Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Peter Pellegrini kormányfő és smeres alelnök szerint Robert Fico már nem kíván a választások után létrejövő kormány tagja lenni. A miniszterelnök erről a Markíza Testre szabott kérdése (Na Telo) nevű politikia vitaműsorában beszélt, ahol Andrej Kiska (Za ľudí) volt államfővel találkozott. Ez volt az első vitaműsor kettejük között – és bizony nem spóroltak az indulatokkal.

 

Kiska rögtön azzal indított, hogy a Smer hajlandó az ĽSNS-szel kormányt alakítani a választások után.

 

„Ez a legnagyobb fenyegetés a társadalmunkra nézve”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Kiska. Szerinte a Smer legitimizálja az ĽSNS-t azzal, hogy közösen szavaznak meg törvényeket.

 

Pellegrini elutasított a feltételezést, és ismét leszögezte, hogy pártja nem akar Kotlebáékkal koalícióra lépni. Egyébként a sajtónak ezt már Erik Tomáš, Fico jobbkeze és Juraj Blanár, a Smer frakcióvezetője is elmondta. Csak épp Fico nem határolódott el ettől a lehetőségtől.

 

Kiska kijelentette, hogy elhiszi Pellegrini szavait arról, hogy ő nem lépne a „fasisztákkal” kormányra, „a gond az, hogy nem a kormányfő kormányoz és irányítja az országot, hanem valójában Fico” – véli a volt államfő. A műsorban elmondta azt is, hogy a Kuciak-gyilkosság után újraformálódó kormánykoalíció létrejötte előtt, még mint államfő találkozott Robert Ficoval, Andrej Dankoval és Bugár Blélával, és Fico akkor kijelentette, hogy lemond a miniszterelnöki székről, de továbbra is ő fog irányítani”.

 

Pellegrini elutasította, hogy ez valójában így működne. Érvelése azonban ellentmond az eddig tapasztaltnak – lásd a kórházreformot, amelyhez Pellegrini is a nevét adta, vagy a moratórium-törvényt.

 

Robert Fico kórházban van, nem vesz részt a Smer mai ünnepi kongresszusán

 

Szociális állam és a Penta

 

Igazi vita akkor alakult ki a két politikus között, amikor Kiska kétségbe vonta, hogy a Smer eddig szociális államot épített volna. Kiska azokkal a levelekkel érvelt, amelyeket a Jó Angyal  szervezetnek küldenek – a szervezet rászoruló családokon és daganatos betegséggel küzdőkön segít.

 

Erre Pellegrini indulatosan felszólította Kiskát, hogy „ne bújjon saját karitatív tevékenysége mögé, mert elég sok van a rovásán”. Ezután a kormányfő azzal támadta Kiskát, hogy egészségügyi szakértői csapatában egy magasrangú menedzser is volt a Penta érdekeltségébe tartozó Dôvera biztosítótól.

 

„Pontosan látni, mire készülnek” – mondta Pellegrini. Kiska tagadta, hogy bármikor is találkozott volna az illetővel, és azzal támadt vissza, hogy Robert Fico volt az, aki a Penta egyik tulajdonosával, Jaroslav Haščákkal egyeztetett az egészségügyről. A Gorilla-felvétel szerint Fico azt mondta Haščknak, hogy az egészségybeni érdekeltségeivel kapcsolatban forduljon Pavol Paškához (egykori smeres politikus, korábbi házelnök, tavaly áprilisban hunyt el 60 éves korában).

 

Kiska ezután megemlítette Zuzana Zvolenskát és Viliam Čislákot is, akik szintén a Smer miniszterei voltak, és a Pentának dolgoztak. Erre Pellegrini csak annyit tudott mondani, hogy nem kíván régi ügyekre visszatérni. Ugyanígy reagált a korábbi smeres pénzügy- és közlekedésügyi miniszter, Ján Počiatek szavait megörökítő felvétel témába kerülésére is.

 

A volt egészségügyi miniszter újra a Pentának dolgozik

 

A vádemelésekről

 

A vita egyik központi témája a Fico és Andrej Kiska elleni vádemelés volt. Kiskát a KTAG-ügy miatt vádolták meg. (Ennek háttere dióhéjban: rosszul vezette be a könyvelésébe a 2014-es elnökválasztási kampány költségeinek egy részét, jogtalanul igényelt vissza 155 ezer eurónyi áfát, amelyet egyébként az állam nem fizetett ki neki, az adóhivatal pénzbjrságra ítélte, amit ki is fizetett, de a rendőrség szerint már az is bűncselekmény, hogy áfavisszaigénylést hajtott végre).

 

Kiska állítja, a törvénynek megfelelőnek hitte azt, ahogy bevallotta a költségeit, ezért javíttatta ki később a könyvelését és rendezte az állammal az adóeltérést. Kiska politikai indíttatásúnak véli a vádemelést. Arra a kérdésre, hogy ha meg van győződve ártatlanságáról, az ügy kipattanásakor miért nem perelte be az adóhivatalt, azt felelte: „Hogy nézett volna ki, hogy még mint államfő pert indítok az adóhivatal ell”.

 

Kiska szerint a vádemelés Fico kicsinyes bosszúja azért, hogy nem nevezte volna ki az alkotmánybíróság elnökének. A volt államfő szerint Pellegrini és Fico külön találkozón vett részt Roman Krpelannal, Kiska akkori szóvivőjével, ahol a Smer elnöke állítólag azt mondta, hogy Kiskána „nyugta lesz, ha kinevezi Ficot az alkotmánybíróság elnökének, de ha nem, ’meglátja, mi lesz’”.

 

Pellegrini tagadta, hogy ilyen találkozóra sor került volna. Szerinte Kiska hazudik, az ilyen védekezés pedig „kellemetlen és nem túl férfias”.

 

Pellegrini a műsor végén elmondta, hogy Robert Kaliňák volt belügyminiszter véglegesen politikai nyugdíjba vonul. Pellegrini szerint a választások után a Smer újabb közgyűlést fog tartani, ahol új vezetőséget választ a párt. Kaliňák a most szombati Smer-kongresszuson még ott ült a vezetőségi tagok között.

 

Lučanský a vádemelésekről: A politikai cirkusz várható volt, de a bűncselekmény igenis megtörtént

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.