Iván
 • HUF: 350.34
 • USD: 1.19
 • 21 °C
 • 32 °C
politika

Hol a „spolupráca“ eredménye? Bugár már 20 éve ezen dolgozik

62 komment, 22 lájk, 6 megosztás, több ezres megjelenés. Ennyit hoztak alig pár óra alatt a Körkép Facebook-oldalán Bugár Béla szavai. A Smerhez közeli Pravda napilapnak adott interjút a Most- Híd vegyespárt elnöke, aki sok más mellett a következőket találta mondani:

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Újságírói kérdés: Van jövője a Most- Hídnak, ami a szlovákok és a magyarok együttműködésén alapszik?

Bugár Béla: Berényi, az MKP elnöke a gombaszögi táborban azt mondta, hogy nem működik a “spolupráca” projekt. Mindent magyarul, csak az együttműködés szót mondta szlovákul. Mintha ezzel akarta volna jelezni, amit én is hallottam az egyik MKP-stól, hogy együtt is tudnának működni velünk, de a szlovákjaink nélkül. Na ezt soha. Meggyőződésem, hogy az együttműködés jelenti a megoldást. Még ha nem is működik minden tökéletesen, de nem adjuk fel. Soha nem lesz itt annyi magyar, hogy saját magukról döntsenek. Mindig együtt fog kelleni működnünk. Hogy ez nehéz, tudom én is, húsz éve csinálom.

Hogy korrekt volt-e vagy sem, amit Bugár mondott olvasóink a cikk alatti kommentben kifejthetik. Vagy elolvashatják az erről szóló heves vitát a Körkép Facebookon oldalán.

Együttműködés-spolupráca

Addig is nézzük meg röviden, mi említésre méltó van a „spolupráca“ terén, melyet immár több mint négy éve, a Most-Híd 2009. június 30-i megalakulása óta Bugár Béla hangoztat. (szerk. megj. előtte, 1998 és 2007 között az MKP-t vezette, melyről hajlamos elfeledkezni.)

Mielőtt túlságosan belemerülnénk, le is lőjük a poént: semmit. Amennyiben mégis, olvasóink kifejthetik a konkrét, felmutatható eredményeket.

Amit mi látunk a „spolupráca” asztalán, az a fogyás, csökkenés, sorozatos csalódás és kiábrándultság. Mára az OKS és a Most-Híd közti kapcsolat megszűnt, Pfundtner Edit és Vörös Péter távozott, a Dobroslav Trnkára való állítólagos két hidas szavazat miatt a párt iránti bizalom megrendült, mint ahogy nincs előrelépésa nyelvhasználat terén sem és a kisebbségi kormánybiztos is bedobta a törölközőt.

Eredmény helyett verejték

Ami helyette van, az a rossz szájíz a kisebbségi kulturális támogatások pofátlan (f)osztogatása miatt (bővebben itt, itt, itt és itt), vagy újabban a „szlovmagy-vírus vészes terjedésétől“ hangos  közélet. Melynek kialakulását a „mindegy hogy milyen a pék nemzetisége, ha jó kenyeret süt”, vagy a „mindegy, hogy  milyen az orvos nemzetisége, ha gyógyít” korábbi hidas szlogenek sem akadályozták.

Soha nem lesz itt annyi magyar, hogy saját magukról döntsenek”. Fogalmazott többes szám harmadik személyben rólunk, magyarokról Bugár Béla. Hozzátéve hogy nem adják fel, még ha nem is működik minden tökéletesen. Pechünkre.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

jacques
2013. aug. 07. 06:34

Végeredményben egy új politikai tényező megjelenése a megoldás!

  Ürdüng
  2013. aug. 07. 09:48

  Igen, de nincs honnan. A civilekből nem lesz párt, bármennyire is nyomják egyesek ezt a propagandaszöveget, a semmiből meg még kevésbé. Egyetlen ötletem, hogy a Via Nova 2-3-4 éven belül teljesen párttá alakul és elhalássza a MKP választóit. Valamit amúgy is kell a mostani arcaiknak kezdenie magukkal, hiszen lassan átlépik a 35 éves tagsági korlátot :)

   Balkó Gábor
   2013. aug. 07. 10:15

   ISTEN ÓVJA SZLOVÁKIA MAGYARSÁGÁT A VIA NOVÁTÓL!!!

