Nyitókép: MKP-Facebook

Frissítve: Jún.27, 13.09

 

Áll a bál a Magyar Közösség Pártja háza táján. Az MKP jelenlegi és korábbi elnökének holdudvara feszül egymásnak. Az ok, a kudarccal végződött EP-választás, melyet Menyhárték eddig sikerként próbáltak tálalni.

 

Két különböző látásmód feszül egymásnak: a párt jelenlegi vezetője és szövetségesei Budapestet is megnyugtatva önmagukat és támogatóikat is becsapják, amikor a brüsszeli mandátumhoz hiányzó 396 szavazatot banánhéjként adják el. Hozzátéve, hogy az elért 4,96 százalék és a nyúlfarknyi plusz, ami hiányzott,  bizonyítja, hogy az MKP jó úton jár, és bejuthat a szlovák parlamentbe.

 

 hirdetes_300x300  

Háború az MKP-ban: Csáky közvetve rámutatott Menyhárt emberének dilettantizmusára

 

A másik, a valóságot nem rózsaszín szemüvegen szemlélők sziklaszilárd tényeken, alapuló kőkemény elemzésben mutatnak rá a valóságra, a hibákra és nevezik meg a felelősöket.

 

Vőfélykedni más, mint pártot vezetni

 

Mi változott? Annyi, hogy míg a Menyhárt vezette párt dilettantizmusára hosszú hónapok óta rámutató sajtót és elemzőket a párt eddig elintézte azzal, hogy “savanyú a szőlő“ és „csak az MKP leépítésén dolgoznak,“ addig a Csáky Pál közösségi oldalán közzétett elemzés lényegében kimondja, hogy a leépítést maga az MKP, pontosabban Menyhárt József, és legközelebbi embere, Kocur László „“pártigazgató“ kampányfőnök, valamint egyes MKP politikusok végzik. Azzal, hogy nem értenek a politikához és tevékenységük nem a magyar párt érdekeit követi.

 

Vőfélyek és pártvezetők. Menyhárt és Kocur

 

Ez pedig nagy különbség az eddigiekhez képest. Ma már ugyanis nincs vita, csak a csupasz tények. A különbséget az adja, ki hajlandó, és ki nem tudomásul venni ezeket.

 

Az egyik összefogna, a másik emiatt aggódik

 

Az elemzés hátterében nem csak az EP-ből való kiesés miatti csalódás áll. A Csáky és Menyhárt vonal egymásnak feszülésének magyarázata a párt jövőjéhez való diametrálisan különböző hozzáállás.

 

Csáky Pál: A 4,96 %-os EP-eredmény felülértékeli az MKP politikai teljesítményét, idegen tollakkal díszíti azt

 

Míg a Menyhárt „vezette“, valós politikai tevékenységet ki sem fejtő, mára a pártot tetszhalott állapotába juttató csapat oligarcha befolyás alatt áll és fű alatt a Bugárral való összefogást és túlélést sürgeti, Csákyék ennél többre tartják magukat, a közösséget és magát az MKP-t.

 

Bugár “k.rvát” csinálna a Menyhárt vezette MKP-ból?

 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, el is kezdődött a nyomozás, hogy ki lehet az elemzés szerzője. Tény, hogy Csáky független véleményként állította be az anyagot, melyhez nem adott forrást. Mi magunk voltunk az elsők, akik a forrás iránt érdeklődtünk nála.

 

Nem a szerző kiléte, hanem a tartalom a fontos

 

Ugyanakkor tény az is, hogy a Menyhárt kézi irányítása alatt álló, évi másfél millió euróból kitömött, de igencsak gyengén muzsikáló csicskamédia ellentámadásként sunyi módon egy névtelen cikkben kérte számon Csákyn a szerző kilétének elhallgatását.

 

Erre Csáky sommásan csak annyit válaszolt, hogy azt a Ma7 egyik szerzője készítette. És ezzel fény is derülhetett a szerző kilétére. A pártmédiában nem közölt anyagot ugyanis csak olyan valaki készíthette, aki az MKP politikusának dolgozik, de anyagilag nem Menyhárttól függ és rálát a párt belső ügyeire.

 

Egyetlen olyan személy van, aki feltételezhetően a kritikus elemzést készíthette és minden indíték ráillik. Ő pedig az MKP korábbi szóvivője, Csáky Pál eddigi képviselői asszisztense, a korábban a Felvidek.ma-n is publikáló, ma már a ma7 lakájmédia szerkesztőségében is tevékenykedő Dunajszky Éva.

 

A lényeg azonban egyáltalán nem a szerző kiléte, hanem ahogy Csáky helyesen meg is jegyezte, az elemzés tartalma. Azzal pedig a „stratégiai partner” házán belül láthatóan megint nem foglalkozik senki.

 

Update: Csáky Pál a Körkép.sk cikke alatti kommentben cáfolta, hogy Dunajszky Éva lenne az elemzés szerzője. Azt viszont továbbra sem árulta el, hogy akkor ki. Az ügy tehát tovább bonyolódik.

 

Update2: Csáky Pál közössegi oldalán szerda este végül elárulta, hogy az elemzés szerzője Somogyi Szilárd, a hírportál egyik, oknyomozásra specializálódott munkatársa. 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.