Nyitókép forrása: dnes24.hu

 

A Most-Híd a kormányszerepléssel áldozatot vállalt, és ezt az áldozatot erősítette meg a Kuciak-gyilkosság után is – mondta Bugár Béla a Pátria Rádió szombat délelőtti műsorában.

 

A vegyespárt elnöke a Smerrel való kormányzást próbálta megmagyarázni a hallgatóknak, illetve elmondta azt a sokat hangoztatott érvelését, miszerint a változás érdekében tartották hatalmon a Smert az elmúlt években. Mivel a műsorvezető egyetlen érdemi keresztkérdést sem tett fel a Most-Híd elnökének, Bugár magabiztosan uralta a beszélgetést.

 

Bugár szerint a Most-Híd programjának teljesítése szempontjából sikeres volt. Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli pártja és saját maga szerepét a szlovák belpolitikai botrányok vonatkozásában, Bugár azzal reagált, hogy a Most-Híd azért maradt kormányon, hogy „elősegítse a változásokat”.

 hirdetes_300x300  

 

Megint fordít egyet a köpönyegen: Bugár már nem tudja elképzelni a Smerrel való együttműködést

 

Ma már nem lehet megúszni semmit politikai ismeretséggel?

 

Példaként az országos rendőrfőkapitány megválasztására vonatkozó törvénymódosítást említette, amely gyakorlatilag bebetonozta a mostani kormánykoalíció által megválasztott Milan Lučanský pozícióját 5 évre (a következő választási ciklus utolsó évében jár le a mandátuma).

 

„Na, ennek a hatására indult be az a folyamat, amit ma úgy nevezünk, hogy elindult az igazságszolgáltatás rendszerén belüli megtisztulás, tisztogatás”

 

mondta Bugár. (A műsorvezető itt feltehette volna azt a kérdést, hogy akkor mit is csinált a Most-Híd 2016-ban és 2017-ben, mikor Lucia Žitňanská volt akkor az igazságügyi miniszter? A másik logikai bökkenő, hogy ahogy a „megtisztulás” is csak a Kuciak-gyilkosság hatására kezdődött el, úgy a bírók és ügyészek leváltását megkönnyítő törvény elfogadása is csak azután történt meg, hogy Monika Jankovskát kapcsolatba hozták Marian Kočnerrel – ekkor pedig már egy éve Gál Gábor most-hidas miniszter ténykedett az igazságügyi tárca élén. – a szerk. megj.)

 

A Most-Híd elnöke ennek ellenére úgy véli:

 

„Ma már nem jelent semmit a rendőrségnél, ha [egy gyanúsított] közel áll valamilyen párthoz, sőt, talán inkább súlyosbító körülménynek számít, (…) mert sokkal keményebben lépnek fel [a hatóságok]”

 

fogalmazott.

 

Bugár: Elégedett vagyok, hogy a rendőrség nem fél magasrangú politikusok ellen vádat emelni

 

Botrány botrány hátán, de a Most-Híd nem tudott semmiről

 

Bugár állítása szerint sejtésük sem volt arról, hogy mi minden derül majd ki a választási időszak alatt.

 

„Mikor beléptünk a kormányba, senki sem tudta volna elképzelni, hogy olyan dolgokra derüljön fény, amelyekről még csak sejtésünk sem volt… és ezek kiderültek”

 

mondta Bugár, majd tett egy árulkodó kijelentést:

 

„Egy évvel ezelőtt én sem tudtam volna elképzelni azt, hogy az akkori a rendőrség megvádolja például Robert Ficot”

 

(Egy évvel ezelőtt a Most-Híd már két és fél éve volt kormánypozícióban a Smerrel, és már Milan Lučanský jelenlegi rendőrfőkapitány vezette a rendőrséget.)

 

A Most-Híd elnöke állítása szerint pártjának a Smerrel közös koalíció megkötésekor nem voltak olyan információk a kezében, amely arra utalt volna, hogy összefonódások vannak Kočner és a rendőrség valamint a politikusok között.

 

Negatív kampánnyal legitimálná a Most-Híd a Smerrel közös koalíciót

 

A Most-Híd és a szlovák-magyar viszony

 

Bugár Béla ismét azzal próbált érvelni, hogy a Most-Híd kormányszereplése miatt „alakultak jól” a szlovák-magyar kapcsolatok. Állítása szerint a második, egyszínű smeres Fico-kormány idején (2012-2016) a helyzet sokkal rosszabb volt, mert akkor nem engedték át a határon a magyar köztársasági elnököt.

 

Valójában Sólyom László egykori magyar államfő észak-komáromi látogatását 2009-ben akadályozta meg a szlovák politikai hisztéria, ami az I. Fico-kormány idején történt, amelynek tagja volt a Slota-féle SNS és a HZDS is. Éppenséggel az egyszínű II. Fico-kormány volt az, amely takaréklángra tette a nacionalista politikai retorikákat, mert egyszerűen nem állt érdekében és nem is volt rákényszerülve a nacionalista hangulatkeltésre.

 

A műsorvezető itt megpróbálta tisztázni a Most-Híd álláspontját, mert miközben saját érdemeként adja el a szlovák-magyar viszony normalizálódását, egyúttal élesen támadja a magyar kormányt és a kampány alatt orbanizációt emleget. Bugár erre érdemben nem reagált, helyette kijelentette, hogy a „magyar kormány belement Ficoék játékába, miszerint semmilyen kényes témát nem nyitnak meg”.

 

Megjegyezzük, Bugár Béla politikája a kezdetektől erre alapul, már az I. Dzurinda-kormány idején lekerült a tárgyalóasztalról a Benes-dekrétumok, az autonómia és a magyar egyetem kérdése, és csak az utóbbit sikerült az akkor még Bugár-vezette MKP-nak átvinni a II. Dzurinda-kormány idején. Ami pedig a kényes témákat illeti, maga Bugár Béla nyilatkozta idén egy interjúban, hogy az etnikai politizálás azért nem jó, mert megköti a politikusok kezét a tárgyalásokon.

 

A Most-Híd teljesen elszigetelődött, de még teljesülhet a vágyuk

 

A választónak sajnos megint választania kell…

 

Buigár a műsor végén elmondta, hogy a közelgő 2020-as évtől azt várja, hogy

 

„Szlovákiának stabil, megbízható, demokrata kormánya legyen, és természetesen azt, hogy a szlovákiai magyarok számára ugyanúgy ott legyenek azok az emberek, akikre eddig is számíthattak”

 

mondta, majd hozzátette, hogy nagyon sajnálja, hogy „a választópolgár ismét két képződmény közül kényszerül választani”, utalva a Most-Hídra és az MKÖ-re.

 

Nos, talán ez lenne a választás lényege…

 

Kire szavazna a 2020-as parlamenti választásokon?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Körkép.sk

 

Bugár Béla után Menyhárt Józsefet is meginterjúvolta a Pátria Rádió:

Menyhárt: 2020 az erős felvidéki magyar képviselet éve lesz – de kellenek hozzá a választók is

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.