Romae
2013. aug. 07. 08:29

Bugárt nem lehet védeni, felesleges is. Jó szónok, jó az imidzse, de ebből vajmi keveset hasznosított a szlovmagy (nem berényi értelemben) emberek javára. De ugyanitt hozzá kell tenni: ha Bugár a közös MKP-vel sikertelen volt, akkor a benne működő többi politikus, köztük Berényi, Csáky is sikertelen volt. Nincs új a nap alatt. Azóta van alternatíva? Van, Berényi személyében :D. A fickónak nulla érzéke van a politikához, rossz stratéga, rossz tanácsokra hallgat, az eredmény lefele szaladás a lejtőn.

  Ürdüng
  2013. aug. 07. 09:42

  Erre a hol volt hol nem volt Berényi meg Csáky Bugár alatt dologra megvannak a standard, bár nem túl hihető válaszaik, hogy Bugár alatt senki semmiről nem tudott, senki semmibe nem szólhatott bele és természetesen senkinek semmi köze ahhoz az időszakhoz. Ezzel le van zárva :) Vitának márpedig helye nincs. Ki tudja, lehet hogy a legközelebbi verzió már az lesz, hogy Berényi Bugár pártalapításának pillanatában pattant elő a szlovmagy kollektív tudatallatiból teljesen fegyverzetben a spolupráca és a Most-Híd ellen, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből, és előtte nem is létezett :*D Berényinek tényleg nincs sok kapcsolata a valósággal, de nem biztos hogy most pozitív dolgokat sugározna a választók felé a cseréje, az MKP nincs abban a helyzetben, hogy kimutassa a gyengeségét.

  Balkó Gábor
  2013. aug. 07. 10:20

  Ha az MKP vezérek nem Bpestre szaladgálnának elutasításokért, akkor más lenne a szlovákiai magyarság helyzete, ezért nem tudta átlépni a parlamentbejutási küszöböt, mert először az itt élő magyarságot kell szolgálni, nem Bpestet, s a lakájságban a Via Nova túlteljesíti az oldboys MKP-t, mert a parlamenti választások kampányának és a martosi "oszd meg és uralkodj" mo-i támogatását le kell majd dolgozni...!!!

gagardy
2013. aug. 07. 08:47

Nem vagyok jós és jövőbeláto, de van némi történelmi tapasztalatom. Amíg a szlovákok be nem fejezik államalapításukat-alkotásukat, addig itt nem lesz "spolupráca". Ez pedig még eltart vagy 150 évig. Akkor már pedig minek? Nem lesz kivel "spolupracovať".

tenkes
2013. aug. 07. 08:49

Az a nagy helyzet, hogy a szlovákiai magyar civilek politika felé kacsingató részének többsége is túl kisstílű, jellemtelen, gyakorlatiatlan, elvont, kínosan igénytelen megjelenésű, egyszóval ugyanúgy megélhetési, mint jópár politikus mundkét oldalon.

  Ürdüng
  2013. aug. 07. 09:24

  Érdekes hogy pont ezzel jössz, mert ha megnézzük hogy az itteni politikában ki a a kisstílű, jellemtelen és gyakorlatiatlan, és megélhetési politikus akkor nem a civilek jönnek ki, hanem pont a két pártunk jeles tagjai és holdudvaruk.

  Balkó Gábor
  2013. aug. 07. 10:37

  A civilekkel a legnagyobb probléma, hogy párttagok és pártvezérek, amíg a civil szervezetek nem válnak pártfüggetlenekké, addig nehéz lesz valamit elérni a magyarság érdekében!!! Mert itt mindenki szólóban mentene minket, saját népszerűségük és a ploitikai karrierjük érdekében!!! Duray színrelépésével pedig lehetetlen lesz a pártfüggetlenedés. Néhány hónapja a Bummon már írtam, hogy gondban lesz a Kerekasztal, mert Duraytól olvastam, hogy összefogná a civileket, nem kellett sokáig várni, a Szövetség a Közös Célokért szervezetet átpasszolták Duraynak, és még azon a találkozón kibővítették 4 Durayhoz szorosan ragaszkodó társulásokkal. Zoboralján végbement események alapján állítom, mindez szabályellenesen történt, a SzaKC-nak nem volt közgyűlése, az 5 alapítószervezetnek sem, melyben felhatalmazták volna a SzaKC kibővítésére és Duray elnökké választásának elfogadására!!! Martoson további 8 civil szervezettel bővült a SzaKC, de ebben az esetben e-mailben egyeztettek a közgyűlés tagjai, ügyes, vajon kinek volt az ötlete?! A SzaKC védesse le, mennyi pénzt meglehet spórolni a "levelező közgyűléssel", utazás, étkezés, esetleg szállás!!! Martost=oszd meg és uralkodj, nem volt véletlen az időpontválasztás, a SzaKC "levelező közgyűlése" megerősítette a megosztás jellegét, beindult a civilek megosztása!!!

