Hirdetés (X)

politika

Morawiecki: Európa csak látszatdemokrácia, valójában egy oligarchiával állunk szemben

Ezért az orosz imperializmus elleni küzdelem mellett el kell fojtani az EU-n belüli imperialista fenyegetéseket is

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Thibault Camus

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán ismét kemény bírálatot fogalmazott meg az EU és két vezető hatalom, Németország és Franciaország terhére. A Die Welt német lapnak írt jegyzetében úgy fogalmazott, hogy az EU csak nevében demokratikus, Németország és Franciaország gyakran egyszerűen figyelmen kívül hagyják a többi tagállam érveit.

 

A lengyel miniszterelnök szerint “papíron minden tagállam egyenlő”, de “a politikai valóság az, hogy a német és francia álláspont a domináns”.

 

“Az EU formálisan demokrácia, de de facto oligarchiával állunk szemben, ahol a hatalmat a legerősebbek birtokolják”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy az erősek hibáznak, de képtelenek elfogadni a kívülről jövő kritikát.

 

Korábbi nyugati lapokban megjelent írásaihoz hasonlóan ezúttal is leszögezte, hogy

 

az orosz imperializmus elleni küzdelem mellett el kell fojtani az EU-n belüli imperialista fenyegetéseket is. Majd felszólította Brüsszelt, hogy a “közjó és egyenlőség” elvei érvényesüljenek ismét az EU-ban. 

 

Ami az EU-n belüli imperializmus jeleit illeti, a német jobboldali sajtóban egy ideje már születnek véleménycikkek arról, hogy Varsó lényegében Moszkva és Brüsszel közé szorult. Májusban a wPolityce.pl hasábjain Jakub Maciejewski azt írta kommentárjában:

 

“Közép-Kelet-Európának össze kell fognia az imperialista EU és a veszélyes Oroszország ellen” – majd azt fejtegette, hogy bizonyos erők az ukrán menekültekkel és Ukrajna újjáépítésével akarják gúzsba kötni Lengyelországot, amely “a vad Oroszország és a hegemóniára törő” Németország között található.

 

Ez a narratíva most, néhány hónappal később egyre gyakrabban köszön vissza a lengyel politikusok nyilatkozataiból is. Nemrég Jarosław Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a PiS elnöke mondta egy interjú során, hogy Németország világuralomra tör, Brüsszel pedig csak mellékszereplő Berlin játszmájában.

 

Morawiecki keményen nekiment Európa vezető hatalmainak, Brüsszelnek és az eurónak is

 

Morawiecki: Az ukrajnai háború lerántotta a leplet az EU-ról és Oroszországról

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Berlin
2022. aug. 18. 18:30

"el kell folytani..." Ajjaj. "Fojtani" kellene inkább. Nehéz szó. Utoljára két haladó szociálliberális talentumon, Bangóné Bangó Bangón és Kunhalmi Ágnesen fogott ki: https://mandiner.hu/cikk/20190218_kinos_kifogott_a_fojtani_szo_kunhalmin_es_bangonen

Dodo
2022. aug. 21. 13:43

Talan a V4-et nem kellett volna meggyengiteni amiben nagyreszuk van a lengyeleknek.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket