Nyitókép forrása: MTI/Bodnár Boglárka

 

Az MKP tárgyalásokba kezd a szlovák ellenzéki pártok képviselőivel, de csak azután, hogy a magyar párt tárgyalóasztalhoz ült a többi magyar párttal, mozgalommal és társadalmi szervezetekkel, mivel az MKP álláspontja szerint, „a magyar együttműködés megteremtése elsődleges”.

 

Az MKP-hoz közeli MA7 hírportál közlése szerint az MKP Országos Elnökségének csütörtöki, Rimaszombatban zajló ülésén a párt megerősítette korábbi határozatát, miszerint a párt kész megnyitni választási listáját a többi magyar párt és társadalmi szervezet előtt.

 

A portál közlése szerint az ülés vendégként jelen volt Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, ráadásul Králik Róbert, az MKP sajtótitkára

 hirdetes_300x300  

 

„nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a Magyar Fórum, az Új Egység Mozgalom és az Összefogás mellett az MKDSZ-szel is sikerül megállapodásra jutni”.

 

Ez a kijelentés azért is érdekes, mert az MKDSZ korábban már elkötelezte magát a Most-Híddal közös listán való indulás mellett.

 

Gondban az MKP!

 

Mint korábban arról a Körkép.sk beszámolt, Igor Matovič, az OľaNO elnöke választási koalíció lehetőségét ajánlotta fel az MKP-nak. Az MKP láthatóan nem elutasító. Korábban is hallhattunk arról, hogy az MKP-n belül jelentős erők támogatják az egyébként konzervatív, de egyben Smer-ellenes OľaNO-val való koalíciót. Most az elnökség mandátumot adott a párt delegációjának a tárgyalások megkezdésére.

 

A Králik által elmondottakból úgy tűnik, hogy az MKP megpróbálhat valamilyen egységet elérni az egyre szétforgácsoltabb felvidéki magyar porondon. Azért indokolt a feltételes mód, mert az MKP jelenlegi teljesítménye mellett semmi garancia nincs arra, hogy a párt képes lesz racionális döntést hozni, vagy bármilyen előrelépést elérni.

 

Mindazonáltal, ha mégis sikerülne a magyar térfélen egységet mutatni, akkor az OĽANO-val közös koalícióban – ha nem is egyenrangú, de – nagyon jelentős szövetségesnek számítana az MKP. Persze az ördög a részletekben rejlik – nagyon sok pozitív változásnak kellene menet közben történnie, hogy mozgósítani lehessen azokat a szavazókat, akik tüntetőleg más pártokra adnák le voksaikat, vagy egyáltalán nem mennek el szavazni.

 

Az MKP a legutóbbi Focus-felmérés szerint 3,3 százalékon áll, az OľaNO pedig 6,8 százalékon.

 

Focus-felmérés: Parlamenten kívül az MKP és a Most-Híd, az SaS a bukás szélén áll

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!