   korkep.sk
   2013. aug. 07. 10:50

   Figyelmeztetés: Balkó Gábor, rögtön az elején szeretnénk figyelmeztetni Önt, hogy ha itt is folytatni kívánja a szemetelést a mindenütt másutt szétdobált Duray - SZKC - Zoboralja - Via Nova - Ladányi unalomig ismert mantráival, akkor nagyon gyorsan a másik páciens, Bósza János sorsára fog jutni. Azaz ki lesz zárva innen! Értékelje ezt bárhogy. Köszönjük a megértést.

   Balkó Gábor
   2013. aug. 07. 11:27

   Tehát első figyelmeztetés a körkééptől vagy Király Zsolttól?! Figyelmeztető úr vagy úrnő, mi a problémája a bejegyzéseimmel, tessék azokra válaszolni, nem pedig fenyegetőzni! Nem én szemetelek, hanem épp rámutatok a szemetelésre és szemétségekre, melyeket eddig a szőnyeg alá söpörtek!!!

   kalondaipappsanyi
   2013. aug. 07. 11:31

   Megköszönnénk... :)

   Neumann
   2013. aug. 07. 12:01

   A moderálás oké, a cenzúra nem. Habár Balkó szokott mantrázni, ezek a dolgok most pont nem (csak) arról szólnak, amiről ő ír már évek óta. Valakit a véleménye miatt kizárni eléggé átlátszó és otromba cenzúra. Ha nem tetszik, vagy nem igaz az, amit ír, meg kell cáfolni. Ha nem tudjuk megcáfolni, akkor meg valszeg igaza van :)

   Balkó Gábor
   2013. aug. 07. 12:05

   Köszi :-) kalondaipappsanyi, magyarázd el a "levelező közgyűlés" lényegét!

   Zoltán
   2013. aug. 07. 13:34

   Fico , Orbán, Gyurcsány Dzurinda Berényi vagy Bugár nem személyfüggő a politika. Addig csak a hatalomról, vagyis a pénzről szól, nem pedig szolgálatról, amíg nincsenek beépítve a megfelelő hatalmi fékek és ellensúlyok, mint a hatékony népszavazás intézménye, a hatalom megosztása és a hatalmi ágak szétválasztása. Ezekkel az intézkedésekkel tudjuk kikényszeríteni a felelős politizálást. A cenzúrát, például Bósza vagy Balkó kizárását aljas cselekedetnek tartom, annak ellenér, hogy nem mindenben érek egyet velük.

   Bósza János
   2013. aug. 09. 17:13

   Ki lennék zárva, hisz nem is szóltam hozzá. Zsoltika valami nyak fölötti tájakon nincs rendben. Az igaz a múltban egy-kétszer kizártál, mert rámutattam a semmittevésetekre. DE!!! Már rég elkerülöm a blogodat, mert pártpropagandán kívül más itt nem olvasható. Most is csak melléütöttem és véletlenül kerültem ide. Bocsánatot kérek, hogy idetévedtem.

  Neumann
  2013. aug. 07. 12:10

  Csak azt tudom mondani, amit a cigány az ominózus viccben: Így van, de hogy jön ez most ide? Miért van az, hogy ha a politikusokat kritizálják, némelyek elkezdik a civileket kritizálni? De ha már belekanyarítottál, jogos lehet a kritikád: Itt van például a Via Nova, akik megpróbálnak egyensúlyozni a politika és a civil szféra közt, csak kárt okozva mindenkinek. Kisstílűek, lásd a martosi akció, igénytelenek, lásd bármelyik megnyilvánulásukat, nyilvános szereplőiket. De lehetne példaként hozni Király Zsoltot is, a felső sorok íróját, aki Berényi tanácsadója, mégis megpróbál civilnek tűnni, független elemzést írni Bugárról...

