Nyitókép forrása: Szövetség hivatalos facebook-oldala

 

Félbeszakadt a Szövetség-Aliancia Országos Tanácsának szombati ülése, miután az MKP Platform mind a 35 politikusa kivonult a teremből. Az erősebbik platform az elmúlt hetekben egyértelművé tette, hogy elérkezettnek látja az időt felszámolni a Szövetség-Aliancián belüli platformokat, hogy ténylegesen egységes párt jöhessen létre.

 

Ez a két kisebb platform számára nem elfogadható, az Összefogás és a Most-Híd is jelezte, hogy erről leghamarabb a következő parlamenti választások után hajlandók érdemben tárgyalni. Solymosék (és a magyar nyelvű liberális sajtó) a dolgot úgy tálalja, hogy az MKP „blokkolja” a kérdésben a döntéshozatalt. A helyzet persze ennél bonyolultabb, ráadásul sokat elárul, hogy az elvileg politikai nyugdíjba és párton kívülre vonuló Bugár Béla is szükségét érezte megszólalni.

 

Platformokkal nincs értelme

 

Az MKP Platform már hosszabb ideje azon a véleményen volt, hogy előbb-utóbb a Szövetség-Alianciának platformok nélküli párttá kell vállalnia a valódi egység érdekében. Ez persze a kisebb platformok számára rossz hír, a jelenlegi konstrukció mellett hatékonyabban tudják érvényesíteni akaratukat vagy épp gúzsba kötni az MKP Platformot.

 hirdetes_300x300  

 

Az érdekütközés körüli vitához az összevont helyhatósági és megyei választások eredménye adott katalizátort, ami egyébiránt a Berényi József ellen indított Rigó-Mózes-féle politikai támadás sikertelenségét is bizonyította.

 

Solymos cirkuszt csinált a Szövetség OT üléséből – Le kell mondania

 

Forró Krisztián pártelnök aztán bejelentette, hogy meg kell nyitni a platformok eltörlésének kérdését, és a döntést a párt január 28-ikongresszussára akarta időzíteni.

 

Solymos az önjáró

 

A helyzetre reagálva Solymos László, az OT elnöke, összehívta az Országos Tanácsot, ahol több órán át folyt a vita a platformok eltörléséről. Forró Krisztián egyértelművé tette, hogy nem akarja, hogy ma döntés szülessen az ügyben, mert még zajlanak az egyeztetések. Berényi József, az MKP Platform elnöke szerint pedig az OT elnöke előre nem egyeztetve hívta össze a mai ülést.

 

Ennek ellenére beterjesztésre került egy javaslat, hogy az OT szavazzon a platformok megszüntetéséről. Az MKP Platform ekkor indítványozta, hogy erről ne legyen szavazás, ám az ő indítványukat Sólymos nem bocsátotta szavazásra – vagyis, obstrukciót követett el és blokkolta a második beterjesztést.

 

Az nem teljesen világos, hogy pontosan miért akart ma mindenáron szavazást a két kisebbik platform (vélhetően azért, mert úgy számolták, hogy ha a gyorsan összehívott OT-n nem sikerül többséget felsorakoztatni a platformok megszüntetése érdekében, ad acta tehetik a kérdést).

 

Solymos, Rigó, Mózes, Orosz. Nagy egy hajóban Bugárral

 

Valószínű, hogy ha nem született volna egyértelmű támogató eredmény a platformok megszüntetése mellett, a két kisebbik platform minden későbbi döntést a mai eredménnyel kérdőjelezett volna meg.

 

Az MKP Platform tagjai ezt követően vonultak ki a teremből. Az ülést követő közös sajtótájékoztatón sem voltak jelen, ellenben Sólymos László, Rigó Konrád, Mózes Szabolcs és Orosz Örs igen.

 

Sólymos elmondta, hogy „olyan témát nyitott meg a pártelnök, amiről előre lehetett tudni, hogy csak feszültséget, konfliktust szülhet. Két platform akarata ellenére meg akarta szüntetni a platformokat. Amikor erről az OT véleményt akart formálni, akkor ezt meg akarták akadályozni”.

 

Király Zsolt: Kívülről és belülről is támadják a V4-ek egységét és a magyar külpolitikát

 

A Berényi ellen áskálódó Mózes Szabolcs szerint a platformok eltörlése egy „műprobléma”.

 

Műprobléma?

 

Márpedig, alighanem mégsem „műproblémáról” van szó, hiszen egy nappal az ülés előtt a liberális magyar nyelvű napilap Bugár Bélával készített interjút, aki szükségét érezte, hogy a platformok eltörlése ellen érveljen. Szerinte „hiba lenne” eltörölni a platformrendszert, és úgy véli, hogy az MKP Platform szándéka,  egy második MKP létrehozása.

 

A fentiekből az a nem túl bonyolult következtetés vonható le, hogy a Most-Híd és az Összefogás Platform immáron egy kottából játszik Bugár Bélával…

 

Király Zsolt: Ég veled platformok, légy üdvözölve, Szövetség-Aliancia

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.