Egy évértékelés azért is fontos politikusi szempontból, hogy megtudjuk, komolyan lehet-e még venni őt egyáltalán. Azaz, milyen mentális állapotban van, belenőtt-e már a kabátba, képes-e józanul értékelni az eseményeket, tanulságokat, megfelelő következtetéseket levonni, ha kell, önkritikusnak lenni. Hogy ha rajtuk múlna, a következő év nagyobb reményekkel induljon, mint ami befejeződik.

 

Ilyen szempontból Bugár Béla és Menyhárt József egész évi szereplése még annál is szomorúbb képet mutat, mint a közeg, melyet értékeltek.

 

 hirdetes_300x300  

Kire szavazna a 2020-as parlamenti választásokon?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Elfogult és felkészületlen

 

De kezdjük a médiával, ahol szerepeltek, és annak műsorvezetőjével. A Most-Híd kezében levő Pátria rádió évek óta a vegyespárt kiszolgálója. Bugáréknak komoly beleszólásuk van a rádió működésébe és abba, ki irányítja a közmédia nemzetiségi csatornáját. A vegyespárt egykori minisztériumi szóvivője, Lovász Attila pedig a jól fizető pozícióért cserébe ügyel a szerkesztőség „megfelelő” személyi összetételére.

 

Ilyen szempontból a rádióhallgató évek óta biztosra mehet. Egy elfogult pártrádiót kap, melyért még fizet is. Ettől már csak Finta Márk műsorvezető sorozatos felkészületlensége zavaróbb, jól illusztrálva a felvidéki magyar csicska „sajtó“ jelenlegi színvonalát.

 

Nem csoda, ha Bugár Béla azt csinált a rendelkezésére álló időben, amit csak akart. A Körképet félelmében évek óta kerüli, az ellenzéki szlovák sajtó ott üti, ahol éri, de a Pátriától nem kell tartania. Szombati évértékelőjében így ha gondolta, kioktatott, ha akart mellébeszélt, vagy éppen kedve szerint kampányolt. Nem kellett attól tartania, hogy sarokba szorítják.

 

Hogy mi lett volna a műsorvezető feladata, azt ebben a cikkünkben megírtuk.

 

Bugár: A kormányszerepléssel áldozatot vállaltunk

 

Szerencsére a Pátria rádió társadalmi súlya pont akkora, mint a szakmai színvonala (tisztelet az ott dolgozó kevés kivételeknek), túl sok embert így már nem is befolyásol.

 

Továbbra is nagy a kabát

 

Bugár után következett Menyhárt József évértékelője, mely szólt mindenről, csak éppen saját bizonyítványáról, felelősségéről nem. Így kimaradt a megfutamodása (államfőválasztás), választási csődje (EP-választási eredmény), megalkuvása (ha rajta múlott volna, az MKP a Most-Híddal, nem pedig a Magyar Közösségi Összefogás részeként indul a választásokon), vagy éppen megélhetési politizálása (maga is érzi, hogy alkalmatlan, de hol máshol jönne össze évi 45 ezer eurós fizetés ilyen teljesítményért?)

 

Megéri az MKP politikusának lenni. Ennyit keresett egy év alatt Menyhárt József és a többiek

 

Ami ugyanis nemzetiségi vonalon a Most-Híd által kommunikált eredményeken kívül Dél-Szlovákiában előremozdulást jelentett, ahhoz Menyhártnak vajmi kevés köze van. Úgy a templomok, mint az óvodák és iskolák felújítását, a futballklubok és akadémiák fejlesztését, vagy éppen a felvidéki magyar mezőgazdászok jelentős anyagi támogatását Magyarországnak, az ottani adófizető állampolgároknak, a Fidesz-KDNP-nek és Orbán Viktornak köszönhetjük. Menyhárték köre leginkább a hatalommal való visszaélést, a sorozatos nyerészkedés gyanúját és bizonytalanságot szállította a rendszerbe.

 

A két pártelnök évértékelője így leginkább kellő bizonyítéka annak, hogy egyikőjüktől sem számíthatunk semmi előre mutatóra. Valami másra lesz szükség.

 

Ami pedig a jövőt illeti, 2020 várhatóan mindkettejük távozásának éve lesz.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.