Potápi és Forró értékelték a szlovákiai megyei és önkormányzati választások eredményeit - Fotókkal - Körkép.sk
politika

Potápi és Forró értékelték a szlovákiai megyei és önkormányzati választások eredményeit – Fotókkal

Megyei és önkormányzati választások Szlovákiában - magyar vonatkozások címmel tartottak értékelőt.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Megyei és önkormányzati választások Szlovákiában – magyar vonatkozások címmel tartottak sajtótájékoztatót a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) Bethlen Gábor termében. A november 2-i eseményen Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, illetve Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke értékelték a hétvégén zajlott összevont választásokat. A sajtótájékoztató moderátora Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója volt.

 

Ott jártunk.

 

Kép: MTI/Kovács Tamás

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelkedően pozitívan értekelte a szlovákiai helyhatósági és megyei választások eredményét 2022. november 2-án. Mint mondta, a Szövetség-Aliancia felvidéki magyar pártnak sikerült gyarapítani úgy a megyei képviselők létszámát (54 képviselő öt déli megyében), mint a polgármesteri pozíciók számát (263 polgármester). Az államtitkár részletezte, hogy a párt jelöltjei önállóan 222 településen, és további 41 helyen pedig koalícióban diadalmaskodtak.

 

Forró Krisztián a választások eredményének értékelése közben.

 

Kép: Szövetség-Aliancia Facebook-oldala

 

Potápi az elért eredményeket történelmi sikerként értékelte, egyúttal gratulált és minden jót kívánt a megválasztott tisztségviselőknek. Úgy véli, hogy a felvidéki magyarok szövetségre lépése, összefogása meghozta a gyümölcsét október 29-én.

 

 

Államtitkári “kitekintés”.

 

Kép: Szövetség-Aliancia Facebook-oldala

 

Az államtitkár beszélt továbbá arról is, hogy a jelentős választási eredményeknek köszönhetően a Szövetség-Aliancia a dél-szlovákiai régió kiemelkedő politikai párjává vált. Ezentúl már az “országos politikában is nagyon erőteljesen kell rájuk tekinteni”. Hozzátette, hogy a 2022. évi eredmény akár még ahhoz a közösségi cél eléréséhez is ugródeszka lehet, hogy idővel majd egy “erős parlamenti képviselete legyen a szlovákiai magyarságnak”.

 

Forró Krisztián pártelnök hangsúlyozta, hogy a felvidéki közösség bástyáit nemcsak megőrizték, de nagymértékben meg is erősítették. Kiemelte például Dunaszerdahelyet és Ipolyságot is.

 

“Olyan alapok ezek, amikre bátran tudunk építeni közösségünk és régióink érdekében”

 

– fogalmazott a pártelnök.

 

A budapesti intézményben jártunk…

 

Két dolog, amit biztosan nem jelent a Szövetség-Aliancia sikere

 

“Polgármesterekkel és megyei képviselőkkel megerősödve, továbbra is régióinkért, Szövetségben. Önkormányzati és megyei választások számokban: 263 győztes polgármester 54 megyei képviselő”

 

– jelentette ki Forró az eredmények ismeretében.

 

A moderátor a kutatóintézet igazgatója volt.

 

Forró Krisztián: Polgármesterekkel és megyei képviselőkkel megerősödve, továbbra is régióinkért, Szövetségben

 

Forró egyúttal köszönetet is mondott mindazoknak, akik a Szövetség-Aliancia jelöltjeinek szavaztak bizalmat az október 29-i összevont választásokon. Mint mondta,

 

“Együtt erő vagyunk!”

 

Értékelte választási eredményeit a Szövetség: az MKP őszintén, a Most-Híd és az Összefogás sunnyogva

 

A pártelnök, megyei képviselő az előrehozott választásokkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy szerinte az nem valószínű, bár az ellenzék kezdeményezésére az államfő már kiírta az előrehozott választások lehetőségéről szóló népszavazást.

 

A pártelnök továbbá pozitívan értékelte a választások előtti kampányt, a polgárokkal való személyes találkozásokat. Részben tájékoztatott a terveikről is.

 

Király Zsolt: A megyei és az önkormányzati választások 7 nagy tanulsága

 

További képeink:

 

 

 

 

Választás 2022: Kétségtelenül jól szerepelt a Szövetség, de vannak figyelmeztető kudarcok is – Gyorselemzés

 

 

 

 

 

 

 

Kép és szöveg: Laky Erzsébet/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dodo
2022. nov. 07. 13:43

Bizalmat kapott a Szovetseg ellenertekben viszont komoly eredmenyeket varnak a szavazok -most nem szabad elszurni.

    Erzsike
    2022. nov. 08. 05:41

    Kedves Dodo, köszönjük a visszajelzést. Köszönöm továbbá a véleményét, ahogy azt is, hogy elolvasta a beszámolónkat. Teljesen igaza van... jó lenne, ha az érintettek tényleg tennének azért, hogy a bizalmat tényleges, illetve érdemi munkával is megszolgálják a közeljövőben. Hiszem, hogy néhányan úgy tesznek majd. Felelősségteljes választópolgárként egyúttal bízom abban, hogy a többiek is úgy tesznek majd. Üdvözlettel Mgr. Laky Erzsébet

Petike
2022. nov. 08. 15:22

kár hogy a DSZ és GA járásokban ilyen cirusz volt nem kellet volna neki lennie én sem csípem Berényit de ha a megyei pártszervek Ot javasolták tobbségben akkor tiszteletben kell tartani azt.Az osszes tobbi megyében és járásokban semmiféle problémák nem voltak mindenutt a 3 platform tagjai megegyeztek a jeloltek indításán és orulok ennek.54 megyei képviselo 263 polgármester nagyon szép eredmény és szívbol gratulálok mindegyiknek.A nagyszombati a nyitrai és a kassai megyékben pedig jár a megyealelnoki poszt a pártnak.Kasssa megyében a párt Rastislav Trnkát támogatta de besztercebánya megyében szintén a párt által támogatott Lunter nyert szerintem ott is járna.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket