Nyitókép forrása: SITA/Kancelária prezidentky SR

 

Az elmúlt héten nagy politikai visszhangot váltott ki Zuzana Čaputová államfő és az ellenzéki HLAS elnöke, Peter Pellegrini „nem nyilvános” találkozója, amelyről egyesek azt állítják, hogy a két politikus ráhatására nem közölt azonnal információkat a sajtó. A találkozóról végül Grendel Gábor (OĽANO) helyettes házelnök számolt be a közösségi hálón. Az OĽANO több tagja véli úgy, hogy progresszívok és a HLAS között egyre nyilvánvalóbb az együttműködés.

 

A Körkép.sk már többszár rávilágított, hogy a pártok preferenciái elég egyértelművé teszik, hogy a balliberálisok (jelenleg) csak a HLAS-szal együtt tudnának kormányt alakítani a következő választások után, ahogy arra is, hogy Zuzana Čaputová államfő rendszerint a legnagyobb kormányzópárt kárára szólal fel aktuálpolitikai kérdésekben. A szlovák liberális sajtó természetesen védelmébe vette az államfőt, összeesküvés-elméletek szövésével vádolva meg az OĽANO képviselőit, sőt, egyenlőségjelet húzott köztük és Robert Fico, valamint a Smer között.

 

Grendel bejegyzése ugyanakkor egyáltalán nem légbőlkapott információkra alapul. Pár nappal azután, hogy Čaputová és Pellegrini találkoztak (a tárgyalás tényét egyikük sem tagadta), Peter Pellegrini szakítva addigi retorikájával az oltakozásra szólította fel az időseket, Čaputová pedig élesen kritizálni kezdte Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt a járvány elleni harc kvázi elégtelensége miatt. Annak ellenére, hogy Čaputová a liberálisok kedvenc egészségügyi miniszteréről, Vladimír Lengvarskýról azt mondta, jobban fel van készülve a járványhullámra, mint anno Marek Krajčí volt.

 

 hirdetes_300x300  

Az OĽANO politikusai láthatóan egyre kevésbé tartják megbízható szövetségesnek az államfőt. Az nem meglepő, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter, pártelnök is megosztotta Grendel Facebook-bejegyzését az ominózus találkozóról, hiszen a Čaputová aktív szerepet vállalt a tavaszi kormányválságkor, ami Matovič kormányfői székébe került. De rajta kívül mások is vannak.

 

Čaputová titkokban Pellegrinivel egyeztetett – Matovič szerint ugyanez volt tavasszal

 

Nem zörög a haraszt…

 

Peter Pollák EP-képviselő az Aktuality.sk szerint azt nyilatkozta, hogy hozzá olyan infromációk jutottak el, hogy az államfő és Pellegrini öszehangolta politikai lépéseit a második és harmadik hullám idején.

 

„Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél, szóval úgy gondolom, hogy valami igazságnak kell ebben lennie. Az ok bizonyára politikai, és az álhat mögötte, hogy az államfő anyapártja, a Progresívne Slovensko együttműködhet a HLAS-szal”

 

mondta Polák.

 

A liberálisokkal szembeni ellenérzésekkel aligha vádolható Jaroslav Naď védelmi miniszter sincs elragadtatva Čaputová lépéseitől. Számára érthetetlen (és utal valamire), hogy a Pellegrinivel folytatott találkozót megpróbálták titokban tartani.

 

„Hozzák nyilvánosságra, miért érezték szükségét titokban tartani. Én nem keresek mögötte összeesküvést, de meg kellene magyarázniuk a helyzetet”

 

idézte az Aktuality.sk Naďot.

 

Jaroslav Daniška: Kezdünk nevetségessé válni

 

Gyimesi: Az államfő egy másik ideológiának szurkol

 

Gyimesi György is szkeptikus. A szlovák portálnak úgy nyilatkozott:

„Nem hiszem, hogy Grendel részéről konspirációról lenne szó. A tavaszi események, mikor az államfő aktív szerepet vállalt a kormányfőváltásban, arra utalnak, hogy valóban úgy történhetett [ahogy Grendel leírta]”

 

mondta Gyimesi, hozzátéve, hogy Čaputová már „teljesen más ideológiának szurkol, mint amit az OĽANO képvisel”.

 

Marek Šefčík, az OĽANO parlamenti képviselője hasonlóképpen vélekedik:

 

„Pontosan tudjuk, melyik oldalon áll az államfő. Tapasztalhattuk az országos tesztelésnél, amikor egy nappal a tesztelés előtt kamerák elé állt, és azt mondta, hogy leállítaná azt. Én azt mondanám diplomatikusan, hogy az elnökasszonyért és az ő politikai érdekeiért nem tenném a kezem a tűzbe”

 

fogalmazott a képviselő.

 

Focus felmérés: Čaputová vezeti a bizalmi sorrendet. A többi politikusban a többség nem bízik, Forrót meg nem ismerik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.