Nyitókép: Pozsonyi Magyar Szakkollégium

 

Súlyos veszteség érte a Szövetség-Aliancia színeiben politizáló, értékrendjét tekintve inkább liberális Mózes Szabolcsot. Ez év szeptember elsejével ugyanis le kell mondania a magyar kormányzat által támogatott Pozsonyi Magyar Szakkollégium további vezetéséről.

 

A karizma nélküli Mózes néhány éve úgy döntött, politikusi pályát választ magának. Mégpedig az MKP megpuccsolását követően a Világi Oszkár oligarchához közeli Összefogás platformban. Emellett gondolta úgy, fura értékrendjével, hogy megfér, ha egy apolitikus oktatási intézményt, a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumot is vezeti. Természetesen pénzért, több ezer eurós fizetésért. Hát nem fért meg.

 

 hirdetes_810x300  

Potrebbe essere un'immagine raffigurante 3 persone e testo

 

Mózes megélhetését 2016 óta biztosította a Szakkollégium.Előtte az Új Szóban dolgozott, mint az egyik leginkább MKP-ellenes publicista. Hogy mennyire, arról leginkább Berényi József tudna mesélni.

 

Mint ismeretes, Világi Oszkár átlépve a vörös vonalat épp a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban. Mózes Szabolcs meghívására vett részt egy beszélgetésen, ahol keményen nekiment a Szövetségnek, Forró Krisztiánt és Gyimesi Györgyöt is támadva. A Szakkollégium kuratóriumának elnöke a Világi-féle MOL-ban vezető beosztásban dolgozó Bauer Dávid, a komáromi polgármester-választáson csúfosan leszerepelt Bauer Ildikó férje.

 

Világi egyik közeli embere, Bauer Dávid, Bauer Ildikó férje. Kép forrása: Pozsonyi Magyar Szakkollégium Fb-oldala

 

Röviddel Világi politikai iránymutatása után Orosz Örs, az Összefogás platform elnöke hibernálást hirdetett a parlamenti választások végéig. Ebből végül külső nyomásra formálisan visszatáncolt. Az Összefogás platform azonban továbbra sem töri magát különösebben össze a választási kampányban. És akkor még finoman fogalmaztunk. Gyimesi egymaga többet tesz a felvidéki magyar képviselet parlamentbe való visszakerülése érdekében, mint a Világihoz közeli, Orosz-Mózes-Bauer Ildikó fémjelezte Összefogás platform jelöltjei együttvéve.

 

Áll a bál az Összefogás platformnál: Orosz Örs és Mózes Szabolcs túllépte saját hatáskörét

 

Mózest egyébként szeptember elsejétől a Szövetség Összefogás platformjának korábbi tagja, a szintén liberális, progresszív értékrendű Voda Zsófia váltja. Voda viszonylag tiszta lappal indul, az elmúlt hetekben Gyimesi György érkezését követően kilépett az Összefogás platformból. Az, amit Mózes önmagára nézve teljesen természetesnek tartott (politikus és oktatási intézményvezető egyben), az utódja számára nem összeegyeztethető. És ez így van rendjén.

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium egyébként hamarosan konkurenciát kap a Felvidéken is. A jó nevű, jobboldali, konzervatív, patrióta szemléletet vállaló Mathias Corvinus Collegium (MCC) hamarosan Dunaszerdahelyen is elindítja képzését, ahová az általános iskolás és középiskolás diákok már jelentkezhetnek a szeptemberben kezdődő programokra.

 

Így egy egeszséges versenyszellemet teremthet a liberális, progresszív Pozsonyi Magyar Szakkollégiumnak a jobboldali, konzervatív MCC. Szélesítve a kínálatot a tehetséges felvidéki magyar fiatalok számára. Szerencsére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.