkantak. A csillogáson felül dokumentumokat találtak Janukovics korrupciós ügyeiről is.  Az ideiglenes államfői posztot mától Olekszander Turcsin látja el. Vitalij Klicsko, az ellenzék egyik vezetője  ma szintén bejelentette, hogy indul a májusi államfőválasztáson.

 hirdetes_300x300  

A kárpátaljai magyarok megsínylik az új ideiglenes kormányt. Ma ugyanis az ukrán parlament eltörölte a kisebbségi nyelvhasználatról szóló 2012-es törvényt, amely megengedte a kisebbségeknek a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát.

ukraine_protest-4f62b39b940843afb9e76d59a46072e7_r318-r436-st.ir2-_s900
Timosenkot megviselték a börtönévek (kép: sme.sk)

3. Kiska tör fel, mint a talajvíz 

Az első civil köztársasági elnök-jelölt, Andrej Kiska második helye egyre biztosabbnak tűnik. Az RTVS számára két femérés is készült, az egyik a Focus a másikat a Median ügynökség végezte. Míg a Focus Robert Ficot 37%-ra és Kiskát 20,4%-ra mérte, a Median ma közzétett felmérése azt mutatja, Kiska 32,7%-kal nagyon komolyan megszorongathatja Ficot az első körben:

felmeres - median
A Median hétvégi felmérése az RTVS számára (kép: ujszo.com)

Pavol Hrušovský továbbra is lejtmenetben, Bárdos Gyula támogatottsága is visszaesést mutat.

Miközben a jobboldali elnökjelöltek az élesedő kampányharcban lassan egymásnak esnek: Milan Kňažko nyílt vitára hívta Kiskát, aki azt azonban visszautasította. Kňažko szemére vetette a Dobrý Anjel alapítójának azt is, hogy az óriásplakátokon kívül nem szívesen mutatkozik máshol, míg egy elnöknek komoly helyzetekben kell képviselnie az országát, és nem intézhet mindent a plakátokról. Egy jövendőbeli elnököt szerinte minél alaposabban kell megismernie a választóknak, ezért nem tudja elfogadni, hogy Kiska több nyilvános fórumot is elutasított már.

4. Gyurcsány tudtával szivárgott ki az őszödi beszéd

Két olyan érdekes dokumentum titkosságát is feloldották a múlt hét során, melyek Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde nyilvánosságra hozatalának körülményeit tisztázzák. A dokumentumokat az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján hozták nyilvánosságra.

A 2007. május 21-én kelt, a „Gyümölcsöskert” fedőnevű akcióról szóló jelentés szerint a beszédet nem titkosszolgálati eszközökkel rögzítették, hanem maga a párt kérésére egy MSZP-hez lojális cég készítette a rendezvény dokumentálásának céljából. A másik dokumentum 2009. július 27-i keltezésű, és a „Gerilla” elnevezésű akciót írja le. A jelentés említ egy „Guevara” nevű személyt, aki jól beazonosíthatóan Rózsa-Flores Eduárdó. Az ő elmondása szerint a beszéd nyilvánosságra hozatalát egy MSZP-s politikus szervezte meg, aki erről a miniszterelnökkel és az MSZP-frakcióval is egyeztetett. – írja a Mandiner.

5175_gyurcs
Gyurcsány Ferenc (kép: Mandiner.hu)

5.  A tehetségek köztünk élnek

A felvidéki sikersztori sorozat III. részében a Slovak – American Foundation ösztöndíjasa, Tóth András és Középkelet-Európa legnagyobb halimportőre, Gőgh Mihály után Bertók Tibor, fiatal hegedűvirtuóz tehetséget mutattuk be olvasóinknak.

Forrás: Bertók Tibor facebook oldala
Forrás: Bertók Tibor facebook oldala

6. Doppingbotrány Szocsiban

A téli olimpiai játékok utolsó napjaiban sorra lepleződtek le a teljsítményfokozóval élő versenyzők. Pénteken a német biatlonos Sachenbacher-Stehléről derült ki, hogy pozitív A- és B-tesztet produkált. Még rögtön aznap nyilvánosságra hozták, hogy William Frullanit, az olasz négyes bobcsapat tagját is kizárták a versenyből tiltott szerek használata miatt. A következő a sorban Marina Liszohor, ukrán sífutó volt, aki trimetazidint használt a teszt eredményei szerint, így pénteken már ő sem állhatott a rajtvonalhoz. Negyedikként Vitalij Pavlovs, lett hokista bukott meg a doppingvizsgálaton. Vérében dimetilamilamint találtak, az olimpiáról azonnal kizárták annak ellenére is, hogy csapata már rég kiesett a versenyből. Az osztrák sífutó reménységet, Johannes Dürrt, akit esélyesnek tartottak az aranyra 50 kilométeres távon, ma délelőtt küldték haza, miután pozitív mintát adott le.

dopping
Forrás: www.flanderstoday.eu

7. Šefčovič vezeti a Smer EP-listáját

A köztársasági elnök-választásokon túl, az egyes pártok sorra hozzák nyilvánosságra az Európa Parlamentbe készülő politikusaik nevét is. Az MKP listája a múlt héten került nyilvánosságra, a Smer egyelőre csak a listavezető nevét jelentette be:  Maroš Šefčovič, aki jelenleg az Európai Bizottság alelnöke. A listán szereplő további személyekről az elkövetkező két hét során döntenek. Robert Fico kijelentette, elégedett a választásokkal akkor lenne, ha pártjának az eddigi 5 EP-széket sikerülne megtartania. Jelenleg Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala és Vladimír Maňka képviselték a Smert Brüsszelben. A május  24-én esedékes választásokon Szlovákia 13 képviselőt küldhet az EP-be, eggyel kevesebbet mint az előző ülésszakaszban.

8. Újabb magyar-román párbaj az EB selejtezőkön

Vasárnap délben kisorsolták a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság csoportjait. Magyarország többek közt Romániával és Finnországgal, a csehek a hollandokkal kerültek egy csoportba. Szlovákiában a spanyol és az ukrán válogatott sztárjai is tiszteletüket teszik.

Az egyes csoportok teljes listája:

EB selejtezo

 

+1 rövidhír:  véget ért a Szocsi Téli Olimpia, a házigazda Oroszország az éremtáblázát élén végzett. Szlovákiának az összesített éremtáblázatban a 21. hely jutott, egy darab aranyéremmel

éremtáblázat - szocsi
forrás: www.sochi2014.com

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!