Falusi Marián
2013. aug. 07. 09:18

Hol van Bugár, Berényi, Csáky, Duray, sorolhatnám elmúlt 20 évének az eredménye? De hol van Király Zsolt volt parlamenti képviselőjének az eredménye? És mi hasznunk volt Király Zsolt asszisztenskedéséből? Egy MKP-blog? A legtöbb hasznunk talán abból lesz, hogy Bugár megalapította a hidat. Ezzel felkeverte az állómocsarat, megtúrta a bebetonozott egypártrendszert, ahol az elvtársak az életük végéig akartak jól élni a szlovákiai magyarokból. Így a vita a felszínre kerül, és a két gyámoltalan csapat szenvedése legalább nemsokára valami újat kitermel. Ebben még bízom. A régi arcokban, Király Zsolt tanácsadásával már nem igazán.

Balkó Gábor
2013. aug. 07. 11:29

Figyelmeztetés a körképnek! Válogassa meg a szavait, ne mantrázzon és ne páciensezzen, és főleg ne virtuálisan, személyesen mondja a szemembe, ha van mersze!!!

Levente
2013. aug. 08. 14:44

Csak szomorúság tölt el a kommenteket olvasva. A Körkép amúgy azt cenzúráz akit akar, övék az oldal. Bugár kimondta azt, amivel próbálják folyamatosan megfélemlíteni a magyarokat, ugyanis, hogy nem rajtuk múlik mi lesz velük!?! Ezért kellene földön kúszva naponta könyörögni a szlovák társadalomnak, hogy ne lincseljen meg, deportáljon rabszolgának, esetleg adjon a megalkuvóknak valami állami állást. Ez pont ellenezőképpen van, csakis tőlünk függ, hogy kiknek hiszünk, a gyáváknak, vagy a bátraknak. Az MKP, a régi és az új, a Hidas aszimilációs frakcióval együtt végleg lejárt. A politikai pártoknak sincs értelme, mert a szlovák társadalom an-block ellenszenvel, elutasítással viselkedik bármilyen magyar dologgal szemben. Magunkat kell megerősítenünk, ellenálóbbá tennünk mentálisan. Martosi, gombaszögi táborokkal, bármilyen magyar társadalmi, kultúrális kezdeményezéssel. Hiddal, MKP-vel nem érdemes foglalkozni, semmit nem fognak elérni. Aki persze állami mutyikban érdekelt, pénzért, valami idióta támogatásért áll sorba, nem marad más hátra, kollaborálnia kell, emberekkel barátkoznia, akik osztják mindanyiunk adóját. Ezekkel az emberekkel óvatosan, az osztókkal mindenképpen a sorbanállókkal mondjuk a pénz mennyisége szerint, mert lehet saját pillanatnyi opportunista érdekeikben beszélnek mindenféle mantrát. Lehet, hogy komolyan annyira agymosottak, hogy azt hiszik a szlovákok engedélye nélkül levegőt sem vehetünk, vagy hogy minden magyar jellegű dolog eleve magyarkodás, de lehet csak fizetik őket ezért.

  Zoltán
  2013. aug. 09. 13:10

  A joggal élni kell, de nem szabad vele visszaélni. Levente, jó ez az elemzés!

Jekelfalussy Nándor
2013. aug. 09. 18:07

Levente! A "politikai pártoknak semmi értelme" gondolaton kívül egyetértek veled. Körképestül, Balkó Gáborostul hulladékok ezek a hozzászólások. Inkább elmegyek a barátnőmmel túrázni és tojok magasról a felvidéki magyar közéletre, amely önmaga paródiája. Semmi másra nem telik csak a másra mutogatásra és a gyűlölködésre. Gratulálok a gombaszögi és martosi táborok szervezőinek. Sokat DOLGOZTAK! Igen ők legalább tetteket hajtottak végre. lehet, hogy egyik vagy másik nem tetszik valakinek, de ettől ők voltak azok akik dolgoztak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket