Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Smer csúcsvezetői a párt hétvégi programalkotó közgyűlésén jelentették be, hogy újabb kormányra kerülésük esetén tíz éves „hazai szolgálatra” köteleznék az egyetemről kikerülő orvosokat, ellenkező esetben meg kell téríteniük az államnak a finanszírozásukra költött összeget, amit a Smer 55 ezer euróban állapított meg.

 

Az egyetemisták röghöz kötése nem újkeletű felvetés a szlovák politikában sem, ám a most bejelentett mértéke, módja és tálalása miatt nagy visszhangot váltott ki.

 

A tíz éves kötelező „hazai szolgálat” elég meredeknek tűnik, hiszen még az Európában sokat bírált magyar kormány is csak az egyetemen töltött időt kéri számon az egyetemi hallgatóktól. A legtöbben mégis azon döbbentek meg, hogy kizárólag az orvosokra akarják alkalmazni a lépést, gyakorlatilag elképesztő mértékben diszkriminálnának egy konkrét pályát választó embercsoportot.

 hirdetes_810x300  

 

A tálalás is megérte a pénzét. Robert Fico smeres pártelnök és Peter Pellegrini kormányfő az orvoshiánnyal magyarázta az intézkedés szükségességét, ráadásul nem csak egy programpontként emlegették, hanem a Smer programjának egyik pilléreként.

 

Óriási a hiány orvosokból és nővérekből Szlovákiában

 

Letagadhatatlan az elmúlt 14 év

 

Nem is kell meglepődni ezen, hiszen a korábbi felmérések szerint a legnagyobb kormánypárt szavazóinak két harmada 65 évnél idősebb, ez a korosztály függ leginkább az egészségügytől. A szlovák politika sajátos szürrealizmusa, hogy épp a Smer volt az, amely gyakorlatilag a tönk szélére sodorta az egészségügyet a problémák sorozatosa szőnyeg alá söprésével és a rengeteg háttérügylettel, amelyeknek csak töredéke került felszínre.

 

Ficoék bármennyire is támadják az ellenzéket, egyszerűen nem tudják letagadni, hogy az elmúlt 14 évben 12 évet ők voltak kormányon, így az orvoshiányért bizony ők a felelősek. Csakhogy a Smer választóinak nagy része már többször bizonyította, hogy nem mutat túlzott empátiát más társadalmi csoportok (fiatalok, egyetemisták, kisvállalkozók, magyarok, középosztály) iránt.

 

Valószínűleg ezt a Smer is tudja, ezért a mostani röghöz kötési javaslat nem más, mint ennek az alantas emberi tulajdonságnak a meglovagolása: ha megválasztotok, kikényszerítjük, hogy legyen elég orvos – csak nekünk ne kerüljön semmibe.

 

Egyenlők és egyenlőbbek? Valakik egy hónapig, mások két évig várnak egy műtétre a pozsonyi Kramáre kórházban

 

A cinizmus csúcsa

 

Érti ezt az orvosi közösségi is, amely hétfőn a „cinizmus csúcsának” nevezte a Smer javaslatát, és azt is hozzátették, hogy jelenlegi formájában nem is lehet másképp tekinteni az ötletre, mint politikai kampánytémára.

 

A dolog érdekessége, hogy Peter Pellegrini szerint csak néhány év múlva nő az orvoshiány 3000 fősre, valójában azonban ez nem igaz. A Denník N szellőztette meg azokat az adatokat, amelyeket a biztonsági és védelmi bizottság zárt ülésén mutattak be, és amely megállapítja, hogy már most nagyon közel vagyunk ehhez a számhoz.

 

Eszerint az orvoshiány mértéke tavaly 2659 fő volt, az ápoló- és nővérhiányé 3074 fő. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi intézmények törvény által előírt minimális személyzeti létszámához mérten ennyi hiányzott tavaly. Magyarul: már most bizonytalan színvonalon tudnak csak működni a kórházak és a rendelők.

 

Vagyis az a politikus, aki a választási kampányban azt hirdeti, hogy majd tucatjával építi a kórházakat Szlovákia-szerte, az megvezeti az embereket. Ezeket a kórházakat jelenleg nem lehet feltölteni személyzettel.

