Nyitókép: Körkép.sk

 

Márciusban tárgyalta a parlament az ombudsman éves tevékenységéről szóló jelentést. A Most-Híd által jelölt Mária Patakyová ebben nagy teret szentel a dél-szlovákiai magyarlakta településeken élő szlovákok helyzetének.

 

Konkrétan említve a Körkép.sk-n is elhíresült nagyszarvai szlovák iskola kérdését.

 

Az ombudsman a szlovákokat félti

 hirdetes_300x300  

 

Az ombudsman a jelentésében 2,5 oldalon keresztül jellemzi a vegyesen lakott területeken élő szlovákok helyzetét, az államnyelven való oktatáshoz való hozzáférés alapvető jogával érvelve.

 

Szó szerint azt írja, hogy „a Bacsfáról, Nagyszarváról, Csallóköztárnokról származó szlovák kisiskolásoknak napi több mint 20 kilométert kell utazniuk, hogy a szlovák iskolába eljussanak, ami autóbusszal több, mint 45 perc. Egy kisdiák számára ez elfogadhatatlan. Az iskolaügyi törvény ezzel szemben már a 6 kilométernél távolabbi iskolát is kevésbé elérhetőnek nevez“

 

A liberális média is a magyarokat nyomná el

 

A liberális DenníkN arról is ír, hogy a nagyszarvai, nagy létszámú magyar iskola szabad kapacitással rendelkezik, mely lehetővé tenné a szlovák osztály nyitását, vagy külön szlovák iskola létrehozását, de „a helyi képviselőtestület ezt elutasította.“ Az ombudsmani  jelentés a továbbiakban úgy fogalmaz, hogy Dél-Szlovákia magyarlakta területein továbbra is gondot okoz az elérhető szlovák nyelvű iskola a helyi szlovákságnak.

 

De vajon mennyire felel meg az ombudsmani jelentés a valóságnak?  A Körkép.sk a nagyszarvai magyar iskola megvédéséért küzdő Horváth Balázs helyi képviselőtől megtudta, hogy a jelentésben szereplő állítások nem fedik a valóságot. A nagyszarvai magyar alapiskolába ugyanis szeptembertől már közel 110 magyar kisdiák fog járni, ami teljesen lefedi a helyi iskola kapacitását. Közülük ráadásul 14 kiselsős. Az intézmény így veszteséges sem lesz, hiszen a fejkvótákból teljes egészében biztosítani tudja saját működését, és önkormányzati támogatásra sem lesz szüksége.

 

A BKŽ hadjárat

 

Nem igaz továbbá az sem, hogy a helyi szlovák szülők gyerekeinek nem lenne biztosítva az anyanyelvű oktatás. A falu, karöltve a környező falvakkal, a megyén keresztül saját autóbusszal biztosítja a közeli, alig 8 kilométerre levő Légre való eljutást. Ezzel a lehetőséggel azonban a faluban élő kevés szlovák szülő egyike sem élt.

 

A Brontvajová  Kriško – Žárová (BKŽ) néven ismert, a Körképen szintén már bemutatott, a színmagyar Nagyszarván szlovák iskolaalapítésért küzdő kezdeményezés láthatóan minden követ és kormányzati kapcsolatot megmozgat, hogy sikerrel járjon (további cikkeink ITT).

 

Pedig a legegyszerűbb, mindenki számára legideálisabb megoldás az volna, ha a közeli Macházán épülne szlovák óvoda és iskola. Ott, ahol igény is volna rá, hiszen Nagyszarvához képest arányaiban eleve jóval több szlovák család él. Így a kisdiákoknak, óvodásoknak sem kellene annyit utazniuk.

 

Hogy az egész nagyszarvai szlovák iskolaalapítás mögött milyen szlovák érdekek húzódnak, arról a Körképen már többször beszámoltunk.

 

Újkori szlovák kolonizálás

 

A jelek szerint ugyanis több mint nyilvánvaló, hogy itt teljesen másról szól a történet, melyben a diákok csak eszközök.  Konkrétan, az újkori szlovák kolonizálás eszközei egy csendes, takaros kis községbe, tömbmagyar területen.

 

Berényi rámutatott: Zajlik a betelepítés a magyarok által lakott Csallóközbe és Mátyusföldre

 

A BKŽ-féle, Nagyszarvára betelepült szlovákok által indított kezdeményezés célja a jelek szerint az, hogy megbontsa a nagyszarvai magyarság egységét, és a faluból fokozatosan szlovák község váljon. Ezt szolgálhatja az építkezési területekké alakítható telek is, melyek száma Roman Kriško tulajdonában fokozatosan növekszik.

 

Újkori szlovák kolonizálás a Csallóközben. A nagyszarvai szlovák iskolaalapítás háttere

 

Hogy az ombudsman miért mégis a szlovák többséget félti a felvidéki magyar kisebbség helyett talány. Mint ahogy azt sem értjük, hogy annak tarthatatlanságára miért nem hívja fel a figyelmet, hogy Doborgazról, Vajkáról naponta 2×25 kilométert kell utazniuk a magyar diákoknak Bősre? Immár évtizedek óta.

 

Hogy Patakyné miért nem viseli legalább ennyire a szívén a sorsát a régió magyar diákjainak is, a napokban megpróbáljuk kideríteni.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.