Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A gazdasági minisztérium közzétette a belső vizsgálat eredményét, amit a szaktárca a dubaji EXPO 2020 nemzetközi kiállítása kapcsán rendelt el. Az eredmények a szlovák részvétel pénzügyei kapcsán megerősítik azt, amelyre Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztersége idején került sor, messze nem volt minden rendben.

 

Az audit több hiányosságot és kockázatos körülményt is megállapított, az eredmények fényében az esetet a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányságának, az Állami Számvevőszéknek (NKÚ) és a Közbeszerzési Hivatalnak adták át.

 

A minisztérium 434 ezer követelést regisztrált a dubaji kiállítás kapcsán, ezért a bírósághoz fordult az összeg behajtása érdekében.

 

 hirdetes_300x300  

A közösből semmi sem drága alapon, az akkor Richard Sulík vezette gazdasági tárca 178 ezer euróért bérelt ki 5 apartmant, amelyeket nem a minisztérium munkatársainak elszállásolására használtak. 

 

A másik jelentős visszásságokra utaló összeg 264 ezer euróról szól. Az összegben albérlői kiadások, különböző illetékek és engedélyek költségei vannak, amelyeket a minisztérium egy másik fél nevében fizetett ki, és nem kerültek rendezésre. Az összeg kapcsán a bíróság már rendelkezett az összeg behajtásáról.

 

Másik 444 ezer eurónyi követelés áll fenn a gazdasági minisztériummal szemben különböző jogi személyek részéről. Ezeket a minisztérium most ellentmondásosnak nyilvánította, mivel nem nyújtottak be a követelő felek érdemi bizonyítékot a kötelezettségről és annak nagyságáról.

 

Újabb 25 ezer eurónyi kiadás került fel a gyanús ügyletek listájára, amit Sulík anno egy szállítmányozási vállalatnak fizetett ki. A cech azért tűnt fel az audit során, mert indokolatlanul sok ideig bérelték azokat a konténereket, amelyekben a dubaji expón használtak szlovák technikát, bútorokat és más eszközöket.

 

A minisztérium mostani nyilatkozata szerint a tárca olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a hasonló visszaélésgyanús machinációkat ellehetetleníti a jövőben. Azt is közölte ugyanakkor, hogy a rendőrségi nyomozásra való tekintettel további részleteket nem fognak közölni.

 

Botrány Sulík minisztériumában: A lányát is elvitte Dubajba, majd a teljes utaslista személyes adatai kikerültek az internetre

 

„Dubaj egy pénznyelő volt” – Hirman utolsó döntéseinek egyikével durván beleszállt Sulíkba

 

Igyuk ki a bárt – Kínos videó jelent meg Sulíkról

 

Sulík reagált a kínos videóra: A felvétel az EXPO utolsó napján készült, aminek a sikeres lebonyolítását ünnepeltük

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!