 

 

Ingyenes egészségügy? Mutatjuk, mi mindenért kell külön fizetnünk

Van miért aggódni

 

A legnagyobb hiány gyermekorvosokból van, a második helyen a körzeti (általános) orvosok állnak, harmadik legkeresettebbek az altatóorvosok. A legsúlyosabb hiány körzeti orvosokból Nyitra megyében van. A jelentés szerint több szülészre, nőgyógyászra, sebészre, idegorvosra lenne szükség, de legalább 200 belgyógyász, 300 gyermekorvos és 400 körzeti orvos mindenképp kell a rendszer nullszaldóssá tételéhez.

 

A röghöz kötési kampányjavaslat logikai szempontból számos sebből vérzik. Például az intézkedés azonnali hatállyal elveszi a középiskolás pályaválasztó fiatalok többségének kedvét az orvosi karriertől. Ráadásul, aki teheti, külföldre megy majd tanulni, és ha ott elvégzi az egyetemet (tisztelet a kivételnek, de) valószínűleg már nem jön haza. Aki marad, nyilván nem lesz túl motivált, hogy a kötelezőnél jobban végezze a munkáját…

 

Statisztika: túl gyakran jár a szlovákiai polgár orvoshoz (?)

 

Nem lehet mindenért az agyelszívást okolni

 

Az orvos- és nővérhiány fő oka nem csak az agyelszívás. A szlovák egészségügy mély válságban van. Monika Plaušková, a Körzeti Orvosok Szövetségének elnöke a Denník N-nek nyilatkozva elmondta:

 

„Nőnek a bürokratikus terhek, teljes a fejetlenség az egészségügy finanszírozásában, tovább nő a kórházak amúgy is csillagászati adóssága, nem működnek hatékonyan, összerogyott a sürgősségi ellátás, a nővérek és ápolók helyzete tarthatatlan. A jelenlegi egészségügyi rendszer a beteget és azt őt kezelni akaró egészségügyi dolgozóval is mostohán bánik”

 

Hozzátette:

 

„Nem ritkán a pályakezdő orvos éveket kénytelen várni a szakvizsgára, csak azért, mert egyébként felettese konkurensévé válhatna”

 

A fentieken kívül aztán sok mindent lát és tapasztal az ember a kórházakat járva. Például hogy a pályakezdő orvost már az elején bedobják a mélyvízbe, a felettesei nem mutatnak meg semmit, magának kell rájönnie mindenre pusztán egyetemi ismereteire alapozva.

 

Egy orvosnő vallomása arról, hogy többé miért nem tanulna a pozsonyi orvosi egyetemen

 

A kórházi munkakörülmények gyakran minősíthetetlenek, a munkaórák száma (ügyeletekkel együtt) a hét végére kifacsarja az embert. Nem csak eszközökből, de helyből is hiány van, az orvosnak kétszer, háromszor is meg kell gondolnia, kit vesz fel az osztályra esti ügyelet esetén – hajnalra talán már nem marad ágy az újonnan jövőknek. Magyarul: az egészségügyi szempontok háttérbe szorulnak a kapacitás- és logisztikai kérdések mögött. Persze mindez kórház és osztály függvényében változó.

 

Az is visszatérő vita tárgya, hogy mi motiválja valójában távozásra a fiatal orvosokat. Vannak olyan vélemények, miszerint nem a pénz miatt kerestek állást inkább külföldön, hanem a munkakörülmények miatt. Helyükre pedig újabban ukrán orvosok érkeznek, akik azonban képtelenek letenni a különbözeti vizsgát. Az egyelőre vita tárgya, hogy a szlovák nyelv vagy az orvosi ismeretek hiánya miatt.

 

Hatszor gyorsabban öregszenek a fiatal orvosok

 

Németországban a migráció mellett már az agyelszívás is gondot jelent

Pellegrini több diák felvételét követeli az orvosi egyetemektől. Ugyan minek, ha aztán külföldön kötnek ki..?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.